Άλκης Ράφτης, Πρόεδρος του International Dance Council – UNESCO: "Το 50ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού φέρνει στην Αθήνα ένα πανόραμα χορών" - Κεντρική Εικόνα

Άλκης Ράφτης, Πρόεδρος του International Dance Council – UNESCO: "Το 50ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού φέρνει στην Αθήνα ένα πανόραμα χορών"

25 Ιούνιος 2017Πολιτική & Οικονομία

Συνέντευξη στην Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

Ένα μοναδικό χορευτικό γεγονός θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου 2017. Πρόκειται για το 50ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού, το οποίο θα συγκεντρώσει στη χώρα μας τα βλέμματα όλου του πλανήτη, μετατρέποντάς την σε μία τεράστια «σκηνή» με πρωταγωνιστές δασκάλους χορού, χορογράφους, ερευνητές, κριτικούς κ.α. Ο χορός θα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο θα σφραγίσει τον επετειακό εορτασμό των 30 χρόνων συνεδρίων για το χορό. O Πρόεδρος του International Dance Council – UNESCO, καθηγητής κ. Άλκης Ράφτης μίλησε στο businessnews.gr για το 50ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα Χορού, το σημαντικότερο γεγονός στο χώρο της μελέτης του χορού.

 

- 50ο Συνέδριο για την έρευνα χορού: Ποια είναι τα νεότερα συμπεράσματα αναφορικά με την έρευνα χορού μετά από 49 διοργανώσεις;

Α.Ρ: «Το κυριότερο είναι ότι αποδείχτηκε πως ο χορός αναπτύσσεται ταχύτατα, ακόμα και στις μεσογειακές χώρες που πέρασαν οικονομική κρίση.  Μιλάμε πια για τη βιομηχανία του χορού (όρος ευρύτερος που εμπεριέχει την τέχνη του χορού) η οποία απασχολεί δεκάδες χιλιάδες άτομα σε κάθε χώρα. Όσο για την Έρευνα του Χορού, αυτή θα πρέπει να γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία ώστε να έχει κύρος. Οι καλλιτέχνες έχουν την τάση να συγχέουν την προσωπική τους αναζήτηση με την έρευνα, που είναι κάτι διαφορετικό». 

 

- Ποια τα βασικά θέματα που θα μονοπωλήσουν τις εργασίες του φετινού συνεδρίου;

Α.Ρ: «Δεν νομίζω πως διαφαίνεται μια τάση - για να μην πω μια μόδα - στη θεματολογία. Η έρευνα απλώνεται προς κάθε κατεύθυνση. Τα ΜΜΕ ωθούν τους καλλιτέχνες και τους ερευνητές προς τον εντυπωσιασμό, ενώ εμείς προσπαθούμε να τους στρέψουμε προς τις διαχρονικές αξίες».

 

- Από ποιες χώρες αναμένεται να καταφθάσουν σύνεδροι στην Αθήνα; Έχουν προσκληθεί ενδεχομένως κάποιοι διάσημοι χορευτές;

Α.Ρ.: «Περιμένουμε σύνεδρους από τουλάχιστον 50 χώρες. Οι εγγραφές θα συνεχιστούν μέχρι και τις τελευταίες μέρες. Δεν προσκαλούνται διάσημα πρόσωπα όπως στα φεστιβάλ, το συνέδριο αυτό απλώς ανακοινώνεται και εγγράφεται όποιος θέλει να συμμετάσχει. Είναι η μεγαλύτερη και η υψηλότερου επιπέδου συγκέντρωση στον κόσμο. Φεστιβάλ υπάρχουν αμέτρητα, συνέδρια όμως ελάχιστα».

 

CID at UNESCO Athens Congress 2017 poster

 

- Τα μαθήματα χορού που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου, μπορεί να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ή απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις; Ποια η διαδικασία συμμετοχής σε αυτά;

Α.Ρ.: «Οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοιχτές αλλά πρέπει κανείς να εγγραφεί ως σύνεδρος. Το πλήρες πρόγραμμα έχει αναρτηθεί, όπως και ο τρόπος εγγραφής, στην ιστοσελίδα  http://2017CongressAthens.cid-world.org».

 

- Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ή και σε όσους απλά ενδιαφέρονται για το χορό;

Α.Ρ.: «Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να εγγραφεί και να παρακολουθήσει το συνέδριο, πρέπει όμως να είναι επαγγελματίας για να παρουσιάσει μια εργασία του (παράσταση, μάθημα ή ομιλία). Για πληροφορίες μπορεί κανείς να τηλεφωνήσει στο 210 324 4395».

 

- Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο πραγματοποιείται στη χώρα μας; Πώς προέκυψε η ιδέα διεξαγωγής του στην Αθήνα;

Α.Ρ.: «Έχουν γίνει 30 τέτοια συνέδρια στην Ελλάδα. Απαιτούν μεγάλη προετοιμασία και πολυάριθμα στελέχη για να πραγματοποιηθούν. Ξεκίνησαν το 1987 και η επιτυχία τους μας ενθαρρύνει να τα συνεχίζουμε και επίσης να βοηθάμε άλλες χώρες να τα διοργανώνουν. Οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες ξέρουν μόνο ένα είδος χορού, εμείς τους δίνουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα πολύ ευρύτερο φάσμα για να διευρύνουν τον ορίζοντά τους και να γίνουν ολοκληρωμένοι».

 

- Πώς θα χαρακτηρίζατε το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για το χορό αλλά και τι αποδοχή έχει ο χορός και τα διαφορετικά είδη του από την παγκόσμια κοινότητα;

Α.Ρ.: «Από την αρχαιότητα οι Έλληνες διακρίνονταν στο χορό, είναι από τα βασικά στοιχεία του ελληνικού πνεύματος. Ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Πάντα οι Έλληνες χόρευαν πολύ τους δικούς τους χορούς, τώρα όμως ενδιαφέρονται και για χορούς από άλλες κουλτούρες και διακρίνονται και σ' αυτούς. Στην παγκόσμια κοινότητα βλέπουμε ότι ο χορός είναι σήμερα η πιο δυναμική τέχνη, αναπτύσσεται ταχύτερα από ότι το θέατρο, η μουσική ή οι πλαστικές τέχνες. Το συνέδριο φέρνει στη χώρα μας ένα πανόραμα χορών, τόσο μεγάλο που κανένα φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει. Επί πλέον δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει κανείς προσωπικά τους δημιουργούς, να συναναστραφεί μαζί τους, να χορέψει μαζί τους και ενδεχομένως να συνεργαστεί».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την  Έρευνα του Χορού διοργανώνεται από το Χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» και τα Τμήματα Αθηνών και Πειραιώς του CID σε συνεργασία με την Εκτελεστική Γραμματεία του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO. Επίσης, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και της Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

 

(Φώτο: Ο καθηγητής Άλκης Ράφτης με το χορευτή Sergei Polunin κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα)