Μπάμπης Βωβός: Το τέλος μιας «γυάλινης αυτοκρατορίας» - Κεντρική Εικόνα

Μπάμπης Βωβός: Το τέλος μιας «γυάλινης αυτοκρατορίας»

25 Φεβρουάριος 2017Πρόσωπα & Απόψεις

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Λιλή Καρακώστα

Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν φανταζόταν ο Μπάμπης Βωβός, το ένατο παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά, πως κάποτε το όνομά του θα φιγουράριζε στα πολυτελέστερα κτίρια της Αθήνας. Και φυσικά, ούτε θα μπορούσε να διανοηθεί, πως μετά τη δόξα θα ακολουθούσε σχεδόν νομοτελειακά, η καταστροφή… 

Ο αφανής 9ος από τα Φιλιατρά…

Γεννημένος στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, ο Μπάμπης Βωβός ήταν το 9ο παιδί μιας ταπεινής οικογένειας που από μικρός ένιωθε «αόρατος», χαμένος στο πλήθος και στις εντολές των μεγαλύτερων αδερφιών του. Όμως, ο Μπάμπης, δεν αγαπά το περιθώριο. Θέλει να ξεχωρίσει από την αφάνεια, να διακριθεί. Έτσι, αποφασίζει να γίνει ο καλύτερος μαθητής του σχολείου, κάποιος για τον οποίο θα μιλούν όλοι. Και τα κατάφερε.

Τα Φιλιατρά τα κατέκτησε χάρη στους βαθμούς του, όμως ήταν πολύ μικρά για τις μεγάλες φιλοδοξίες του. Έτσι λοιπόν βάζει τον επόμενο στόχο: Αθήνα και Πολυτεχνείο. Μεγάλοι στόχοι και ιδιαίτερα δαπανηροί για ένα φτωχό επαρχιωτόπουλο που του είχαν ξεκαθαρίσει οι γονείς του πως δεν μπορούσαν να τον στηρίξουν: «Πήγαινε στη χωροφυλακή, να γίνεις αξιωματικός. Αριστούχος είσαι, είναι βέβαιο ότι θα πετύχεις. Θα είσαι εσωτερικός, δεν θα πληρώσουμε τίποτε», του είχαν πει, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος προ ετών σε συνέντευξή του.

Η Αθήνα και τα δίδακτρα των 2.500 δραχμών

Αλλά έχει πείσμα. Και όποιος έχει πείσμα τα καταφέρνει. Ακόμη και όταν στην τσέπη δεν έχει τίποτα. Ψάχνει για ένα μικρό και φτηνό δωμάτιο στην Αθήνα, ζητάει μια μικρή βοήθεια από τα μεγαλύτερα αδέρφια του που δουλεύουν και πάει στην Αθήνα, πιάνοντας και ο ίδιος δουλειά για να πληρώνει τις 2.500 δραχμές των διδάκτρων της σχολής του, ένα ποσό που τότε του φαινόταν υπέρογκο, όπως εξομολογήθηκε αργότερα.

Ο Μπάμπης θέλει να ξεφύγει από την φτώχεια και έτσι υπόσχεται στη μητέρα του πως θα γίνει «κάποιος» ακόμη και αν χρειαστεί να μεταναστεύσει στο Κονγκό. Όμως η μοίρα, έχει άλλα σχέδια γι’ αυτόν. Στο δεύτερο έτος των σπουδών του και ενώ εργάζεται παράλληλα στο τεχνικό γραφείο «Καλφόπουλος-Ιωαννίδης», γνωρίζει δύο ανθρώπους που θα του αλλάξουν τη ζωή. Τους μελλοντικούς συνεργάτες του Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη, δυο Μυκονιάτες εργολάβους μπετόν που ήδη έβλεπαν πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους. Οι τρεις τους δημιουργούν μια εταιρία που έμελλε να δημιουργήσει πάνω από 150 κτίρια και να στεγάσει υπουργεία και εταιρίες.

Ένα από τα καλύτερα σχεδιασμένα κτίρια του κόσμου

Όμως και πάλι, τα όνειρα του Μπάμπη είναι μεγαλύτερα. Οι συνεργάτες του, μεγάλοι πλέον σε ηλικία, αποχωρούν και εκείνος, μόνος του πια, φτιάχνει μια νέα εταιρία και χτίζει το 1970 το πρώτο του κτίριο γραφείων στην Λεωφ. Κηφισίας 32, ένα κτίριο «στο οποίο έκανα όλα τα λάθη μαζεμένα καθώς ήμουν άμαθος», όπως ανέφερε αργότερα. Ένα γυάλινο κτίριο σαν αυτά που πάντα ζήλευε από το εξωτερικό, που όμως δεν διέθετε τις απαραίτητες προδιαγραφές που έπρεπε, κάνοντας τον Μπάμπη Βωβό να μονολογεί αργότερα «κάτι που δεν συγχώρησα ποτέ στον εαυτό μου».

Έτσι, ρίχνεται με πάθος στα ταξίδια. Μαθαίνει νέα πράγματα, ρουφάει γνώσεις, αντιγράφει τάσεις. Και το 1978, δημιουργεί τον πύργο Atrina σε συνεργασία με Έλληνες, Αμερικανούς και Ιταλούς αρχιτέκτονες. Ένα κτίριο που τον κάνει ιδιαίτερα περήφανο και ακόμη περισσότερο όταν πιάνει φωτιά ένας όροφός του το 1999 και το κτίριο συμπεριφέρεται άψογα, κάνοντας το CNN, να μιλά για ένα από τα καλύτερα σχεδιασμένα κτίρια του κόσμου.

Η «εμμονή» με τα κτίρια με ονοματεπώνυμο

Ο Μπάμπης Βωβός ξεχειλίζει από περηφάνεια και συνεχίζει ασταμάτητα να χτίζει. Ωστόσο, το 1992, ο νόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης τον εγκλωβίζει. «Ένιωθα πως απειλούνται τα σχέδιά μου», δήλωσε αργότερα, αναζητώντας ωστόσο τρόπους να προχωρήσει μπροστά. Και το έκανε. Όπως πάντα.

Ωστόσο, επειδή νόμιζε πως η καλή του τύχη τελειώνει, αρχίζει και βάζει το όνομά του πάνω στα κτίρια που κατασκευάζει. Μια συνήθεια που είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει η Λεωφ. Κηφισίας με τα χαρακτηριστικά γυάλινα κτίρια με το «babis Vovos» στην οροφή τους, για να θυμίζουν μια εποχή ευημερίας που θα αργήσει να επιστρέψει.

Η εταιρία ωστόσο καλπάζει και το 1999, τα κέρδη της ξεπερνούν τα 6,5 δις. Ο Μπάμπης Βωβός σχεδιάζει όλο και περισσότερα πράγματα-μαζί και την είσοδο στο Χρηματιστήριο-ξεχνώντας εντελώς τις έννοιες «ξεκούραση» και «διακοπές».  «Ξέρετε πότε ξεκουράζομαι; Όταν μπορώ και κάνω ταξίδια σε πόλεις που έχουν ενδιαφέροντα κτίρια», δήλωνε χαρακτηριστικά.

Η εκκεντρική κόρη, Άντα Βωβού

Μέσα στην χαοτική του ζωή, η οικογένεια αποτελεί σταθερή αξία για τον Μπάμπη Βωβό. Το 1963, παντρεύεται την αγαπημένη του Μαίρη και αφιερώνεται με πάθος στα τρία του παιδιά, τον Άρη, τη Νάταλι και την Άντα. Ως μια εκκεντρική περσόνα περιέγραφαν την Άντα Βωβού, όσοι την γνώριζαν από κοντά που με τις υπερβολές και τις ιδιορρυθμίες της συγκέντρωνε πάντα πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, σε αντίθεση με την χαμηλών τόνων αδερφή της, Νάταλι.

Αλησμόνητη θα μείνει σε πολλούς η τολμητή φωτογράφηση της Άντας Βωβού στο περιοδικό «ΚΛΙΚ» που πόζαρε γυμνή σε μια μπανιέρα φορώντας μόνο τις γόβες της ενώ δύσκολα θα ξεχάσουν και οι υπάλληλοι του αεροδρομίου τις αφίξεις της στην Αθήνα μετά τη Ρώμη με τις 30 βαλίτσες γεμάτες ψώνια.

Ο γιος Άρης Βωβός και το φιλοδώρημα των 3.000 ευρώ

Ο γιος, Άρης Βωβός, τρέφοντας μεγάλη αγάπη στους αγώνες ταχύτητας και έχοντας κερδίσει τέσσερα ελληνικά πρωταθλήματα ράλι, κατέκτησε δύο φορές το Ελληνικό Κύπελλο Χώματος και το 1995 πήρε την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη του Ακρόπολις. Ο ίδιος άλλωστε κάποτε έδωσε 700.000 ευρώ, προκειμένου να αγοράσει τη γρηγορότερη Porsche παραγωγής που βγήκε ποτέ, την Carrera GT.
Αλλά ο Άρης Βωβός, είναι άνθρωπος που ξέρει να πληρώνει καλά τα πάθη του. Δεν έχουν άλλωστε περάσει και τόσα χρόνια από τότε που μπήκε στην prive αίθουσα ενός υπερπολυτελούς καζίνο στο Λας Βέγκας, όπου κάθε παίκτης υποχρεώνεται να παίξει το ελάχιστο 1 εκατ. δολάρια

Όμως, οι υπερβολές, δεν σταματούν εδώ. Ένα σχεδόν απίστευτο περιστατικό συνέβη και στη Σαρδηνία και στο φημισμένο μικρό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα που καθημερινά επισκέπτονται χολυγουντιανοί αστέρες και μεγιστάνες του πλούτου. Φθάνοντας ο Άρης Βωβός με την παρέα του και την 40 μέτρων θαλαμηγό στο Κάπρι, ενημερώθηκε για το μικρό εστιατόριο και για το γεγονός πως θα ήταν πρακτικά αδύνατον να βρει τραπέζι στο αγαπημένο εστιατόριο του Αρμάνι. Ο Άρης ωστόσο, δεν πτοήθηκε. Δήλωσε με σιγουριά «Θα μας κλείσω τραπέζι για αύριο» και αναζήτησε τον μέτρ δηλώνοντάς του την επιθυμία του και βάζοντάς του 1.000 ευρώ στην τσέπη. Ο μέτρ ήταν ανένδοτος παρόλο που το ποσό ανέβαινε διαρκώς…Όμως, ο Άρης Βωβός, δεν είχε μάθει να χάνει και έτσι με 3.000 ευρώ στην τσέπη, ο μέτρ τον ενημέρωσε για την ακριβή ώρα που θα τους περίμενε το τραπέζι τους…

Όταν οι γυάλινοι πύργοι καταρρέουν…

Οι νόμοι της φύσης ωστόσο, είναι ξεκάθαροι. Την επιτυχία σχεδόν νομοτελειακά, ακολουθεί πάντα η αποτυχία. Την άνοδο, η πτώση. Από την τραγική αυτή μοίρα, φαίνεται πως δεν κατάφερε να ξεφύγει ούτε η οικογένεια Βωβού. Το ημερολόγιο έδειχνε Οκτώβριο του 2012, μια ημερομηνία που δύσκολα θα ξεχάσει ο Μπάμπης Βωβός καθώς τότε κατέθεσε αίτηση πτώχευσης της άλλοτε κραταιάς εταιρίας του.

Τον επόμενο μήνα, ο Μπάμπης Βωβός, ο άνθρωπος με το όνομα που φιγουράρει ακόμη και σήμερα στα μεγαλύτερα κτίρια της Κηφισίας, συλλαμβάνεται για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 1.010.000 ευρώ. Καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ και αφήνεται ελεύθερος, όμως ο  πάντα οργανωτικός και συγκεντρωτικός επιχειρηματίας, δεν αντέχει αυτό το χτύπημα. Η φήμη του αμαυρώνεται, τα ΜΜΕ τον «σταυρώνουν» και η υγεία του κλονίζεται.

Η εταιρία αποδυναμώνεται, οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα και πολλά ακίνητα σημαντικής αξίας του Βωβού περνούν πλέον στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών. Το «φαραωνικό» project του Βοτανικού, που ξεκίνησε ως το ισχυρότερο «χαρτί» της εταιρίας, ήταν εκείνο που οδήγησε τελικά στην πτώχευσή της καθώς οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha και Πειραιώς, δεν κατόρθωσαν να βρουν αγοραστή εν μέσω κρίσης  και η άλλοτε κραταιά επιχείρηση, εξασφάλισε με τεράστιο κόπο περίπου 1 εκατ. ευρώ που χρωστούσε για οφειλές στο ΙΚΑ από το 2010 προκειμένου να γλιτώσει από την κατάσχεση πέντε πολυτελείς κατοικίες στα βόρεια προάστια.

Η ζωή στα χρόνια της κρίσης…

Η μεζονέτα της Άντας Βωβού στο Κεφαλάρι έχει νοικιαστεί, η πανάκριβη γκαρνταρόμπα της μετράει «απώλειες» και η ίδια απέχει από την κοσμική ζωή, έχοντας αποσυρθεί στο διαμέρισμά της και προσπαθώντας να μην τραβά πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας όπως παλιά. Αλλά και ο Άρης Βωβός, πολύ πιο προσγειωμένος από τις ατυχίες της ζωής, σε τίποτα πια δεν θυμίζει τον άλλοτε γλεντζέ και γενναιόδωρο επιχειρηματία που σκορπούσε αλόγιστα τα χρήματά του. Οι πολυτελείς βραδιές του Άρη με τη σύζυγό του Βίκη και την κόρη του Μαρία-Πία στο «παλάτσο» τους στο Κεφαλάρι αποτελούν παρελθόν ενώ σπάνια εμφανίζονται σε κοσμικές εκδηλώσεις.Πλέον, η εταιρία που κάποτε αποτελούσε ένα από τα ισχυρότερα «χαρτιά» του ελληνικού επιχειρείν υπολειτουργεί με ελάχιστους υπαλλήλους ενώ χάρη σε μια συμφωνία με τις τράπεζες έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για μια διετία ακόμη με ένα ποσό που καλύπτει το λειτουργικό της κόστος. Τα «χρυσαφικά» της Babis Vovos, δηλαδή η μεγάλη έκταση στο Σούνιο, το οικιστικό project της Ερυθραίας και το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού έχουν πλέον περάσει στα «χέρια» των τραπεζών, αφήνοντας την εταιρία με ελάχιστα μέσα να προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή της.
Όσο για τον Μπάμπη Βωβό, που από την Μεσσηνία ως τα γυάλινα μεγαθήρια της Κηφισίας, κατάλαβε πως η ζωή είναι μια ρόδα που γυρίζει, πλέον αντιμετωπίζει τη ζωή με στωικότητα, κλονισμένος από προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν εγκαταλείπει τον αγώνα, γνωρίζοντας πως αφού μεγαλούργησε μια φορά το μικρό, άσημο αγόρι από τα Φιλιατρά, μπορεί να το κάνει ξανά…