Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank Χανς Τιτμάγιερ - Κεντρική Εικόνα

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank Χανς Τιτμάγιερ

28 Δεκέμβριος 2016Διεθνή Νέα

Ο Χανς Τιτμάγιερ, πρώην πρόεδρος της Bundesbank ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή του ευρώ στη Γερμανία και προετοίμασε την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 85 ετών, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Ο Τιτμάγιερ ήταν επικεφαλής της Bundesbank από το 1993 μέχρι το 1999, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν ο τελευταίος πρόεδρός της όταν ακόμα η κεντρική τράπεζα είχε πλήρεις νομισματικές εξουσίες, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).

"Συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης" υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Bundesbank.

Ο Τιτμάγιερ γεννήθηκε το 1931 στο Μέτελεν και είχε δέκα αδέλφια. Ως παιδί, παθιάστηκε με την επιτραπέζια αντισφαίριση, τόσο που κάποτε το περιοδικό Economist τον αποκαλούσε "Κύριο Πινγκ-Πονγκ". Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία πριν στραφεί στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες.

Η σκληρή οικονομική γραμμή που ακολουθούσε τον έβαλε στο στόχαστρο ακροαριστερών εξτρεμιστικών ομάδων. Επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας, το 1988, όταν το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης μπλόκαρε. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε αργότερα η Φράξια Κόκκινος Στρατός.

Ο Τιτμάγιερ εργαζόταν στην Bundesbank από το 1990 και επέβλεψε τη μετάβαση στην εποχή του ευρώ.