Πέτρος Κόκκαλης: «Ο Πειραιάς πρέπει να κάνει μια επανεκκίνηση» - Κεντρική Εικόνα

Πέτρος Κόκκαλης: «Ο Πειραιάς πρέπει να κάνει μια επανεκκίνηση»

09 Μάιος 2014Πρόσωπα & Απόψεις

Συνέντευξη στον Γιάννη Χαραμίδη

Ο Πέτρος Κόκκαλης μιλά στο businessnews.gr για το project «PIReUp - Start PIRaeus Up», το οποίο και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ευρύ κοινό, αναλύοντας το concept αλλά και τους σκοπούς που έρχεται να υπηρετήσει. Παράλληλα, αναφέρεται στη φιλοδοξία ο Πειραιάς να αποτελέσει στο μέλλον «τεχνολογικό HUB» και παρουσιάζει τη νέα εφαρμογή Pireapp, με την οποία οι δημότες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν άμεσα και με διαφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στο Δήμο. Τέλος, αναφέρεται στο διαγωνισμό καινοτομίας Blue Growth Piraeus, ο οποίος έχει σαν στόχο να αναπτύξει και να εξελίξει την παραδοσιακή θαλάσσια οικονομία.

Την Τετάρτη προχωρήσατε στην παρουσίαση του «PIReUp - Start PIRaeus Up». Πρόκειται για κάτι όντως «διαφορετικό» για τους κατοίκους αλλά και την πόλη του Πειραιά. Θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε το concept αλλά και τους σκοπούς που έρχεται να «υπηρετήσει» η συγκεκριμένη ιδέα.

Πραγματικά πιστεύω ότι η νέα γενιά κρατάει το μέλλον στα χέρια της και όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να πάρουν τη σκυτάλη. Το λογοπαίγνιο με το αγγλικό «up» έγινε γιατί ο Πειραιάς πρέπει να ανέβει, να κάνει μια επανεκίννηση – να ξαναρχίσει και να δώσει κίνητρα με μια νέα αρχή (start up για startups). Η επιχειρηματικότητα είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στις περιόδους ύφεσης. Μπορούμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να ζωντανέψουμε στην ψυχή των ανθρώπων το πνεύμα δημιουργικότητας, αισιοδοξίας και όρεξης για δουλειά; Πιστεύω ότι με το PIReUp μπορούμε! Το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης χρειάζεται όχι μόνο κίνητρα και ενθάρρυνση, αλλά και πρακτική και θεσμική υποστήριξη, καθώς και ένα πρόσφορο και ζωντανό περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Σαν τοπική πρωτοβουλία το PireUp θέλει να αποτελέσει τη βάση για την εκκίνηση νέων ιδεών και νεότερων ανθρώπων, που ενδεχομένως αισθάνονται αποκομμένοι και χωρίς τις δυνατότητες ή τη βοήθεια που χρειάζεται για να λανσάρουν μια επιχειρηματική πρωτοβουλία ή ιδέα.

Δηλώσατε κατά την εκδήλωση πως ο Πειραιάς θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα «τεχνολογικό HUB», με χαρακτηριστικά αντίστοιχα άλλων λιμανιών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Πόσο εύκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία και ποια είναι κάποια από τα βασικότερα οφέλη για το δημότη της πόλης σε περίπτωση εφαρμογής και υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδιασμού;

Μια πόλη που γίνεται πόλος έλξης νέων επιχειρηματικών και καινοτόμων ιδεών δημιουργεί τεράστιες οικονομικές αλλά και κοινωνικές δυνατότητες. Κατ’αρχήν δημιουργούνται δεσμοί μεταξύ πατροπαραδότων παλαιών επιχειρήσεων με νέους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα με ένα άλλο σκεπτικό και φιλοσοφία. Μια πόλη σαν τον Πειραιά πρέπει να προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα και να τα εκμεταλλευτεί. Είπα προχθές ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε το παλιό κλισέ για τα κορίτσια και το στόλο σε «Παιδιά, το κρουαζιερόπλοιο!».  Όταν ένα κρουαζερόπλοιο φτάνει στο λιμάνι ώρες που είναι κλειστά τα μαγαζιά, πώς θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε τους τουρίστες; Γιατί η ιδέα είναι να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες ώστε να δημιουργηθούν και νέες ιδέες – αλλά ιδέες που θα αφήσουν οικονομικό όφελος στον Πειραιά. Επίσης, ο στόχος ενός τέτοιου hub είναι η ανάπτυξη σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η θαλάσσια ανάπτυξη κ.λπ. και η προσέλκυση όχι μόνον νέων επιχειρηματιών και επιχειρήσεων, αλλά και φορέων που προάγουν την καινοτομία και εκπροσώπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, VCs και κρατικών πόρων.

Στοχεύετε, χωρίς αμφιβολία, στην καινοτομία και ως μια τέτοια κίνηση μπορεί να ερμηνευτεί και η παρουσίαση από την πλευρά της ομάδας σας της εφαρμογής PIREAPP. Θα θέλαμε να μας πείτε πώς ακριβώς λειτουργεί η συγκεκριμένη εφαρμογή και με ποιον τρόπο θα μπορεί ο δημότης να τη χρησιμοποιεί. Είναι, επίσης, στα σχέδιά σας η περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών για τη διευκόλυνση ή και την επίλυση υπαρκτών καθημερινών προβλημάτων; (π.χ δημοτικές υπηρεσίες, ληξιαρχικές υπηρεσίες κ.λπ.)

Το Pireapp είναι μία δωρεάν εφαρμογή για smartphones iPhone & Android. Με το κινητό του τηλέφωνο ο κάθε Πειραιώτης θα μπορεί να καταγράφει και να «ανεβάζει» σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα όσα προβλήματα και κακοτεχνίες συναντά στην καθημερινότητά του μέσα στην πόλη. Σκοπός μας είναι να καταγράψουμε με απλό και διαφανή τρόπο οτιδήποτε δυσχεραίνει την καθημερινότητα όλων μας και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δώσουμε το ηλεκτρονικό βήμα στους ίδιους τους Πειραιώτες για τα θέματα που αντιμετωπίζουν. Η ελπίδα μου είναι ένα τέτοιο εργαλείο και όποιες άλλες μελλοντικές ιδέες ή και εφαρμογές βγουν μέσα από τους ίδιους ανθρώπους του Πειραιά, σύντομα να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για το καλό της πόλης.

Μιλήστε μας για το «Blue Growth PIRaeus». Τι ακριβώς περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη φράση και πώς πιστεύετε πως μπορεί ένα τέτοιο σχέδιο να εφαρμοστεί στον Πειραιά; Πιστεύετε πως τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης προσπάθειας θα έχουν άμεσα, και κυρίως απτά, οφέλη για τον Πειραιώτη κι αν ναι, ποια θα είναι τα σημαντικότερα από τα οφέλη αυτά;

To Blue Growth Piraeus είναι ένας διαγωνισμός καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο Blue Growth. Αναζητούμε καινοτόμους επιχειρηματικές ιδέες σε θεματικές ενότητες όπως η «πράσινη» ναυτιλία, ο αειφόρος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, η βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, οι νέες τεχνολογίες στη ναυσιπλοΐα. Ελπίζουμε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που θα εξελίσσουν την παραδοσιακή θαλάσσια οικονομία, θα μπορούν να υιοθετηθούν σε πρακτικό επίπεδο και να δημιουργήσουν καινούργιες πρωτοποριακές πρακτικές που θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της πόλης. Πιστεύω στις ικανότητες και στο δυναμικό των νέων ανθρώπων και κρίνοντας και από το πνεύμα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, είμαι βέβαιος ότι οι ιδέες και οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα είναι τόσο αξιόλογες, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν για τη βελτίωση πολλών τοπικών θεμάτων.

Το Who is Who του Πέτρου Κόκκαλη

Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη, που έχει στόχο την προώθηση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Ευημερίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πρόεδρος του εκπαιδευτικού οργανισμού Athens Information Technology, που δραστηριοποιείται στις νέες τεχνολογίες και την ακαδημαϊκή έρευνα και στο Διοικητικό Συμβούλιο του AthensTech, που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία, την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Είναι συνιδρυτής και Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης ΓΗ, που προσφέρει μη τυπική εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και της Aephoria, ενός εκκολαπτηρίου βιώσιμης επιχειρηματικότητας.