Σεμινάριο αυτογνωσίας με οδηγό το Εννεάγραμμα - Κεντρική Εικόνα

Σεμινάριο αυτογνωσίας με οδηγό το Εννεάγραμμα

24 Απρίλιος 2019Πολιτική & Οικονομία

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο / workshop για επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για θέματα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης πραγματοποιείται στις 18-19 Μαΐου στο χώρο "Ψυχική Υγεία από την Αρχή" κοντά στο μετρό Ευαγγελισμός.

Το workshop "Αυτογνωσία και Εννεάγραμμα: Οι 9 Τρόποι που Βλέπουμε τον Κόσμο" απευθύνεται σε επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων αλλά και ανθρώπους της επικοινωνίας που θεωρούν χρήσιμη κάθε εκπαίδευση σε ζητήματα αυτοβελτίωσης και κατανόησης της συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Είναι ένα βιωματικό ταξίδι αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης με οδηγό το Εννεάγραμμα. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να μάθουν να διαχειρίζονται με σοφία και συμπόνια τη σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους, να απελευθερωθούν από τα προσωπικά μπλοκαρίσματα, να μεταμορφώσουν ό,τι τους περιορίζει, προκειμένου να ζουν συνειδητά με νόημα και σκοπό, υλοποιώντας αποτελεσματικά τους στόχους τους, δημιουργώντας ουσιαστικές σχέσεις επικοινωνίας.

 

Τι είναι το Εννεάγραμμα

 

Το Εννεάγραμμα των τύπων της προσωπικότητας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Ως σύμβολο, γεωμετρική φιγούρα αποτελεί σύνθεση της οικουμενικής σοφίας διαφορετικών θρησκευτικών και πνευματικών παραδόσεων όλων των εποχών και η ύπαρξή του χρονολογείται πάνω από 2.500 χρόνια.

Σκιαγραφεί τους 9 βασικούς τύπους της ανθρώπινης φύσης και τις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ τους. Βοηθάει το άτομο να κατανοήσει τον εαυτό του και τους άλλους και συγχρόνως δείχνει το δρόμο και τα κλειδιά για την αλλαγή και την προσωπική μεταμόρφωση.

Σύμφωνα με το Εννεάγραμμα, ο άνθρωπος είναι μια σύνθεση τύπων, αλλά ένας τύπος υπερτερεί. Κάθε τύπος εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο σετ αξιών, έχει μοναδικά ταλέντα, αλλά συγχρόνως έχει μια ταύτιση με τις ανεκπλήρωτες ανάγκες της παιδικής ηλικίας του.

Τα ασυνείδητα μηνύματα που λαμβάνει ένα παιδί στην παιδική του ηλικία, μπορεί να οδηγήσουν ασυνείδητα σε μια δυνατή αγωνία. Κάθε ένας από τους 9 τύπους έχει μια βασική δυνατή αγωνία και αυτή η αγωνία στο Εννεάγραμμα ονομάζεται Βασικός Φόβος. Ο Βασικός Φόβος κινητοποεί τη συμπεριφορά του ατόμου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε όλες τις πτυχές της ζωής του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η Βασική Επιθυμία κάθε τύπου, δηλαδή η ατζέντα του Εγώ ή αλλιώς της προσωπικότητας. Είναι, δηλαδή, αυτό που κυνηγάει το άτομο για να αποδράσει από το Βασικό του Φόβο και για να το επιτύχει φτιάχνει κάποιους κανόνες, τις συνθήκες εκείνες που έχει τοποθετήσει για να είναι καλά, ευτυχισμένος, ήρεμος κ.α

Καθώς μεγαλώνει έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο συμπεριφοράς σύμφωνα με το οποίο προσπαθεί να αποδράσει από το Βασικό του Φόβο και συγχρόνως αναζητά να καλύψει τη Βασική του Επιθυμία.

Για παράδειγμα: Θα είμαι καλά, ή ευτυχισμένος ή ήρεμος, αν συμβεί το α ή το β γεγονός, αν κάνω το ένα ή το άλλο, αν έχω χρήματα, εξουσία, πτυχία, αγάπη, αν πάρω προαγωγή κ.α.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν το άτομο κυνηγάει αυτήν τη Βασική Επιθυμία στη ζωή του με προσκόλληση και εμμονή και ταυτίζεται με αυτήν την ανάγκη του. Οι κανόνες που έχει βάλει δημιουργούν συμπεριφορές που εμποδίζουν την επαφή του με τις ουσιαστικές ποιότητας και τα ταλέντα που έχει. Συγχρόνως εμποδίζουν την προσωπική του ευεξία, την επίτευξη των στόχων του, την ουσιαστική και εποικοδομητική σχέση του με τους άλλους. Ή μπορεί να επιτυγχάνει τους στόχους του, αλλά να μην υπάρχει ισορροπία στις άλλες πτυχές της ζωής του, και τελικά το άτομο να μη νιώθει χαρούμενο.

Οι άνθρωποι συγκρούονται, καθώς κάθε τύπος ασυνείδητα χρησιμοποιεί τους άλλους για να καλύψει τους κανόνες του εγώ του, τη Βασική του Επιθυμία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν επιχειρηματία ο οποίος έχει χαρακτηριστικά τύπου 8. Ο τύπος 8 εστιάζει στη δύναμη, στην ειλικρίνεια, στην αμεσότητα, στη δικαιοσύνη. Η ικανότητά του είναι η δύναμη και κλίνει προς την ανεξαρτησία, αυτονομία.  Αν λειτουργεί από την πραγματική του ουσία, αξιοποιεί αυτές τις ποιότητες που είναι, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εμπνέει τους άλλους και να δημιουργεί ένα περιβάλλον με δικαιοσύνη. Είναι αυθεντικός, ευθύς και με αυτοπεποίθηση, υψηλά στρατηγικός, είναι αυτός που υπερνικά τα εμπόδια.  Είναι προστατευτικός και υποστηρικτικός με τα μέλη της ομάδας του, κινεί τα νήματα και προχωράει εμπρός. Όλες αυτές είναι εξαιρετικές ποιότητες και χρήσιμες για τον ίδιο, για τις διαπροσωπικές του σχέσεις και το κοινωνικό σύνολο.

Η Βασική του Επιθυμία είναι πως θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του, καθώς ο Βασικός του Φόβος είναι, μήπως του κάνουν οι άλλοι κακό ή τον ελέγχουν.

Όμως, αν ασυνείδητα κυνηγάει να καλύψει την Βασική του Επιθυμία με προσκόλληση και εμμονή, λειτουργεί ασκώντας πίεση και έλεγχο στους άλλους, εστιάζει στο να γίνεται συνέχεια το δικό του, απαιτεί, διαχωρίζει, κάνει κατάχρηση της εξουσίας του.

Είναι εξαιρετικά ανυπόμονος με τον αργό ρυθμό κάποιων μελών της ομάδας του. Περιφρονεί την αδυναμία, πιέζει τον εαυτό του και τους άλλους καθώς έχει υψηλές προσδοκίες, αρνείται να δει και να παραδεχτεί το λάθος του.

Σήμερα, το Εννεάγραμμα ως τυπολογία αξιοποιείται τόσο στην θεραπεία, όσο στη συμβουλευτική, στο coaching και στην αναζήτηση της πνευματικότητας. Συγχρόνως, εφαρμόζεται στο επιχειρηματικό περιβάλλον, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Επιχειρήσεις και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο το αξιοποιούν ως εργαλείο αυτογνωσίας και επικοινωνίας για θέματα όπως η εξυπηρέτηση του πελάτη, η εταιρική επικοινωνία, η ανάπτυξη ομαδικότητας και η διαχείριση συγκρούσεων, η ηγεσία, η ανάπτυξη των ανθρώπων.

 

Πως μπορεί να βοηθήσει έναν επαγγελματία ένα τέτοιο σεμινάριο;

 

Η γνώση των χαρακτηριστικών των 9 τύπων και η αναγνώριση του δικού του βοηθάει έναν επαγγελματία να:

 • Προσδιορίσει ποιο είναι το βασικό φίλτρο και πρότυπο, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος κατανοεί τον εαυτό του και τον κόσμο.
 • Αναγνωρίσει και να συνειδητοποιήσει τα προσωπικά του κίνητρα, τα οποία τον οδηγούν στις βασικές τους συμπεριφορές, λειτουργικές και δυσλειτουργικές, καθώς και τον τρόπο που έχει θέσει τον εαυτό του σε ‘περιορισμό’. Η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή της συμπεριφοράς.
 • Κατανοήσει τη διαφορετικότητα των 9 βασικών τύπων και να αυξήσει τη συμπόνια απέναντι στον εαυτό του και στους άλλους.
 • Αυξήσει την ικανότητά του να είναι παρών στη στιγμή και παρατηρητής. Η παρουσία στη στιγμή ενισχύει την εστίαση. Η εστίαση οδηγεί στη προδραστικότητα, και η προδραστικότητα οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα.
 • Αξιοποιεί αποτελεσματικές στρατηγικές και εργαλεία, με οδηγό τα ταλέντα του, για να μεταμορφώνει, ό,τι περιορίζει, δυσκολεύει, προκαλεί, σε όλες τις πτυχές της ζωής του.

 

Λεπτομέρειες για το σεμινάριο

 

Το εργαστήρι υλοποιείται μέσα από διαδραστικές και βιωματικές ασκήσεις αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης καθώς και το διαλογισμό. Με οδηγό το Εννεάγραμμα, αξιοποιούνται τεχνικές / εργαλεία μέσα από τη Συμβουλευτική, τη Ψυχολογία (ειδικότερα τη Gestalt, τη Θετική Ψυχολογία, τη Συναλλακτική Ανάλυση, τη Γνωσιακή Ψυχολογία) το Coaching και τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP).

 

Περιεχόμενα

 • Η ιστορία του Εννεαγράμματος, το σύμβολο και η τυπολογία
 • Οι 9 τρόποι που βλέπουμε τον κόσμο
 • Η ουσία του εαυτού, η δομή της προσωπικότητας, η αυτο-επίγνωση και η σχέση με τους άλλους
 • Το όραμα, οι αξίες, οι αρετές και τα πάθη κάθε τύπου, τα ασυνείδητα μηνύματα της παιδικής ηλικίας, ο βασικός φόβος, το χαμένο μήνυμα, η ευαλωτότητα, τα συναισθήματα κάτω από συνθήκες στρες, οι μηχανισμοί άμυνας, οι τρόποι επικοινωνίας, το πρότυπο ηγεσίας
 • Ο Τριαδικός Εαυτός  – τα κέντρα ενστίκτου, σκέψης, συναισθήματος – τι είναι αυτό που θα θέλαμε πιο πολύ στην παιδική ηλικία (αυτονομία, προσοχή, ασφάλεια)
 • Φτερά, οι 3 παραλλαγές του ενστίκτου και τα επίπεδα ανάπτυξης (η κατεύθυνση του στρες και η κατεύθυνση της εξέλιξης)
 • Μεταμορφώνοντας τον εαυτό – Στρατηγικές και εργαλεία για κάθε τύπο χτίζοντας πάνω στα δυνατά του σημεία

 

Συντονίστρια είναι η Νίκη Ανάντι Κουλούρη (Niki Anandi Koulouri) η οποία εφαρμόζει το Εννεάγραμμα, σε εταιρικά έργα για την ανάπτυξη των εργαζομένων, σε ανοικτά εργαστήρια για το κοινό και σε coaching προγράμματα.

 

Η Νίκη Ανάντι Κουλούρη εργάζεται ως Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Coach από το 2002. Παράλληλα συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας/προσωπικής ανάπτυξης, διαλογισμών και δίνει διαλέξεις. Ο σκοπός της είναι να εμπνέει και να ενδυναμώνει τους ανθρώπους και τις ομάδες να ζουν μια συνειδητή ζωή με χαρά, νόημα και σκοπό. Είναι δημιουργός της www.4peoplematters.com Το mantra της είναι "Changing Your World, Changing The World", καθώς πιστεύει πως κατοικούμε σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει και εξελίσσεται, καθώς βρισκόμαστε σε αλληλεπίδραση μαζί του.

Είναι μέλος του International Enneagram Association, του Creativity Coaching Association, και  ενεργό μέλος του Hellenic Coaching Association (HCA/EMCC Greece), συμμετέχοντας στις εθελοντικές δράσεις Solidarity Coaching 2017, 2018 και Talent Coaching for Youth 2017, 2018/19.

 

Διάρκεια εργαστηρίου: 16 ώρες

Σάββατο 18 Μαΐου: 10:00 – 18:00

Κυριακή 19 Μάιου: 10:00 – 18:00.

 

Στη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιούνται 3 διαλείμματα:

Δύο 15λεπτα και ένα διάλειμμα 30 λεπτών για φαγητό.

Προσφέρονται καφέ, τσάι και cookies στα δύο 15λεπτα διαλείμματα.

 

Το εργαστήρι διοργανώνεται από την 4peoplematters.com και φιλοξενείται στο χώρο "Ψυχική Υγεία από την Αρχή".

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 51, Αθήνα, 10676. (πλησίον στάση μετρό: Ευαγγελισμός)

Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων είναι μέχρι 20 άτομα.

 

Αμοιβή συμμετοχής

Αμοιβή συμμετοχής με έγκαιρη εγγραφή μέχρι τις 08 Μαΐου 2019:

195 ευρώ με τους φόρους

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το workshop, μπορείτε να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο: http://bit.ly/2UCtbhX

Για δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να αποστείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@4peoplematters.com.