FrieslandCampina Hellas: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα με νέα επένδυση 5 εκατ. ευρώ στην Πάτρα  - Κεντρική Εικόνα

FrieslandCampina Hellas: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα με νέα επένδυση 5 εκατ. ευρώ στην Πάτρα

16 Απρίλιος 2019Εικόνα στην Αγορά

του Δημήτρη Τσουκαλά

Ψήφο εμπιστοσύνσης στην ελληνική οικονομία δίνει για μια ακόμη φορά η FrieslandCampina Hellas προχωρώντας σε νέα επένδυση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για το Πρότυπο Εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα . Η υλοποίηση της επένδυσης θα ξεκινήσει άμεσα (οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα) και θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, ένα έτος-σταθμό για το ΝΟΥΝΟΥ που γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα.

Το Επενδυτικό Σχέδιο 2019 εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πορείας και μακροχρόνιας στρατηγικής της εταιρείας αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου κατά 50%. Περιλαμβάνει επέκταση βιομηχανικών κτιρίων και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού παραγωγής με τα αντίστοιχα συστήματα ελέγχου και αυτοματισμών, κυρίως στα στάδια επεξεργασίας και αποθήκευσης γάλακτος.

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο της Πάτρας δημιουργήθηκε το 2004 και στο πριν αποκτηθεί από την FrieslandCampina λειτουργούσε σαν εργοστάσιο παγωτών της Unilever (Αlgida). Αυτή την στιγμή λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο ενώ με την νέα επένδυση η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε πενθήμερη παραγωγή, αναπροσαρμόζοντας τις βάρδιες που ισχύουν αλλά χωρίς να μειώσει τις θέσεις εργασίας

 Η συνολική ετήσια παραγωγή του εργοστασίου ανέρχεται σήμερα στους 75.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων, που μεταφράζονται σε 76 εκατομμύρια τεμάχια προϊόντων. Το εργοστάσιο παράγει τα γάλατα υψηλής θερμικής επεξεργασίας ΝΟΥΝΟΥ FAMILY, NOYNOYkid, Noulac, NOYΝOY CalciPlus, Choice, τις κρέμες γάλακτος NOYNOY και τη σειρά γιαουρτιών NOYNOY σε ποικίλες συσκευασίες και αποτελεί περιφερειακό κέντρο διανομής της εταιρείας για τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και μεγάλο μέρος της Μακεδονίας. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί πως αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής υγρών βρεφικών και παιδικών γαλάτων της FrieslandCampina παγκοσμίως

Με αφορμή την επένδυση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της FrieslandCampina Hellas, Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ανάφερε πως: «Το 2019 αποτελεί μία χρονιά -  ορόσημο για την FrieslandCampina Hellas καθώς το αγαπημένο μας ΝΟΥΝΟΥ κλείνει 90 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η σημαντική αυτή επέτειος θα επισφραγιστεί με μία νέα επένδυση της τάξεως των €5 εκατομμυρίων στο Πρότυπο Εργοστάσιό μας στην Πάτρα. Σε όλη μας την πορεία επενδύουμε σταθερά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, φροντίζοντας να παρέχουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας στους καταναλωτές μας. Αυξάνοντας κατά 50% την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου μας εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή για την εταιρεία μας και τα προϊόντα ΝΟΥΝΟΥ, δίνοντας την υπόσχεση να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε γενιές και γενιές Ελλήνων».

 

Στόχος οι ακόμη υψηλότερες επιδόσεις

Με την νέα επένδυση, η FrieslandCampina που αποτελεί τον leader στην συνολική κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και στις περισσότερες επιμέρους υπο-κατηγορίες που δραστηριοποιείται πλην του γιαουρτιού, θέλει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά. Η εταιρεία έκλεισε το 2018 με τζίρο περίπου 267 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένο σε σχέση με τα 270 εκατ. του 2017και  ελαφρά βελτιωμένη κερδοφορία λόγω επίτευξης αποτελεσματικότητας στις διαδικασίες της. Πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ του τζίρου της προέρχονται από προϊόντα της οικογένειας ΝΟΥΝΟΥ, με το εν λόγω brand να αποτελεί μια από τις ισχυρότερες μάρκες στην ελληνική αγορά.  Τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα προσφέρουν περίπου 70 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου ενώ σε 20 εκατ. υπολογίζεται το ύψος των εξαγωγών της εταιρείας, η οποία εδώ και δυο χρόνια έχει αναλάβει ρόλο επικεφαλής για 10 χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα τις χώρες της Βαλκανικής, την Ελλάδα και την Kύπρο. Για το 2019 υπάρχει αισιοδοξία πως θα είναι μια θετική χρονιά με μικρή αύξηση μεγεθών λόγω και των νέων εγχειρημάτων, που έχουν δρομολογηθεί  
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της, η εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα νέα προϊόντα, τα οποία θα παράγονται στο εργοστάσιο της Πάτρας, ενώ μέσα στην χρονιά αναμένονται να έρθουν και στην Ελλάδα και κάποια yoghurt drinks της μητρικής FrieslandCampina, που θα τοποθετηθούν σε σημεία μικρής λιανικής για κατανάλωση on the go. Στην Ελλάδα, μάλιστα, αναμένεται να κυκλοφορήσουν υπό το brand ΝΟΥΝΟΥ.  

Επιπρόσθετα, ο κ Μαγγιώρος ανάφερε πως στόχος της εταιρείας για την συνέχεια είναι η πιο δυναμική δραστηριοποίηση στη κατηγορία της γιαούρτης, η οποία δεν υπήρξε βασική προτεραιότητα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας στην πολύ δύσκολή κατηγορία του φρέσκου γάλακτος, μετά το ζημιογόνο εγχείρημα πριν λίγα χρόνια με το brand «Εκλεκτό». Όσον αφορά, όμως, την κατηγορία της φέτας, που υπολογίζεται πως ξεπερνά στην Ελλάδα τα 750 εκατ. ευρώ πωλήσεις σε ετήσια βάση, τόνισε πως αν και αυτή την στιγμή η είσοδος στον τομέα δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια της FrieslandCampina, εντούτοις αποτελεί σαφώς προοπτική που την ενδιαφέρει. Υπογράμμισε, όμως, πως αυτό θα συμβεί μόνο μέσα από κάποια εξαγωγή και μάλιστα παίχτη με σημαντικό μέγεθος, καθώς στόχος σε αυτή την περίπτωση θα είναι και οι διεθνείς αγορές. Επιβεβαίωσε, άλλωστε,  τις συζητήσεις και το έντονο ενδιαφέρον στο πρόσφατο παρελθόν για την εξαγορά της Δωδώνη, εξηγώντας, όμως, πως δεν οδήγησαν, μέχρι στιγμής, κάπου καθώς και ότι αυτή την περίοδο το θέμα έχει «μπει στην άκρη»("το έχουμε παρκάρει" ανάφερε χαρακτηριστικά) . Βέβαια επεσήμανε πως για καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει κλείσει οριστικά το κεφάλαιο και είναι πολύ πιθανό να αναθερμανθεί η υπόθεση στο μέλλον. Τόνισε δε πως το ενδιαφέρον για την Δωδώνη σε σημαντικό βαθμό εδράζεται και στην μεγάλη αναγνωρισιμότητα του brand και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.