Σύσκεψη σήμερα στο ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά - Κεντρική Εικόνα

Σύσκεψη σήμερα στο ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά

22 Φεβρουάριος 2019Πολιτική & Οικονομία

Υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και με κύριο θέμα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία θα συγκληθεί σήμερα το μεσημέρι, στο υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Στο συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης και οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο το Brexit, καθώς και άλλες τρέχουσες εξελίξεις. Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του έχει προκαλέσει εκ νέου Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα στείλει δυο πλοία ανοιχτά της Κύπρου ώστε να ξεκινήσουν έρευνες για γεωτρήσεις. “Να δουν εκείνοι που έρχονται από μακριά με τις επιχειρήσεις τους ότι, χωρίς εμάς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στην περιοχή αυτή» είπε.

Για την Κύπρο ανέφερε επίσης ότι αποτελεί τόσο «στρατηγικό στόχο» όσο και «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία και επεσήμανε: “Το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος, και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι για μας στρατηγικοί στόχοι, εθνικά ζητήματα. Ποτέ δεν αφήσαμε να σφετεριστεί κανείς τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον».