Καμμένος: "Τα Σκόπια είναι ... δουλειά 20 λεπτών για μια ίλη τεθωρακισμένων" - Κεντρική Εικόνα

Καμμένος: "Τα Σκόπια είναι ... δουλειά 20 λεπτών για μια ίλη τεθωρακισμένων"

21 Φεβρουάριος 2019Πολιτική & Οικονομία

Σχετικά άρθρα

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι TRT εξέφρασε την άποψη ότι «τα Σκόπια είναι… δουλειά 20 λεπτών». Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον εξαπάτησε στο θέμα των Σκοπίων, αν και θεωρεί πως η συμφωνία ήταν έργο του Νίκου Κοτζιά.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν εξωτερική πολιτική των τελευταίων χρόνων βοήθησε στο να οξυνθούν εντάσεις και να δημιουργηθούν ανησυχίες με γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, ο κ. Καμμένος είπε: «Καταρχήν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσον αφορά την απειλή, δεν (την) αισθάνεται. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η ελληνική επικράτεια δεν αισθανόμαστε απειλή από κάπου αλλού. Ούτε η Αλβανία μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα ούτε τα Σκόπια. Τα Σκόπια είναι 20 λεπτά δουλειά. Αν αποφασίσει μια ίλη τεθωρακισμένων να περάσει μέσα θα φτάσει στην άλλη πλευρά των Σκοπίων. Θα φτάσει στη Σερβία. Οπότε αμυντικά δεν μας απασχόλησε ποτέ».

Ως προς την εξωτερική πολιτική της χώρας επί συγκυβερνήσεως, είπε ότι η κύρια επιλογή που ήταν η στροφή προς τις ΗΠΑ "την χαράξαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα", ενώ η δεύτερη κατά σειράν επιλογή ήταν εκείνη της αμυντικής διπλωματίας με την προσέγγιση της Ελλάδας με Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο δια της Κύπρου.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι εκεί που χώρισαν οι δρόμοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν "η προσπάθεια του έτερου κέντρου, εκείνου της παγκοσμιοποίησης, να περάσει τους σχεδιασμούς του, ιδιαίτερα για τα Σκόπια". "Στο "Σκοπιανό" δεν έπρεπε ποτέ η Ελλάδα να αποδεχθεί την παράδοση του ονόματος" είπε, προσθέτοντας ότι η σύνθετη ονομασία erga omnes αποτελεί κοινή θέση και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Επανέλαβε ότι έχει αποδείξεις για όσα καταλογίζει στον Ν. Κοτζιά, ενώ χωρίς να αποκρύψει την απογοήτευσή του από την στάση του πρωθυπουργού απέναντι του, τόνισε ότι θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση την αξιοπρέπειά του, ωστόσο "όπου υπάρχουν πολιτικές διαφορές η κόντρα θα είναι σκληρή".

Ερωτηθείς για την Τουρκία ανέφερε κατ' αρχήν ότι η πολιτική της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζεται από ένα "λεκτικό τσαμπουκά που δεν συνοδεύεται πάντα από πραγματική απειλή χρήσης βίας". Σημείωσε ότι η Τουρκία χαράσσει μακροχρόνια εξωτερική πολιτική που τηρείται ανεξαρτήτως ηγεσίας και αναφέροντας ότι "είναι δειλοί" πρόσθεσε ότι υποχωρούν "όταν καταλάβουν ότι η Ελλάδα, ότι ο γείτονάς τους είναι αποφασισμένος".