Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε τα γεωτρύπανά μας νότια της Κύπρου  - Κεντρική Εικόνα

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε τα γεωτρύπανά μας νότια της Κύπρου

21 Φεβρουάριος 2019Διεθνή Νέα

Για τα τουρκικά σχέδια γεωτρήσεων ανοικτά της Κύπρου, μίλησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.   

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με εκπροσώπους ΜΚΟ στην Αλικαρνασσό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι και τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα, ο Πορθητής και το DeepSea Metro-1, θα πραγματοποιήσουν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου νοτίως της Κύπρου.   

Όπως μεταδίδει το SigmaLive, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «στο θέμα του φυσικού αερίου και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο, δυστυχώς άρχισαν γεωτρήσεις, παρά το ότι επιμείναμε να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες και παρά το αίτημά μας να τεθούν πρώτα υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων».  

«Τώρα το γεωτρύπανό μας ο "Πορθητής" πραγματοποιεί γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Θα το στείλουμε όμως κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Το ίδιο και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί. Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή. Γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες και θα προβούμε σε γεώτρηση στοχευμένα στα σημεία που έχουμε εντοπίσει» συμπλήρωσε.   

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι συνομιλίες του 2017 δεν είχαν αποτέλεσμα, κατηγορώντας για αυτό, εκ νέου, τη Λευκωσία.    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά την εξουσία, την οικονομία και τις αρμοδιότητες. Τώρα, αν δεν αποφασίσουμε πρώτα τι θα συζητήσουμε, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε ξανά διαπραγματεύσεις. Δεν θα περιμένουμε αιωνίως, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εμείς θα κινηθούμε αναλόγως».