Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης-Μισθοί έως έως 771 ευρώ για 25.000 εργαζόμενους - Κεντρική Εικόνα

Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης-Μισθοί έως έως 771 ευρώ για 25.000 εργαζόμενους

12 Φεβρουάριος 2019Πολιτική & Οικονομία

Νέα κλαδική σύμβαση, με μισθούς από 711 έως 771 ευρώ ισχύει για τους περίπου 20.000 με 25.000 εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, ανά την Ελλάδα. Την υπέγραψαν χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με την Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Οι δύο πλευρές εκτιμούν πως η νέα σύμβαση είναι πολύ σημαντική για τον κλάδο. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη σύμβαση που υπογράφουν απευθείας οι δύο πλευρές, καθώς η προηγούμενη ήταν προϊόν Μεσολάβησης και Απόφαση Διαιτησίας από τον ΟΜΕΔ.

Με την υπογραφή της νέας σύμβασης, οι δύο πλευρές αφενός αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα συλλογικών ρυθμίσεων στον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων, αφετέρου περιορίζουν τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Για το λόγο αυτό άλλωστε, εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών θα καταθέσουν στο υπουργείο Εργασίας το μητρώο των μελών, τους προκειμένου η νέα σύμβαση να καταστεί υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο.

Η διάρκεια της νέας κλαδικής σύμβασης είναι έως το τέλος του 2019 και προβλέπονται οι μισθοί της διαιτητικής απόφασης του Σεπτεμβρίου 2018. Δεν προβλέπονται δηλαδή αυξήσεις. Απλώς θα ισχύουν όσα προέβλεπε και η απόφαση του ΟΜΕΔ που είχε υπογραφεί το περασμένο Φθινόπωρο. Οι μισθοί, οι οποίοι όμως θα πρέπει να ισχύουν για όλους όσοι εργάζονται στον κλάδο, ξεκινούν από 711 ευρώ για το προσωπικό Δ’ κατηγορίας (καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων, λαντζέρηδες κλπ) και φθάνουν έως 771 ευρώ για το προσωπικό σε ειδικότητες, όπως υπάλληλοι υποδοχής και μάγειρες (Α’ κατηγορία).

Σημειώνεται πως σήμερα οι μισθωτοί στα ενοικιαζόμενα εργάζονται κατά βάση με τον κατώτατο μισθό.Πλέον, όπως προβλέπεται στη νέα σύμβαση, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μια σειρά από επιδόματα όπως προϋπηρεσίας, οικογενειακών βαρών, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχιακής απασχόλησης ή επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ειδικότητες που προβλέπεται.