Τσίπρας σε Ερντογάν: Ο φαύλος κύκλος δεν είναι το πεπρωμένο μας - Κεντρική Εικόνα

Τσίπρας σε Ερντογάν: Ο φαύλος κύκλος δεν είναι το πεπρωμένο μας

05 Φεβρουάριος 2019Πολιτική & Οικονομία

Σχετικά άρθρα

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε για ειλικρινείς συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο. «Ο διάλογος όλα αυτά τα χρόνια ήταν ειλικρινής και σημαντικός για το μέλλον των λαών μας και την ευρύτερη περιοχή».

Όπως είπε οι δυο χώρες συνεργάστηκαν το 2015-6 στην προσφυγική κρίση. «Συνεργαστήκαμε όχι μόνο σε θέματα χαμηλής πολιτικής αλλά σε ένα μείζον διεθνές θέμα. Οικοδομήσαμε την ευρωτουρκική συνεργασία και βάλαμε μπροστά την ‘θετική’ ατζέντα, στην ενέργεια και την οικονομία. Φέραμε σε επαφή τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και φτάσαμε κοντά σε λύση στο κυπριακό», θύμισε.

Όπως είπε ακολούθησε το πραξικόπημα και η θετική πορεία φρέναρε. «Ημουν από τους πρώτους που τηλεφώνησα στον Ερντογάν εκείνο το βράδυ γιατί η Ελλάδα υπερασπίζεται τη δημοκρατία», σημείωσε. «Αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν εμπόδια. Υπήρξε ρητορική αντιπαραθετική, είδαμε στο Αιγαίο τον αριθμό των παραβιάσεων να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά».

Η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών αποτέλεσε αγκάθι, όπως και η υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. «Θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε ότι ο φαύλος κύκλος είναι το πεπρωμένο μας. Δεν το δεχτήκαμε. Στις συνομιλίες μας έγινε σαφές ότι ούτε εγώ, ούτε εσείς (σ.σ. Ερντογάν) δεχόμαστε αυτή την θέση».

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να οικοδομηθεί θέση βασισμένη στον αλληλοσεβασμό, το διεθνές δίκαιο, χωρίς απειλές πολέμου και με αλληλοκατανόηση των ανησυχιών.

Πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια είχαμε το 2017 επίσκεψη Τούρκου Προέδρου. «Πολλοί είπαν ότι δεν ήταν πετυχημένη γιατί μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Εγώ λέω ότι ακριβώς για αυτό ήταν πετυχημένη. Γιατί πρέπει να συζητάμε».

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές την Τουρκία και σε αυτό το πνεύμα συμφωνήθηκε να προχωρήσουμε με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. «Μπορούν πράγματι να συμβάλουν οι συνομιλίες των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών».

Κατά τον ίδιο με την δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων μπορούμε να προχωρήσουμε στην συνέχεια σε ότι αφορά τις διαφορές για την υφαλοκρηπίδα.

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ προς όφελος και των δυο λαών. «Οφείλουμε στη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν προπαρασκευαστικές συζητήσεις στο θέμα της ‘ασφάλειας’».

Για την ενέργεια τόνισε ότι μπορεί να αποτελέσει άξονα συνεργασίας όχι εντάσεων. Τέλος στο θέμα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι συμφωνήθηκε να είναι το καλοκαίρι πραγματικότητα η σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης και να προχωρήσει ένα νέο φόρουμ συνεργασίας. Αναφορικά με το προσφυγικό τόνισε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και την ανάγκη να καταπολεμηθεί η λαθρομετανάστευση. 

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο θέμα των οκτώ στρατιωτικών, που έθιξε ο Ερντογάν. Δήλωσε πως η Δικαιοσύνη έλαβε τις αποφάσεις και η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές αυτές τις αποφάσεις. «Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι αλλά αυτό που προέχει είναι αντιμετωπίσουμε το θέμα της ασφάλειας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών αλλά και κάθε εγκληματική οργάνωση, κάθε ύποπτο που θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στην καλή γειτονία».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση είχε στόχο να μπουν τα θεμέλια ώστε να γίνουν βήματα και χαρακτήρισε «θετική» τη συνάντηση. «Αν ήταν επιτυχημένη θα το κρίνουν άλλοι»…

Πηγή: euro2day.gr