Θοδωρής Σπηλιώτης: Όταν το  Άγιο  Όρος διδάσκει… management - Κεντρική Εικόνα

Θοδωρής Σπηλιώτης: Όταν το Άγιο Όρος διδάσκει… management

04 Φεβρουάριος 2019Πρόσωπα & Απόψεις

Γράφει η Λιλή Καρακώστα

 

 

 

 

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης είναι πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τηλεματική και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Διαθέτει δεκαπενταετή εμπειρία στο χώρο των επιχειρήσεων και κατέχει τη θέση του ιδρυτή και CEO στην ESURVEY. Επίσης, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «O Μοναχός που έγινε CEO - 1.000 χρόνια Αθωνικό Management» από τις εκδόσεις IWRITE.GR, που σε ένα μόλις μήνα από την κυκλοφορία του βρίσκεται ήδη στην τρίτη έκδοσή του, και εισηγητής του Αθωνικού Management στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ συμμετέχει ως ομιλητής σε μεγάλα συνέδρια Τεχνολογίας, Τουρισμού και TEDx.

Πώς λοιπόν ένας τέτοιος ορθολογιστής επιστήμονας ασχολήθηκε με τα πολύτιμα συμπεράσματα που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από το Άγιο Όρος;

«Οι συζητήσεις με τον πνευματικό μου και η ερώτησή μου “τι κάνει ο ηγούμενος;” ήταν που πυροδότησαν τη σκέψη μου για τη συγγραφή του βιβλίου. Αφού κατάλαβα από τα λεγόμενά του ότι το διάστημα εκείνο ο ηγούμενος έλειπε από τη μονή, αμέσως αναρωτήθηκα πώς ήταν δυνατόν να λειτουργούν όλα με απόλυτη ακρίβεια και συνέπεια τη στιγμή που απουσίαζε ο “επικεφαλής”. Ο θαυμασμός μου για τη δομή και την οργάνωση που πρόδηλα φαίνονταν μπροστά μου ήταν η αρχή της δικής μου προσωπικής έρευνας για το μυστικό αυτής της επιτυχίας.

Η δίψα μου για παρατήρηση και μάθηση μεγάλωνε προοδευτικά. Βλέποντας στην πράξη το αποτέλεσμα της επιτυχημένης οργάνωσης μιας αυτοδιοίκητης μονάδας με τέτοια δυναμική, όπως το  Άγιο  Όρος, συνειδητοποιείς ότι η μελετημένη δομή και οργάνωση μιας ομάδας, μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού, μιας κοινωνίας, συνιστά αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την πρόοδο και την ευημερία της και συνεπώς πρέπει να αποτελεί τη μείζονα προτεραιότητά της μια εποχή υψηλών απαιτήσεων και πολυεπίπεδου ανταγωνισμού», αναφέρει ο συγγραφέας σε συζήτησή μας.

 

Αθωνικό management: Πολύτιμες διδαχές από το  Άγιο  Όρος

 

Πόσο συνδέεται το  Άγιο  Όρος με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που καλούνται να λάβουν οι CEO’s των επιχειρήσεων; «Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι επικεφαλής μεγάλων εταιρειών καταφεύγουν στις διδαχές του  Όρους για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ διάφοροι CEO (Διευθύνοντες Σύμβουλοι) επιδιώκουν να αποκτήσουν βιωματική γνώση του Αθωνικού Management.

Η γνώση, ωστόσο, ποτέ δεν εξαντλείται.  Έτσι και το management, όπως και κάθε γνώση εξάλλου, ως ζωντανός οργανισμός, δέχεται αναπόφευκτα τους κραδασμούς της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας, όμως με σταθερούς πυλώνες δομής, μπορεί να κρατήσει μια επιχείρηση ακέραιη, εν μέσω σοβαρών κλυδωνισμών και μέσω αναπροσαρμογών στρατηγικής και προτεραιοτήτων να επιταχύνει και να επιτύχει τελικά την ανόρθωσή της.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, ακριβώς επειδή ενέχει το στοιχείο του ανταγωνισμού, θα αποτελεί πάντα τη μεγαλύτερη πρόκληση γι’ αυτούς που μελετούν σε βάθος τη συμπεριφορά, τις αρχές και τους δείκτες λειτουργίας της οργάνωσης και διοίκησης στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι», σχολιάζει ο Θοδωρής Σπηλιώτης.

Υπάρχει, ωστόσο, «μαγική συνταγή» για την επιτυχία; Μήπως οι Αγιορείτες μοναχοί κατέχουν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, που εγγυάται όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία της αθωνικής πολιτείας αλλά και τη συνέχιση -και διαφύλαξη- της μακραίωνης ύπαρξής της;

«Κανείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται μαγικές συνταγές για την οικονομική επιτυχία και εξέλιξη μιας εταιρείας. Αυτό που μπορεί ωστόσο να κάνει, στο πλαίσιο της επιστημονικής ευθύνης που του αναλογεί, είναι να φωτίζει τις παραμέτρους εκείνες που η ιστορία έχει αναδείξει ως αρχές sine qua non στην επιχειρηματική πρακτική», τονίζει ο Θοδωρής Σπηλιώτης, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι βασικές αρχές του εφαρμόζονται εδώ και δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς».

 

CEO’s και  Άγιο Όρος: Μια παράδοξη σχέση με οφέλη για το επιχειρείν

 

Το Αθωνικό Management είναι πραγματικά μία από τις γνωσιακές εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει το  Άγιο  Όρος, μια επιχειρηματική αποκάλυψη της οποίας η ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα μέσα στο χρόνο την αναδεικνύουν σε πρότυπο είδος management.

Φιλοδοξία του συγγραφέα είναι το Αθωνικό Μanagement να αποτελέσει μια επιχειρηματική αποκάλυψη, η οποία, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 10 αιώνες αδιάλειπτης εφαρμοσμένης επιτυχίας, μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο μιας νέας στρατηγικής κι ενός άλλου προσανατολισμού στη φιλοσοφία μιας σύγχρονης εταιρείας.

Μια νέα προσέγγιση για το «ευ επιχειρείν» από το  Άγιο  Όρος, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ισχυρών παγκοσμίως Βrand Νames, γεγονός που το καθιστά από μόνο του ένα πολύ ενδιαφέρον case study.

Υψηλόβαθμα στελέχη και CEO’s μπορούν μέσα από το βιβλίο να αντιληφθούν πόσο κοντά στη δομή μιας σύγχρονης επιχείρησης βρίσκεται η Αθωνική Πολιτεία, ποιες τεχνικές χρησιμοποιούν οι μοναχοί για την προσωπική τους αυτοβελτίωση, καθώς και ποια είναι τα ταλέντα και οι ικανότητες των ηγουμένων που εδώ και αιώνες διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των μονών.  Ένα πολύτιμο μάθημα επιχειρείν από το  Άγιο  Όρος, ένα μάθημα που ήδη διδάσκεται στην πλατφόρμα eLearning του Πανεπιστημίου Πειραιά με τίτλο «Αρχές Αθωνικού Management», μέσα από το βιβλίο «Ο Μοναχός που έγινε CEO», με μια σειρά εταιρικών σεμιναρίων να βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν.

 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό BusinessNews Magazine