Πόθεν έσχες: Το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση των δηλώσεων - Κεντρική Εικόνα

Πόθεν έσχες: Το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση των δηλώσεων

01 Φεβρουάριος 2019Πολιτική & Οικονομία

Σχετικά άρθρα

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναστολής της υποβολής δηλώσεων περιουσιακής καταστασης που ειχαν υποβάλει (κάποιες από τις) δικαστικές ενώσεις. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεπλοκάρει ουσιαστικά τη διαδικασία για την υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων "πόθεν έσχες" από όλους τους υπόχρεους, που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Την αίτηση ληψης προσωρινών μέτρων είχαν υποβάλει οι δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι Διοικητικοί Δικαστές, αντίθετα, δεν είχαν επιλέξει αυτή την οδό (μπλοκαρίσματος δηλαδή της υποβολής μέσω προσωρινών μέτρων) η Ένωση Δικαστών - Εισαγγελέων και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Όλες οι Ενώσεις όμως υπογράφουν την αίτηση ακύρωσης του νέου νόμο, που θα συζητηθεί την 1η Μαρτίου και προφανώς η απόφαση θα εκδοθεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην αίτηση χαρακτηρίζονται ασύμβατες με το Σύνταγμα αρκετές απο τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν μετά την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και η οποία είχε μπλοκάρει προ έτους και τον προηγούμενο νόμο. Ένα από τα επιχειρήματά τους είναι ο τρόπος επιλογής των μελών του οργάνου που θα κάνει τον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης και ένα δεύτερο το γεγονός ότι συνεχίζει να υφίσταται υποχρέωση δήλωσης των μετρητών χρημάτων και των κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας που υπάρχουν στην κατοχή τους.

Πηγή: capital.gr