John Mattone: O ηγέτης πρέπει να είναι το πρότυπο - Κεντρική Εικόνα

John Mattone: O ηγέτης πρέπει να είναι το πρότυπο

28 Ιανουάριος 2019Πρόσωπα & Απόψεις

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

Στην Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά ως προσκεκλημένος ομιλητής του 21ου Συμποσίου Ανθρωπίνου Δυναμικού της KPMG, το οποίο διεξήχθη στις 13 Φεβρουαρίου 2018, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, o John Mattone. Ο διεθνούς φήμης ομιλητής, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο συμβούλους και coach CEOs και ανωτέρων στελεχών σε θέματα ηγεσίας, συμμετείχε και στο διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “IL Coaching Certification Program”, που πραγματοποίησαν η KPMG και το KPMG Institute, στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2018. Σε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις του αυτές, ο περιζήτητος coach, μιλώντας στο BusinessNews Magazine, τόνισε ότι «ο ηγέτης δεν πρέπει να παίρνει δεδομένους τους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτόν. Θα πρέπει να μπορεί να αγγίζει με το λόγο και τις πράξεις του το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή τους. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω του coaching και της αλλαγής κουλτούρας που έρχεται από τον CEO και τα υψηλόβαθμα στελέχη». Επίσης, υπογράμμισε ότι «όλοι μπορούμε να γίνουμε καλοί ηγέτες, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε το κουράγιο να βγάλουμε αυτή την ικανότητά μας προς τα έξω. Λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι τελικά το κατορθώνουν. Δεν έχουμε όλοι το κουράγιο να ξεβολευτούμε και να κάνουμε το διαφορετικό. Ο Steve Jobs ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που κατόρθωσε και ξέφυγε από τα συνηθισμένα, και αυτή ακριβώς είναι και η κληρονομιά που μας άφησε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έννοια της ηγεσίας συνοψίζεται στην ικανότητα κάποιου να αγγίξει το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη και το αναγκαίο χαρακτηριστικό ενός CEO ή υψηλόβαθμου στελέχους, ώστε να επηρεάζει τους ανθρώπους και να κατακτήσει την επιτυχία.

 

Υποστηρίζετε ότι ο δρόμος προς την «ανανέωση» για κάθε οργανισμό βασίζεται στο εργατικό δυναμικό, το οποίο θα πρέπει να είναι επικεντρωμένο στους στόχους της επιχείρησης χαρούμενο και να εργάζεται με πάθος. Πώς μπορεί ένας οργανισμός να το επιτύχει αυτό; Ποιες είναι οι προκλήσεις;

J.M.: «Η κορυφή ενός οργανισμού είναι το σημαντικότερο τμήμα του και θα πρέπει να περιλαμβάνει τους καλύτερους. Από εκεί αρχίζουν όλα. Υπάρχει λοιπόν το εξής πρόβλημα. Τα ανώτερα στελέχη πολλών επιχειρήσεων δεν είναι τόσο “ισχυρά”, δραστήρια και ώριμα όσο πρέπει. Οπότε όταν κοιτάζουμε την κουλτούρα σε έναν οργανισμό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλα ξεκινούν από τον CEO και την ομάδα των ανώτερων στελεχών. Σημαντικό είναι τα συγκεκριμένα άτομα να έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα, ψυχική ισορροπία, θετική σκέψη και ωριμότητα.  Όταν όλα αυτά υπάρχουν, τότε ο οργανισμός θα έχει επιτυχημένη πορεία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ηγετικές φυσιογνωμίες που ξεχωρίζουν σε μια επιχείρηση. Εδώ ισχύει αυτό που είχε πει ο Steve Jobs: Πόσο έτοιμα είναι αυτά τα άτομα να σκέφτονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους; Πρέπει πάντα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τη ζώνη του βολέματος. Πρέπει να … ξεκολλήσουμε και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Είναι μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ. Αυτό το χαρακτηριστικό το συναντάμε σε μεγάλους οργανισμούς. Ακόμα και σε οικογένειες. Σε κάθε σπουδαία οικογένεια θα δείτε ότι υπάρχει η κουλτούρα του να σκέφτεται διαφορετικά και να κάνει μεγαλόπνοα σχέδια».

 

Ποιος είναι ο ρόλος του ηγέτη σε αυτήν τη διαδικασία;

J.M.: «Ο ηγέτης θα πρέπει να είναι το πρότυπο και να έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά τα οποία συνοψίζονται στο να σκέφτεται διαφορετικά, να σκέφτεται μεγαλόπνοα, να έχει ευαισθησίες, πάθος να διοικεί, επιμονή, υπομονή, φιλοτιμία, να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση, να έχει ανοιχτά τα μάτια του. Αν τα πηγαίνει καλά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, τότε θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, αλλά αν διαπιστώσει ότι κάνει λάθη, θα πρέπει να φροντίσει να τα διορθώσει.  Όλοι οι ηγέτες θα πρέπει να αγκαλιάσουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Επίσης, θα πρέπει να έχουν καλή συνεργασία με την ομάδα τους. Αλλά και να είναι σίγουροι ότι και τα μέλη της ομάδας τους συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά».

 

Ποια είναι τα στοιχεία-κλειδιά για να προοδεύσει μια επιχείρηση;

J.M.: «Τα ανώτερα στελέχη θα πρέπει να έχουν ανταγωνιστικό όραμα για την εταιρεία. Να γνωρίζουν ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του εκάστοτε σχεδίου που θα ακολουθηθεί. Επίσης, θα πρέπει να εισαχθεί η έννοια της αλλαγής και των καινοτόμων μεταρρυθμίσεων, για να προκύψουν νέα δεδομένα. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ταυτόχρονα χαρά και ευθύνη κατά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων».

 

Ποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα θα πρέπει να έχει ένας ηγέτης σήμερα;

J.M.: «Θα πρέπει να έχει μια ισορροπία στο χαρακτήρα του. Είναι σημαντικό να πιστεύει κάποιος στον εαυτό του, αλλά μόνο αυτό δεν θα τον οδηγήσει πολύ μακριά. Θα πρέπει να διαθέτει μια “ήσυχη” εμπιστοσύνη στο τι μπορεί να κάνει. Εξίσου αναγκαίο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι να έχει πίστη ότι μπορεί να μετακινήσει… βουνά. Να ενεργεί σύμφωνα με ένα σύστημα αξιών στο οποίο πρωταρχικά στοιχεία θα είναι η καρδιά και ο αλτρουισμός. Ψάχνω για ηγέτες οι οποίοι δεν επικεντρώνονται στον εαυτό τους και δεν είναι εγωιστές. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που “χτίζουν” ισχυρούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους, που έχουν θετική σκέψη και ισορροπία συναισθημάτων. Σαφώς δεν είναι καλό να κάνει κάποιος επίδειξη των ικανοτήτων του και να είναι εγωιστής.  Όταν βλέπουμε ανθρώπους να συμπεριφέρονται άσχημα και με ανωριμότητα, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο αυτό πηγάζει από μέσα τους. Οι μεγάλοι ηγέτες “δουλεύουν” πολύ με τον εαυτό τους, γιατί γνωρίζουν ότι όλα προέρχονται από βαθιά μέσα μας».

 

Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «έξυπνη ηγεσία» και πώς μπορούν να τον αξιοποιήσουν οι ηγέτες των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις σημερινές προκλήσεις;

J.M.: «Έχει να κάνει με το μυαλό. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καρδιά είναι ακόμη πιο ισχυρή. Επίσης, έχει σχέση με το ένστικτο. Με λίγα λόγια, το μυαλό είναι ένας ισχυρός παράγοντας, η καρδιά είναι ακόμη πιο ισχυρή, αλλά ουσιαστικό ρόλο παίζει και το ένστικτο. Πρέπει κανείς να είναι σε θέση να διακρίνει τον αντίκτυπο που έχουν στον κόσμο οι αποφάσεις του και να έχει το κουράγιο να τις κρίνει σε βάθος. Οποιοσδήποτε από εμάς κοιτάξει στο παρελθόν του, θα διαπιστώσει ότι έχει πάρει πολλές λάθος αποφάσεις.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους ηγέτες στους οποίους έκανα coaching μου εκμυστηρεύτηκαν ότι έλαβαν τις καλύτερες αποφάσεις όταν χρησιμοποίησαν το ένστικτό τους. Τα τέσσερα (Α), όπως τονίζω κάθε φορά στις ομιλίες μου, -(Altruism, Affiliation, Achievement, Abundnace)- δηλαδή ο αλτρουισμός, η ικανότητα δημιουργίας ισχυρών δεσμών, η επίτευξη στόχων και η συνεργασία με πολλούς ανθρώπους, σκιαγραφούν τον ορισμό της “έξυπνης” ηγεσίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλω να καταλάβουν οι ηγέτες πόσο σημαντική είναι η έννοια της ηγεσίας, γιατί πρόκειται για… κληρονομιά την οποία αφήνουν πίσω τους και θα τους θυμούνται οι υπόλοιποι. Οι δεσμοί είναι πολύ σημαντικό. Με τη γυναίκα μου είμαστε μαζί για περισσότερα από 30 χρόνια.  Έχουμε περάσει αρκετές δυσκολίες, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χωρίσουμε. Ο λόγος είναι ότι μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί. Αναφέρω αυτό το παράδειγμα, γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ χαρακτηριστικό. Μία εξίσου σημαντική ερώτηση είναι η εξής; Μπορείς να αγγίξεις τους ανθρώπους; Θέλεις να είσαι με κάποιους επειδή αγγίζουν την ψυχή, την καρδιά ή το μυαλό σου; Πρέπει να έχεις ως στόχο να μπορείς να αγγίξεις όσο περισσότερους ανθρώπους μπορείς και να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη με το είσαι συμπονετικός, αλτρουιστής, δημιουργικός, ευτυχισμένος και επικεντρωμένος στους στόχους σου. Πολλοί με ρωτάνε πώς μπορούν να γίνουν ευτυχισμένοι. Δεν είναι αυτή η σωστή ερώτηση. Το ζητούμενο είναι τι μπορείς να κάνεις εσύ για να προσφέρεις ευτυχία στους άλλους».

 

Πώς μπορούν οι οργανισμοί και οι εταιρείες να ενδυναμώσουν την ηγεσία τους;

J.M.: «Μέσω ειδικών προγραμμάτων, ώστε να βγουν στην επιφάνεια οι δυνατότητες και τα ταλέντα των νέων ανθρώπων. Υπάρχουν τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι με ταλέντα σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να τους δώσουμε ευκαιρίες. Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να βοηθήσει κάποιον να δει βαθιά μέσα του, εκτός από το να κάνει couching. Κάθε στέλεχος θα πρέπει να έχει έναν couch, όπως ακριβώς και οι αθλητές. Δεν θέλουμε να είμαστε ψυχολόγοι, δεν είμαστε ψυχολόγοι. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ηγέτες να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να παράγουν καλύτερα αποτελέσματα».

 

Υπήρξατε ο couch του Steve Jobs. Πώς ήταν για εσάς αυτή η εμπειρία; Τι μάθατε δουλεύοντας μαζί του;

J.M.: «Η πρώτη μας συνάντηση δεν πήγε καλά. Δεν μπόρεσα να τον καταλάβω.  Όταν αποφάσισα να τον αντιμετωπίσω με ευθύτητα, τότε αρχίσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα. Αυτό που έμαθα από εκείνον ήταν ότι συμπεριφερόταν στους ανθρώπους με τον τρόπο που ήθελαν να τους συμπεριφερθεί κάποιος.  Έμαθα από τον Steve Jobs να έχω περισσότερο κουράγιο.  Όταν τον γνώρισα, υπέφερε από τον καρκίνο. Αυτό είχε μεγάλο αντίκτυπο σε μένα. Ωστόσο, αντιμετώπιζε τον πόνο του με απίστευτο κουράγιο. Βρισκόταν στα τελευταία βήματα της ζωής του. Πέθαινε. Επιθυμία του ήταν να αφήσει πίσω του ως κληρονομιά κάτι το οποίο θα κάνει τη διαφορά. Δεν ήθελε να τον θυμούνται ως έναν ακόμη ηγέτη».

 

Έχετε κάνει couching σε πολλούς ακόμα διακεκριμένους CEOs. Ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους;

J.M.: «Έχουν μια μη διαπραγματεύσιμη προσέγγιση των καταστάσεων. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον Jeff Bezos της Amazon. Είναι γνωστό ότι η εταιρεία είχε ζημία για αρκετά χρόνια. Ο ίδιος είναι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. Αν και υπήρξαν πολλοί που τον προέτρεψαν να τα παρατήσει από την Amazon, δεν το έκανε ποτέ.  Όλοι οι διακεκριμένοι CEOs έχουν ένα ισχυρό “πρέπει” μη διαπραγματεύσιμο και είναι επικεντρωμένοι στο στόχο τους. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας τους».

 

Τι θα συμβουλεύατε τους  Έλληνες επιχειρηματίες;

J.M.: «Θεωρώ ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εμένα, που κατάφερα να έρθω στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος ομιλητής του 21ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη χώρα σας. Πολλοί μου λένε ότι η φιλοσοφία του εκπαιδευτικού μου συστήματος δεν μπορεί να δουλέψει σε ορισμένες περιοχές. Και όμως… Δουλεύει σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να καταλάβουν οι  Έλληνες ηγέτες ότι η ύπαρξη ευαισθησιών δεν είναι κακό πράγμα. Αντιθέτως, αποτελεί ένδειξη δύναμης. Μόλις το καταλάβουν αυτό, θα διαπιστώσουν ότι έχουν βρει το “μυστικό” που ψάχνουν».

 

 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό BusinessNews Magazine