Παυλόπουλος: "Ανοιχτά" τα θέματα αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου-Μέρκελ: Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις ναζιστικές θηριωδίες - Κεντρική Εικόνα

Παυλόπουλος: "Ανοιχτά" τα θέματα αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου-Μέρκελ: Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις ναζιστικές θηριωδίες

11 Ιανουάριος 2019Πολιτική & Οικονομία

Το θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων έθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ, ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκειά της σημερινής συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Σας ευχαριστούμε για την στήριξη, της είπε, έκανε καλό στο ηγετικό σας προφίλ.

Σας καλωσορίζω στην προεδρία της Δημοκρατίας και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ανταποδώσω τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε στο Βερολίνο. Την κρατάω στη μνήμη μου γιατί συνέβη κάτι που είναι σημαντικό: διαλύθηκαν παρανοήσεις για την ήδη αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Έκτοτε αποδείξαμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε, με θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν ήταν δικά μας, ανέφερε ο ΠτΔ.

Η Γερμανία κι εσεις στηρίξατε την Ελλάδα στην προσπάθεια για έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό που κάνατε ήταν καλό για τη Γερμανία και τόνωσε και το δικό σας προφίλ, την ηγετική σας φυσιογνωμία. Η Ευρώπη δεν θα ήταν ίδια χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της, συμπλήρωσε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε αναφορά και στο κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις. Πρέπει να λυθούν οι διαφορές είπε.

Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη συγκυρία, τις ευρωεκλογές, σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τον λόγο πήρε η Καγκελάριος:

Ευχαριστώ για την εγκάρδια συνάντηση. Μετά τη συνάντησή μας στο Βερολίνο έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της Ευρωζώνης. 4 εκατ. Γερμανοί ήρθαν εδώ διακοπές. Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα. Ξεκινά μια νέα φάση την οποία θέλουμε να στηρίξουμε. Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να είμαστε τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Η Ελλάδα είναι σημαντικός τόπος επενδύσεων. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα αλλά τώρα υπάρχει ανάπτυξη και ελπίζω να είναι για όλους.

Υπάρχει πληθώρα προκλήσεων στην Ευρώπη και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί. Συμμερίζομαι απολύτως την ελληνική θέση για το θέμα των προσφύγων, είναι θέμα που μας αφορά όλους.

Διαπιστώνω τις θαρραλές προσπάθειες της Ελλάδας στα δυτικά Βαλκάνια και αυτό έχει να κάνει με το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν είναι καλό μόνο για εκείνους αλλά και την Ελλάδα και όλους στην Ευρώπη.

Αναλαμβάνω απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί. Εϊναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα