Τσίπρας: Από τα σημαντικότερα επιτεύγματά μας η Συμφωνία των Πρεσπών - Κεντρική Εικόνα

Τσίπρας: Από τα σημαντικότερα επιτεύγματά μας η Συμφωνία των Πρεσπών

09 Ιανουάριος 2019Πολιτική & Οικονομία

Η υπόθεση της πΓΔΜ ήταν άλυτη εδώ και 27 χρόνια και αποτέλεσε βαρίδι για την εξωτερική πολιτική. Η λύση του είναι μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες αυτής της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Open.

Αν το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η έξοδος από τα μνημόνια, το δεύτερο ήταν η αναβάθμιση της χώρας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και του ρόλου της στα Βαλκάνια, συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια αλλαγών. Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία για λύση και δεν έχει κανένα συμφέρον από τη διάλυση της χώρας.

Τα θέματα της ταυτότητας και την γλώσσας είναι «ανύπαρκτα» και αναδείχθηκαν γιατί η αντιπολίτευση είδε μόνο το μικροκομματικό συμφέρον, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Δεν βλέπω τα πράγματα με την οπτική του πρόσκαιρου οφέλους απέναντι στην κοινή γνώμη, αλλά μέσα από το πατριωτικό συμφέρον και τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τη λύση του προβλήματος», τόνισε. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν είδε ότι η κυβέρνηση ακολουθούσε την πάγια εθνική γραμμή, άλλαζε συνεχώς τον πήχη. Μίλησε για προφάσεις εν αμαρτίες και διαρκή προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να ανακαλύψει με λαθροχειρία ότι υπάρχει ζήτημα εθνότητας. «Είναι σε όλους γνωστό ότι οι πολίτες της πΓΔΜ έρχονται με ταξιδιωτικά έγγραφα που αναφέρονται ως ‘Μακεδόνες. Με την κύρωση της συμφωνίας στα έγγραφά τους θα αναφέρει 'πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας'».

«Ολοι τα γνωρίζουν όλα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, όλα είναι στο φως και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους, όχι μόνο η κυβέρνηση. Κόμματα και βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη. Τα οφέλη είναι προφανή. Η ζημιά για την χώρα θα είναι μεγάλη αν έχουμε θετικό αποτέλεσμα στην πΓΔΜ και εμείς πούμε ότι δεν περνά «επειδή ο κος Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κος Σαμαράς και επειδή ο κος Καμμένος έχει θέματα με το δικό του ακροατήριο...». Η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς. Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο, αμέσως μόλις γίνει γνωστοποίηση στο ΥΠΕΞ του αποτελέσματος στην πΓΔΜ, να δώσει τα στοιχεία σε ΠτΔ και κόμματα και να εκκινήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή. Εκτίμησε ότι οι εξελίξεις μπορούν να τρέξουν μέσα στον Ιανουάριο. Σε ότι αφορά το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ αυτό θα έρθει για "τεχνικούς λόγους" αργότερα, όχι όμως πολύ αργότερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: euro2day.gr