Υπ. Υγείας: Διευρυμένη σύσκεψη για ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Κεντρική Εικόνα

Υπ. Υγείας: Διευρυμένη σύσκεψη για ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια

19 Δεκέμβριος 2018Εικόνα στην Αγορά

Διευρυμένη σύσκεψη με θέμα τον απολογισμό των δράσεων που έγιναν το 2018 σχετικά με την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών και προγραμματισμό ανάλογων δράσεων για το 2019 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Γενικοί Διευθυντές Δημόσιας Υγείας Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τροπικών Νοσημάτων, εκπρόσωποι του  ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπρόσωπος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, καθώς και ειδικοί επιστήμονες από αναγνωρισμένους φορείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας:

"Στη σύσκεψη, αφού παρουσιάστηκαν τα προγράμματα δράσεων των Περιφερειών, έγινε μια συνολική αποτίμηση των αποτελεσμάτων και με τη  συμβολή των ειδικών επιστημόνων, επισημάνθηκαν τα θετικά στοιχεία για την περίοδο του 2018 και εκτιμήθηκαν τα σημαντικότερα από αυτά  που απαιτούν βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Κύριος στόχος παραμένει, μέσα από τις συντονισμένες και έγκαιρες δράσεις των αρμοδίων φορέων και τις καθοδηγητικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, μειώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις στο πληθυσμό της χώρας.

Τέλος, επισημάνθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες, ότι με δεδομένο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια, γεγονός που απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προγραμμάτων αντιμετώπισης των διαβιβαστών.

 Συμπερασματικά, προτείνονται σαν αρχή, για τον προγραμματισμό του 2019:

  • Άμεσος σχεδιασμός δράσεων για την έγκαιρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
  • Η έγκαιρη περιβαλλοντική εξυγίανση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, αφού κρίθηκε σαν βασικό στοιχείο των προγραμμάτων αντιμετώπισης, από τους αρμόδιους ΟΤΑ.
  • Διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς, της δυνατότητας επέκτασης των εγκρίσεων σε διαθέσιμα σκευάσματα, για την εναλλακτική διαχείριση των δράσεων.".