Κατρούγκαλος: Σημαντική επιτυχία ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας - Κεντρική Εικόνα

Κατρούγκαλος: Σημαντική επιτυχία ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας

14 Δεκέμβριος 2018Πολιτική & Οικονομία

Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας, η υπογράμμιση της μεγάλης σημασίας που έχει και για τις ΗΠΑ η περιοχή και η αναγνώριση του ευρύτερου σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας, ήταν το βασικό κεκτημένο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σε δηλώσεις του μετά την ημίωρη συνάντηση του που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό υπουργό Μάικ Πομπέο, ο κ. Κατρούγκαλος κάνοντας μια αποτίμηση υπογράμμισε ότι «ο στρατηγικός διάλογος ήταν μια σημαντική επιτυχία που δεν αναδεικνύει απλώς το γεγονός ότι αυτή την περίοδο έχουμε το καλύτερο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά δείχνει και την μεγάλη σημασία που έχει η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανιών και της ανατολικής Μεσογείου για τη εν γένει σταθερότητα στην Ευρωπη. Συνιστά επίσης μια αναγνώριση του ευρύτερου σταρεθοποιητικού ρόλου της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή»

Για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αυτό που καθιστά ξεχωριστό τον στρατηγικό διάλογο είναι το εύρος των θεμάτων που περιλαμβάνει όχι μόνο τα οικονομικά θέματα, αλλά και θέματα στρατηγικής, ασφάλειας, άμυνας, ενέργειας και αντιμετώπισης τρομοκρατίας.«Στις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο» σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος «αναγνωρίζεται η έξοδος της χώρας από την κρίση. Για εμάς έχει σημασία γιατί όπως τα ενεργειακά εντάσσονται στο οικονομικό μοντέλο που προωθούμε βασισμένο στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, μιας γέφυρας μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής, αλλά και στο πολύ υψηλό καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Τα θέματα της οικονομίας και της ενέργειας τα προσεγγίσαμε και απο την γεωστρατική σκοπιά. Σε αυτό πλαίσιο αναδείξαμε την ανάγκη να υπάρξει αγωγός Εast Med ως ένα πρόγραμμα που θα επιβεβαιώνει την ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή» σημείωσε.

Κατα την διάρκεια των συνομιλιών η ελληνικη πλευρά αναφέρθηκε σε περιφερειακά θέματα και ανέδειξε τα εθνικά μας θέματα (Κυπριακό, Συμφωνία των Πρεσπών, τα τριμερή σχήματα συνεργασίας), ενώ υπήρξε και συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Πηγή: enikonomia.gr