Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει την απόφασή για Brexit - Κεντρική Εικόνα

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει την απόφασή για Brexit

10 Δεκέμβριος 2018Διεθνή Νέα

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να ανακαλέσει τη διαδικασία του άρθρου 50 περί αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί έγκριση από κάποιο άλλο κράτος-μέλος

Στην απόφαση ότι η Βρετανία μπορεί μονομερώς να διακόψει τη διαδικασία του Brexit κατέληξε το πρωί της Δευτέρας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων.

Όπως παρατηρεί ο Guardian η απόφαση αυτή θα ενισχύσει το επιχείρημα όσων ζητούν δεύτερο δημοψήψισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκη Ένωση.

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να ανακαλέσει τη διαδικασία του άρθρου 50 περί αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί έγκριση από κάποιο άλλο κράτος-μέλος.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται μια ημέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Βρετανικό κοινοβούλιο για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς την ειδοποίηση της πρόθεσής του να αποχωρήσει από την ΕΕ» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Υπέρ της μονομερούς ανάκλησης είχε ταχθεί ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κάμπος Σάντσες- Μπορντόνα σύμφωνα με τον οποίο το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για τη Λειτοιυργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης της πρόθεσης αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, έως την οριστικοποίηση και επισημοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, υπό τον όρο ότι η ανάκληση αποφασίστηκε σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις του κράτους-μέλους, κοινοποιήθηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν συνεπάγεται καταχρηστική πρακτική.

Πηγή: economy365.gr