Επαφές Τσίπρα στη Μόσχα για «ξεπάγωμα» των σχέσεων - Κεντρική Εικόνα

Επαφές Τσίπρα στη Μόσχα για «ξεπάγωμα» των σχέσεων

07 Δεκέμβριος 2018Πολιτική & Οικονομία

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο και τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα, με στόχο το «ξεπάγωμα» των σχέσεων των ελληνορωσικών σχέσεων.

«Όλο αυτό το διάστημα, παρά τις δυσκολίες που ενίοτε πέρασαν οι σχέσεις μας, διατηρώ με τον πρόεδρο Πούτιν μια ειλικρινή και ουσιαστική σχέση ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Russia 24 ενόψει της επίσκεψής του.

Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του στη Μόσχα, τρία χρόνια μετά το προηγούμενο, και την τέταρτη φορά που θα συναντήσει επίσημα το Ρώσο πρόεδρο μέσα σε τρία χρόνια. Το σημερινό ραντεβού είχε «κλειδώσει» στο Παρίσι, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ατζέντα 

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Μεντβέντεφ είναι η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνορωσικής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και η υλοποίηση κοινών έργων στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα, στους τομείς των υποδομών-μεταφορών, της τεχνολογίας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Πούτιν βρίσκονται το Κυπριακό, η Συμφωνία των Πρεσπών, η κατάσταση σε Βαλκάνια - Ανατολική Μεσόγειο κι ο αγωγός φυσικού αερίου «Turk-Stream», ενώ αναμένεται να επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας κι ενέργειας.

Στο τραπέζι επίσης θα τεθούν οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη, και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποκλιμάκωση της έντασης στην Μαύρη Θάλασσα, όπου διαμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι Ελληνικής καταγωγής.

Διμερείς συμφωνίες

Στο πλαίσιο της νέας επίσκεψης θα συζητηθούν οι προοπτικές ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, οι δυνατότητες της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, του αθλητισμού και της τυποποίησης. 

Στη ρωσική πρωτεύουσα έχει μεταβεί ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, για τη χθεσινή Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας, που είχε αναβληθεί στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων το περασμένο καλοκαίρι. 

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκινά με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου. Η κίνηση του Κρεμλίνου να δωρίσει στον κ. Τσίπρα αντίγραφο της σημαίας του Λάμπρου Κατσώνη, του ελληνικού συντάγματος πεζικού που είχε συγκροτηθεί το 1777, αντανακλά την πρόθεση του για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.

Πηγή: esfyn.gr