Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ την τριετία 2019 – 2021 και «απόβαση» στις ΗΠΑ με την ΑΛΦΑ - Κεντρική Εικόνα

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ την τριετία 2019 – 2021 και «απόβαση» στις ΗΠΑ με την ΑΛΦΑ

06 Δεκέμβριος 2018Εικόνα στην Αγορά

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ετοιμάζεται να ταξιδέψει το 2019 η μπύρα ΑΛΦΑ, ένα από τα πλέον επιτυχημένα με ελληνικό όνομα σήματα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, η μπύρα ΑΛΦΑ θα τοποθετηθεί σε εστιατόρια σε περιοχές με ισχυρό ελληνικό στοιχείο και μάλιστα όχι μόνο στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της ΑΛΦΑ στις ΗΠΑ θα γίνουν μέσω του ομίλου Heineken.

Το πρώτο μεγάλο νέο, ωστόσο, για το 2019 σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι η έναρξη παραγωγής μηλίτη στα τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Πρόκειται για επένδυση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ η οποία θα δημιουργήσει 10 άμεσες θέσεις εργασίας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την παραγωγή για τον πρώτο χρόνο 400.000 κιβωτίων, ενώ ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι θα παράγονται στο εργοστάσιο της Πάτρας και τα δύο σήματα μηλίτη του ομίλου που σήμερα εισάγονται από το εξωτερικό (Μηλοκλέφτης και Strongbow). Προμηθεύτρια εταιρεία του χυμού μήλου, που αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη για την παρασκευή μηλίτη, θα είναι η βιομηχανία χυμών – κονσερβοποιημένων φρούτων «Αφοί Χριστοδούλου», η οποία μάλιστα έχει πιστοποιηθεί συνολικά για τον όμιλο Heineken.

Αυτές δεν είναι οι μοναδικές επενδύσεις της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, το εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα για την τριετία 2019 -2021 ανέρχεται σε 43 εκατ. ευρώ. Από το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα, 2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του εργοστασίου της εταιρείας στην Πάτρα, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διατεθούν γενικότερα στη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας σε όλες τις μονάδες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, στις δράσεις εμπορίας και μάρκετινγκ, σε υλικά συσκευασίας κ.ο.κ. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν και την παραγωγή νέων προϊόντων, με τον επικεφαλής της εταιρείας, όμως, να επισημαίνει ότι την ίδια ώρα θα σταματήσει και η παραγωγή κάποιων άλλων. «Ελπίζουμε να είναι τέτοιες οι συνθήκες που να μας επιτρέψουν να επενδύσουμε περισσότερα», υποστήριξε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να επενδύουμε. Είμαστε εδώ για να παράγουμε αξία».

Την επόμενη χρονιά, επίσης, στην Ελλάδα θα εφαρμοσθεί πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας νέων ποικιλιών κριθαριού με μικρές ανάγκες σε νερό. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε άλλες τέσσερις χώρες στις οποίες έχει δραστηριότητα ο όμιλος Heineken και συγκεκριμένα στο Μεξικό, την Αίγυπτο, την Ινδία και την Αιθιοπία. Επίσης πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η εξαγωγή βύνης από ελληνικό κριθάρι και στην Σλοβενία μετά την  Αυστρία και το Ισραήλ,όπου φέτος έγιναν τα πρώτα βήματα.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρονιά το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 έκλεισε για την εταιρεία με αύξηση των πωλήσεών της κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα, φτάνοντας τα 188,32 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων καταγράφουν αύξηση 2%, στα 17,63 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό συνολικά η αγορά μπύρας διαμορφώνεται ελαφρώς θετικά και το 2018 αναμένεται να κλείσει με μικρή αύξηση.

Χθες, εξάλλου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης των επιδράσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική οικονομία το 2017. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης υπολογίζεται ότι:

  • 620 εκατ. ευρώ είναι η συνολική προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων της εταιρίας, η οποία αντιστοιχεί στο 0,35% του ΑΕΠ της χώρας.
  • Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, προστίθενται 6,56 ευρώ στην ευρύτερη οικονομία.
  • 562 εκατ. ευρώ είναι η συνολική συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους, η οποία αντιστοιχεί στο 0,75% των φορολογικών εσόδων της χώρας.
  • 20.995 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης υποστηρίζονται άμεσα και έμμεσα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που αντιστοιχούν στο 0,57% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.
  • 798 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού που ξεκίνησε το 2008 στη χώρα

Δήμητρα Μανιφάβα