ΑΒ Βασιλόπουλος: Πιέσεις, επενδύσεις και αισιοδοξία για την συνέχεια   - Κεντρική Εικόνα

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πιέσεις, επενδύσεις και αισιοδοξία για την συνέχεια

08 Νοέμβριος 2018Εικόνα στην Αγορά

Απώλειες συνεχίζει να καταγράφει η «ΑΒ Βασιλόπουλος», επηρεαζόμενη από τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ανταγωνισμός που είναι ακόμη πιο σκληρός δεδομένου ότι το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα παραμένει στην καλύτερη περίπτωση στάσιμο.

Πάντως, οι αρνητικές επιδόσεις και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 δεν επηρεάζουν τον επενδυτικό σχεδιασμό της ΑΒ που για το τρέχον έτους ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία από την αρχή του έτους έχουν λειτουργήσει συνολικά 6 νέα εταιρικά καταστήματα λιανικής, ένα νέο κατάστημα χονδρικής υπό το σήμα «ΕΝΑ Cash & Carry», καθώς και 33 νέα καταστήματα με καθεστώς δικαιόχρησης (franchising).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου Ahold Delhaize, όπου ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος, για τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2018, «ο ρυθμός ανάπτυξης των συγκρίσιμων πωλήσεων παρέμεινε αρνητικός, παρά το γεγονός ότι η τάση των πωλήσεων βελτιώθηκε σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018». Σε άλλο, μάλιστα, σημείο της ανακοίνωσης της Ahold Delhaize αναφέρεται ότι συνολικά «οι πωλήσεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης επηρεάστηκαν από τις αρνητικές συγκρίσιμες πωλήσεις στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου, οι καθαρές πωλήσεις του στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης διαμορφώθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε 1,47 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3% (σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες) και στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 σε 4,41 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Το λειτουργικό περιθώριο κέρδος του ομίλου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης διαμορφώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε 3,7% από 4,3% με την υποχώρηση αυτή των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων να αποδίδεται κυρίως στην κάμψη των πωλήσεων στην Ελλάδα και δευτερευόντως στην αύξηση του εργατικού κόστους συνολικά στην περιοχή.

Ο όμιλος, πάντως, στην ίδια ανακοίνωση διατυπώνει την προσδοκία ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο τρίμηνο του 2018 θα υπάρξει βελτίωση της απόδοσης της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» που το 2016 αποκόμισε τα μεγαλύτερα οφέλη από την κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» με τις πωλήσεις της τη χρονιά εκείνη να φτάνουν τα 2,17 δισ. ευρώ κατέγραψε ήδη από πέρυσι τις πρώτες απώλειες με τις πωλήσεις να υποχωρούν στα 2,10 δισ. ευρώ.

Δήμητρα Μανιφάβα