Τράπεζα Πειραιώς: IFC, EBRD, APS Delta και Balbec Capital επενδύουν 50 εκατ. ευρώ για τη μείωση των NPEs - Κεντρική Εικόνα

Τράπεζα Πειραιώς: IFC, EBRD, APS Delta και Balbec Capital επενδύουν 50 εκατ. ευρώ για τη μείωση των NPEs

02 Νοέμβριος 2018Πολιτική & Οικονομία

50 εκατομμύρια ευρώ επενδύσουν από κοινού οι IFC, EBRD, APS Delta και Balbec Capital LP στην Τράπεζα Πειραιώς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (ΝPE).

Συγκεκριμένα η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) θα επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, αφού το μεγάλο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η επιτυχής μείωσή τους αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την απελευθέρωση κεφαλαίων για νέο δανεισμό

Από τον Ιούνιο του 2018, τα NPEs έχουν φτάσει τα 89 δισ. ευρώ, νούμερο που αντιστοιχεί στο 48% των συνολικών εκθέσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Τα NPEs του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να μειωθούν στα 65 δισ. μέχρι το τέλος του 2019 ως μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές. 

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 2 δις ευρώ σε περισσότερα από 40 έργα στην Ελλάδα.