Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, Lufthansa: Πιστεύουμε στην Ελλάδα  - Κεντρική Εικόνα

Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, Lufthansa: Πιστεύουμε στην Ελλάδα

18 Οκτώβριος 2018Πρόσωπα & Απόψεις

Σχετικά άρθρα

Ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων της Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο, Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, μιλάει στο BusinessNews.gr για την παρουσία αλλά και τα σχέδια του ομίλου στη χώρα μας.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

Ποια είναι η παρουσία του Ομίλου Lufthansa στην ελληνική αγορά; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια μεγέθη για την παρουσία σας;

Ο  Όμιλος Lufthansa δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με 5 αεροπορικές εταιρείες: την Austrian Airlines, τη Lufthansa, τη SWISS, την Brussels Airlines και τη Eurowings. Ο όμιλος έχει παρουσία σε 20 ελληνικά αεροδρόμια και προσφέρει έως και 443 απευθείας πτήσεις ανά εβδομάδα προς 17 ευρωπαϊκούς προορισμούς. Το δίκτυο δρομολογίων του ομίλου ενισχύθηκε και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο με νέα δρομολόγια από και προς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Η Lufthansa εγκαινίασε το νέο δρομολόγιο Σαντορίνη - Φρανκφούρτη, η Swiss εντάσσει στο πρόγραμμά της τη σύνδεση Καλαμάτα - Γενεύη, η Austrian Airlines παρουσιάζει 12 νέα δρομολόγια, ενώ η Brussels Airlines συνδέει για πρώτη φορά την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τα Χανιά, την Κω, τη Μύκονο, την Καλαμάτα και τη Σαντορίνη με τις Βρυξέλλες. Η Eurowings, η υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους θυγατρική της Lufthansa, θα προσφέρει φέτος το καλοκαίρι 16 νέες συνδέσεις, συνδέοντας την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, το Ηράκλειο, την Κω και τη Ρόδο με αεροδρόμια της Γερμανίας και της Αυστρίας. Η θυγατρική της Swiss, Edelweiss, θα συνδέει φέτος τα Χανιά και τη Σάμο με τη Ζυρίχη.

 

Αποτελείτε τον πρώτο  Έλληνα γενικό διευθυντή της Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ανήκετε στο δυναμικό του ομίλου για περισσότερο από 25 χρόνια. Ποιες ήταν οι προκλήσεις που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε τόσο κατά τη διάρκεια όλης αυτής της πορείας όσο και από τον Ιανουάριο του 2016 που τεθήκατε επικεφαλής;

Μετά την ένταξή μου στο προσωπικό της Lufthansa, προχώρησα σε εξειδικευμένες σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στον αεροπορικό κλάδο. Στόχος της εταιρείας είναι οι απόφοιτοι των προγραμμάτων αυτών να αποτελέσουν τα μεσαία και ανώτερα στελέχη της Lufthansa. Μεγάλη πρόκληση αλλά πολύ γοητευτικό ταυτόχρονα στην πορεία αυτών των 25 χρόνων έως σήμερα ήταν η διαρκής αλλαγή αντικειμένου και αρμοδιοτήτων. Το γεγονός ότι έχω περάσει σχεδόν από όλα τα τμήματα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να έχω εκπαιδευτεί και να έχω εμπειρία στην πλειονότητα των θεμάτων που καλούμαι πλέον να διαχειριστώ, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να μου ανατεθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή Πωλήσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το έργο της ομάδας μου σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο. Εκτός από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, που όλοι γνωρίζουμε, πρέπει να διαχειριστούμε διαφορετικά εμπορικά σήματα, καθώς είναι γνωστό πως ο  Όμιλος Lufthansa έχει υπό την ομπρέλα του τις Austrian Airlines, Lufthansa, Swiss, Brussels Airlines και Eurowings. Παράλληλα, ο όμιλος προχωρά γοργά σε ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιοργάνωσης με αρκετές αναπροσαρμογές και στην τιμολογιακή πολιτική του. Μας ικανοποιεί όμως πολύ που συμμετέχοντας ενεργά σε όλη αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού, βλέπουμε τις προσπάθειές μας να αποδίδουν καρπούς.

 

Ποια είναι η εικόνα που διατηρούν τα κεντρικά γραφεία της Lufthansa για την ελληνική αγορά αλλά και την ελληνική οικονομία;

Ο   Όμιλος Lufthansa εμπιστεύεται το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Η χώρα μας, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα αγαπητή και μία από τις πρώτες προτιμήσεις του ταξιδιωτικού κοινού στις χώρες που δραστηριοποιούνται οι αεροπορικές εταιρείες του ομίλου.  Ένας ακόμα λόγος που η πορεία της Lufthansa στην ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά θετική όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι ανέκαθεν επένδυε στα επαγγελματικά ταξίδια, κυρίως στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου η οικονομική πορεία της χώρας, η ανταγωνιστικότητά της ως τουριστικός προορισμός και οι επενδύσεις που γίνονται στις τουριστικές υποδομές, είναι θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τον  Όμιλο Lufthansa, γιατί επηρεάζουν την επιβατική κίνηση και ως επακόλουθο τον ανταγωνισμό των εταιρειών στον ελληνικό ουρανό. Οι εκτιμήσεις του ομίλου για την ελληνική οικονομία είναι θετικές και αισιόδοξες και το γεγονός ότι όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα, μας χαροποιεί, διότι ο ανταγωνισμός είναι ο κύριος μοχλός για να γινόμαστε καλύτεροι.

Έχετε προχωρήσει σε πλήρη ανακαίνιση του Business Lounge της Lufthansa στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ διοργανώνετε συχνά και εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Special Moments» σε αυτόν το χώρο. Τι σας έχει οδηγήσει σε αυτές τις κινήσεις και ποιες είναι οι επιδιώξεις σας;

Είμαστε πολύ περήφανοι για την Business Lounge της Lufthansa στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Στόχος της ανακαίνισης, που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια, ήταν να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να συνδυάζει τα υψηλά πρότυπα υπηρεσιών του Ομίλου Lufthansa με την ελληνική κουλτούρα και την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Και νομίζω το πετύχαμε. Η Lufthansa Business Lounge στο AIA υποδέχεται τους  Έλληνες και ξένους επιβάτες προσφέροντας ένα σύγχρονο περιβάλλον διακριτικής πολυτέλειας, που αποπνέει άρωμα Ελλάδας. Τα «Special Moments» διοργανώνονται σε τακτική βάση, με σκοπό την προβολή των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής κουζίνας. Η ανταπόκριση των ταξιδιωτών που επισκέπτονται τη lounge είναι πολύ θετική και σίγουρα θα συνεχίσουμε αυτές τις ενέργειες και στο μέλλον.

 

Η στρατηγική για την Business Class

Ποια είναι η στρατηγική σας για τα business εισιτήρια και τους επιβάτες αυτής της κατηγορίας;

Μας ενδιαφέρει οι επιβάτες στην Business Class -οι οποίοι συνήθως έχουν βαρύ πρόγραμμα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων- να απολαμβάνουν μια άνετη και ποιοτική ταξιδιωτική εμπειρία, με μοναδικές υπηρεσίες γευμάτων και ψυχαγωγίας και ποικιλία παροχών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση τους. Εστιάζουμε στην ποιότητα των γευμάτων και επενδύουμε σε ψηφιακές υπηρεσίες, στην άνεση των καθισμάτων και στην αναβάθμιση του ιδιωτικού συστήματος ψυχαγωγίας. Προσφέρουμε επίσης επιπλέον προνόμια, που διευκολύνουν το ταξίδι όπως: δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων αποσκευών, πρόσβαση στις Business Lounges, προτεραιότητα στο check-in, στον έλεγχο ασφαλείας, κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και στην παραλαβή αποσκευών. Τέλος, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο να διατηρούμε ένα σύγχρονο σύστημα κρατήσεων που να προσφέρει μεγάλη ευελιξία σε ό,τι αφορά τις αλλαγές ή τις ακυρώσεις κρατήσεων και τις επιστροφές χρημάτων. Η ολοκαίνουργια υπερσύγχρονη Business Class της Lufthansa, που θα είναι διαθέσιμη από το 2020 στα Boeing 777x, δημιουργεί διεθνώς ένα νέο σημείο αναφοράς και αναδεικνύει τη μοναδική ικανότητα της Lufthansa να προάγει την καινοτομία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες του Oμίλου Lufthansa κέρδισαν τα τρία κορυφαία βραβεία στην κατηγορία «Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία για Βusiness Travellers στη Γερμανία και την Ευρώπη» στα φετινά Business Traveller Awards. Για πέμπτη συνεχόμενη φορά, η Swiss κέρδισε το πρώτο βραβείο, ενώ η Austrian Airlines και η Lufthansa ακολούθησαν στη δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα. Η Swiss ψηφίστηκε επίσης από τους αναγνώστες του Business Traveller ως η δεύτερη «Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία για Business Travellers» για ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Τέλος, το website της Lufthansa, lufthansa.com, διακρίθηκε ως «Η καλύτερη υπηρεσία στο διαδίκτυο για Business Travellers».