ΕΚΤ: Οι χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος θα πρέπει να το μειώσουν  - Κεντρική Εικόνα

ΕΚΤ: Οι χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος θα πρέπει να το μειώσουν

11 Οκτώβριος 2018Πολιτική & Οικονομία

Να εκμεταλλευτούν την οικονομική άνοδο της ευρωζώνης για να αποπληρώσουν το χρέος τους, καλούν στελέχη της ΕΚΤ τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι οι υψηλότερες κυβερνητικές δαπάνες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δυναμική της ευρωζώνης.

Η προειδοποίηση περιλαμβάνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της τράπεζας για το Σεπτέμβριο, και έρχεται εν τω μέσω selloff των ιταλικών μετοχών και ομολόγων, καθώς η λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σχέδια της πρώτης αναφορικά με τις δαπάνες.

Οι αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες στη διάρκεια μιας περιόδου οικονομικής ανάπτυξης "θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην ανθεκτικότητα", ακόμη και αν υποστηρίζει την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα πρακτικά.

"Το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και η ευρείας βάσης ανάπτυξη, απαιτεί από τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν τις δημοσιονομικές στηρίξεις, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος", αναφέρεται στα πρακτικά.

Επίσης, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου άφησαν να εννοηθεί ότι θα εφαρμόσουν τα σχέδιά τους, παρά τους αυξημένους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την "απειλή του προστατευτισμού, τις ευπάθειες στις αναδυόμενες αγορές και την μεταβλητότητα των αγορών.

TAGS