Τσίπρας: Στη Νέα Υόρκη για επαφές με ξένα funds και συνάντηση με Ερντογάν - Κεντρική Εικόνα

Τσίπρας: Στη Νέα Υόρκη για επαφές με ξένα funds και συνάντηση με Ερντογάν

24 Σεπτέμβριος 2018Πολιτική & Οικονομία

Σχετικά άρθρα

Τα εθνικά θέματα και η αναζήτηση επενδυτών μετά την έξοδο από το μνημόνιο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Στην πενθήμερη παραμονή του στην Νέα Υόρκη (23-28 Σεπτεμβρίου), ο Αλέξης Τσίπρας, θα εστιάσει σε επαφές με εκπροσώπους αμερικανικών fund’s, επενδυτικών σχημάτων (Βank of America, Morgan Stanley, Merrill Lynch κ.α) και  αμερικανικών επιχειρήσεων.

Αρωγός στην προσπάθεια να επικοινωνηθεί προς τις ξένες αγορές η αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι η Ουάσιγκτον που θα στηρίξει αυτές τις επαφές ως συνέχεια της πετυχημένης αμερικανικής παρουσίας με εταιρείες κολοσσούς  στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Στις επαφές του κ. Τσίπρα αλλά και της διπλωματικής αποστολής που τον συνοδεύει στις ΗΠΑ περίοπτη θέση έχει η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Αθήνα επιχειρεί στην μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας διπλωματίας να αναδείξει το ρόλο της χώρας στην περιοχή των Βαλκανίων ως μιας σταθεροποιητικού περιφερειακού παράγοντα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στην μόνη διμερή επαφή του στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης θα συναντηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σ’ ένα ραντεβού για το οποίο ακόμη εκκρεμεί η ημερομηνία τέλεση του.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα του περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η προσφώνηση του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ερχόμενη Παρασκευή (28/9) και  το ραντεβού με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες (27/9), η συμμετοχή  του στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα», η συμμετοχή του στην δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς με αφορμή την Γενική Συνέλευση, η ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Concordia και συνάντηση  του με ομογενειακούς παράγοντες. 

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, που θα συνοδεύει τον κ. Τσίπρα κατά τις επαφές του,  θα πραγματοποιήσει παράλληλα  διαδοχικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρκετούς ομολόγους του, αλλά και αξιωματούχους άλλων χωρών.

Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί  με τους ομολόγους του (Κύπρου, Αλβανίας, Ινδονησίας, Ομάν, Μαρόκου, Αζερμπαιτζάν, Ιορδανίας, Λιβάνου, ΗΑΕ, Ισημερινού, Καζακστάν, Αρμενίας, Αιγύπτου, Περού, Κούβας, Ιαπωνίας, Σ. Αραβίας, Γεωργίας, Φιλιππίνων), με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων ενώ θα συμμετέχει σε πολυμερείς συναντήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η τριμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί  στις 28/9 ενώ η τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας στις 26/9. Ο κ. Κοτζιάς  έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης  Council on Foreign Relations στις 27/9.