Κομισιόν: Πάνω από 16 εκατομ. στρέμματα έχουν κάψει οι πυρκαγιές στην Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Κομισιόν: Πάνω από 16 εκατομ. στρέμματα έχουν κάψει οι πυρκαγιές στην Ελλάδα

21 Σεπτέμβριος 2018Πολιτική & Οικονομία

Σχετικά άρθρα

Τα 16,75 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί από δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας από το το 1980 ως και το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για το έτος που μας πέρασε. 

Στις 55.066 αριθμούνται οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα κατά το συγκεκριμένο διάστημα των τριάντα επτά ετών. 

Και παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε από ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κομισιόν το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, καθώς οι καμένες εκτάσεις μειώθηκαν στο μισό παρά την σημαντική αύξηση των πυρκαγιών στην Ευρώπη γενικότερα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το συγκεκριμένο έτος, η οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Ευρώπη, εκτιμάται σε 10 δις. ευρώ. 

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα - μακροχρόνιες ξηρασίες και καύσωνες - επιτείνουν τις δασικές πυρκαγιές και καθιστούν την πυρόσβεση δυσκολότερη. Πάνω από το 90 % του συνόλου των δασικών πυρκαγιών έχουν αρχίσει από ανθρώπινες δραστηριότητες, γι' αυτό η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη στα θέματα πρόληψης, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των αιτιών των δασικών πυρκαγιών και των κινδύνων που αυτές ενέχουν», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Καρμένου Βέλα. 

«Πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερο στη διαχείριση των δασών ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σε όλη την ΕΕ. Όπως διαπιστώσαμε εκ νέου το καλοκαίρι του 2018, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη όσον αφορά την πρόληψη, και η Ευρώπη πρέπει να εξακολουθήσει να πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής» τόνισε. 

Πηγή: Skai.gr