Συνάντηση Μπόλαρη - Πάιατ - Κεντρική Εικόνα

Συνάντηση Μπόλαρη - Πάιατ

19 Σεπτέμβριος 2018Πολιτική & Οικονομία

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης δέχθηκε, σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου, τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης γνωριμίας.

Οι συνομιλίες περιστράφηκαν σε επίκαιρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος Ελλάδας και ΗΠΑ και ανέδειξαν το θετικό momentum των διμερών σχέσεων, τη συναντίληψη σε σειρά ζητημάτων εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον πολιτικό και εμπορικό τομέα. 

O Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς να συνεχισθεί ο στρατηγικός διάλογος σε υψηλό επίπεδο, τόνισε την επιτυχημένη διεξαγωγή της φετινής ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και εξέφρασε την ετοιμότητα της Πρεσβείας και του αμερικανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη να ανταποκριθεί σε προτάσεις συνεργασίας με το ΥΠΕΞ και τις τοπικές Αρχές της Βόρειας Ελλάδας, στους τομείς της θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, τονίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο της χώρας μας για τον διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο.  

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία επικοινωνίας των θετικών μηνυμάτων από τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στην επιχειρηματική κοινότητα και το ευρύ κοινό, όπως επιτυχημένα συνέβη με τη ΔΕΘ. Έθιξε, επίσης, θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, συνυφασμένα με την ελληνική ιστορία και πολιτισμό, την Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό πολιτισμό στην ιστορική του διαχρονία, όπως την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τους κινδύνους ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά και τη σημασία προστασίας της Ιεράς Μόνης Αγίας Αικατερίνης και την παγκοσμίως αναγνωρισμένη μοναδικότητα του Αγ. Όρους.