Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από καταστροφές και κατάρρευση της γέφυρας στην Ιταλία στην Έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου - Κεντρική Εικόνα

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από καταστροφές και κατάρρευση της γέφυρας στην Ιταλία στην Έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου

11 Σεπτέμβριος 2018Πολιτική & Οικονομία

Ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν όσους χάθηκαν στις καταστροφές στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι τήρησαν ο πρόεδρος Ταγιάνι και οι ευρωβουλευτές στην έναρξη της συνόδου στο Στρασβούργο.

Αναφερόμενος στις καταστροφές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Πρόεδρος Ταγιάνι μνημόνευσε εκείνους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τον Ιούλιο, που άφησαν πίσω τους πάνω από 90 νεκρούς και 200 τραυματίες. Περισσότερες από χίλιες κατοικίες καταστράφηκαν, με βαρύτατες συνέπειες και για το το περιβάλλον και για την οικονομία.

Η Σουηδία επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σημάδι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στήριξε τις προσπάθειες αντιμετώπισης των καταστροφών σε ολόκληρη την Ευρώπη με ελικόπτερα, πυροσβεστικά αεροσκάφη και άλλο εξοπλισμό - γνήσιο παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Στην Ιταλία, η κατάρρευση της γέφυρας Morandi κοντά στη Γένοβα στις 14 Αυγούστου στοίχησε τη ζωή σε 43 άτομα, ενώ εκατοντάδες έχασαν τα σπίτια τους. «Ελπίζω ότι θα αναληφθεί η πολιτική ευθύνη και ότι θα δρομολογηθούν σύντομα προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της γέφυρας, ενός από τους κόμβους του πανευρωπαϊκού μεταφορικού δικτύου TEN-T», δήλωσε ο Πρόεδρος Tajani.

Την τραγωδία στη Γένοβα ακολουθήσαν πολύνεκρες πλημμύρες στην Καλαβρία και ο Πρόεδρος σημείωσε πως ελπίζει οτι οι πόροι που θα διατεθούν από την ΕΕ να αξιοποιηθούν εποικοδομητικά για την ανασυγκρότηση αυτής της περιοχής.

Ο Πρόεδρος Tajani εξέφρασε, τέλος, τα συλλυπητήρια του Κοινοβουλίου στις οικογένειες των θυμάτων αυτών των καταστροφών.