Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί πλέον να ανασάνει - Κεντρική Εικόνα

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί πλέον να ανασάνει

14 Αύγουστος 2018Πολιτική & Οικονομία

«Ήταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα. Χωρίς βοήθεια η χώρα θα είχε καταρρεύσει, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες της και τα άλλα κράτη-μέλη», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο Der Spiegel. Στο αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής στις 20 Αυγούστου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παραδέχεται ότι αρχικά η έκταση του προβλήματος είχε υποτιμηθεί, ενώ έλειπαν τόσο τα εργαλεία όσο και η εμπειρία. Το πρώτο πρόγραμμα έγινε πολύ γρήγορα και ήταν προσανατολισμένο μονόπλευρα στον δημόσιο τομέα, εξηγεί ο γάλλος πολιτικός και τονίζει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αντιμετωπίστηκαν δραστικά μόλις με το τρίτο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή κατάσταση, ο κ. Μοσκοβισί είναι ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την χώρα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερό πλεόνασμα και τα δάνεια αποπληρώνονται. Η Ελλάδα εφάρμοσε τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 450 μεταρρυθμίσεις. Περισσότερες από κάθε άλλο κράτος-μέλος. Υπάρχει και πάλι ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται - αν και παραμένει πολύ υψηλή», αναφέρει, ενώ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια να μειώνει το χρέος και να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι διδάχθηκε ο ίδιος από την κρίση, ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρει ότι οι Έλληνες υπέφεραν πολύ από την κρίση και τονίζει ότι δεν του ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι αποφασιζόταν η τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup. «Προσωπικά πιστεύω: από δημοκρατική σκοπιά, ήταν σκανδαλώδες. Εξάγω από αυτό το δίδαγμα ότι το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο διαφανές και να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».