Μητσοτάκης για κυβέρνηση: "Άθλια η διαχείριση της κρίσης και η επικοινωνιακή συγκάλυψη όσων δεν έγιναν" - Κεντρική Εικόνα

Μητσοτάκης για κυβέρνηση: "Άθλια η διαχείριση της κρίσης και η επικοινωνιακή συγκάλυψη όσων δεν έγιναν"

31 Ιουλίου 2018Πολιτική & Οικονομία

Σχετικά άρθρα

Τα αυθαίρετα δεν είναι άλλοθι για την καταστροφική διαχείριση της κρίσης, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου. Αυτά υπήρχαν εδώ και 40 χρόνια. Είναι όμως πρώτη φορά που κάηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι.

«Ας διαχωρίσουμε τις διαχρονικές ευθύνες για την άναρχη δόμηση και όσα δεν κάναμε στην δασοπροστασία από την άθλια διαχείριση αυτής της κρίσης και την ακόμα πιο άθλια προσπάθεια επικοινωνιακής συγκάλυψης όσων δεν έγιναν τις κρίσιμες ώρες».

Όπως είπε αποφάσισε ότι η ΝΔ δεν έπρεπε να εμπλακεί σε μια διαδικασία αλληλοκατηγοριών. Αλλά τα γεγονότα και όσα λένε όσοι έζησαν την τραγωδία έχουν πολύ περισσότερο βάρος και αλήθεια από ανακοινώσεις υπουργών.

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης θα κάνω τα πάντα για να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες».

«Πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται για να μην ζήσουμε ξανά τέτοια τραγωδία. Οι πολίτες δεν θέλουν αλλά λόγια και άλλα ψέματα», τόνισε. 

Στέκομαι απέναντί σας έτοιμος για να αναλάβω την ευθύνη. Εχουμε ομάδα για να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, συμπλήρωσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη δήλωσε ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Οταν αναλαμβάνεις πολιτική ευθύνη πρέπει να τη συνοδεύεις από μια πράξη. 

Αναρωτιέμαι πως κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, συνέχισε. Ο κος Τόσκας, ο κος Σκουρλέτης, η κα Δούρου, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έπρεπε να έχουν φύγει. Ποιος έχει εμπιστοσύνη ότι θα αντιμετωπίσουν μια άλλη καταστροφή.

Μίλησε για σόου του Αλ. Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας σε μια στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι υπάρχουν νεκροί και είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια καταστροφή.

«Οι πολίτες δεν χρεώνουν στον Αλέξη Τσίπρα μόνο ανικανότητα. Του χρεώνουν πρωτοφανή κυνισμό και θράσος αλλά και έλλειψη ικανότητας συναισθηματικής επαφής με το πρόβλημα. Η διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει ενδεχομένως προσπάθεια συγκάλυψης».

Όπως είπε ο αρχηγός της ΝΔ πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις ακινήτων. Ποιοι ασκούν σήμερα κριτική για τα αυθαίρετα, αναρωτήθηκε. Αυτοί που προχώρησαν σε ταυτοποιήσεις αυθαιρέτων με ακόμα καλύτερα κίνητρα. Σε ότι αφορά την διαχείριση της κρίσης είπε ότι ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να είναι αυτός που αποφασίζει, πάνω από υπουργούς και πρωθυπουργό.

Μίλησε για την ανάγκη ανάλυσης κινδύνου ανά περιοχή για τους κινδύνους από φυσικά φαινόμενα. Από το 2007 μιλώ για την ανάγκη σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής. Όπως είπε «έχω την μέθοδο και την οργανωτικότητα να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο».

Απαντώντας σε ερώτηση ποια διαφορά βλέπει στους χειρισμούς του 2007 και σήμερα παραδέχτηκε ότι «έγιναν λάθη το 2007», αλλά τότε η φωτιά ήταν 100 φορές μεγαλύτερη. Ως βουλευτής της ΝΔ είχα ασκήσει κριτική στην τότε κυβέρνηση, δήλωσε. Συμπλήρωσε ότι τότε δεν υπήρχε θέμα πολιτικής ευθύνης καθώς η κυβέρνηση είχε ήδη παραιτηθεί και η χώρα όδευε σε εκλογές.