Νέες startups στην αγορά ιατρικού τουρισμού- Τι προσφέρουν και πώς συνεργάζονται με Uber και Airbnb - Κεντρική Εικόνα

Νέες startups στην αγορά ιατρικού τουρισμού- Τι προσφέρουν και πώς συνεργάζονται με Uber και Airbnb

12 Ιούλιος 2018Διεθνή Νέα

Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

Σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωποι ξόδεψαν 68 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού, σύμφωνα με την PwC. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι προέρχονται από τη Δύση με τον αριθμό τους να αυξάνεται διαρκώς. Προορισμός τους είναι συνήθως οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπου καταλήγουν προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής ή να αξιοποιήσουν οδοντιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες συνήθως προσφέρονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Η PwC εκτιμά ότι έως το 2021 η αγορά του ιατρικού τουρισμού θα αγγίξει τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η ανάπτυξη αυτή θα επικεντρωθεί όχι σε πλαστικές επεμβάσεις στη μύτη ή σε οδοντιατρικά εμφυτεύματα αλλά σε πιο επικίνδυνες διαδικασίες και με μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης όπως σε καρδιοχειρουργικές ή αντικατάστασης γόνατος επεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, νέες startups από το Βερολίνο μέχρι την Μπανγκόκ προσπαθούν να προσφέρουν στους ανθρώπους που ταξιδεύουν για ιατρικούς σκοπούς ότι προσφέρει το Airbnb ή το Hotels.com στο ευρύ κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι αντί να ψάχνουν για ένα μέρος να μείνουν επιλέγουν την ιατρική διαδικασία που επιθυμούν και δέχονται μία λίστα από κλινικές και γιατρούς σε χώρες όπου προσφέρουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Ρίχνοντας μια ματιά μπορούν να «κλικάρουν» στο λινκ που τους ενδιαφέρει για να κλείσουν το ραντεβού τους. Οι εταιρείες χρεώνουν στους παρόχους μια προμήθεια για τις κρατήσεις ή μια καθορισμένη συνδρομή με την οποία εξασφαλίζουν την παραμονή τους στην πλατφόρμα. Παράλληλα, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους να απολαύσουν διακοπές δίπλα στη θάλασσα αφού οι συγκεκριμένες πλατφόρμες παρέχουν σύνδεση με πολλές ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, αντλώντας περισσότερα έσοδα. Φυσικά, υπάρχει συνεργασία και με τις Uber και Airbnb.

Η Αμερική, όπου ένα μέσο νοικοκυριό ξόδεψε το 2017 κατά μέσο όρο περισσότερα από 10.000 δολάρια για την ιατρική περίθαλψη, διαπιστώνεται ότι πλέον βάλλεται από ανταγωνιστές σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Μία επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, η οποία κοστίζει περίπου 35.000 δολάρια στην Αμερική, μπορεί να πραγματοποιηθεί με 8.200 δολάρια στην Πολωνία, 7.200 δολάρια στην Κολομβία ή 6.600 δολάρια στην Ινδία, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Αμερικάνικου Οργανισμού Ιατρικού Τουρισμού.

Το Medigo GmbH- μία πλατφόρμα με έδρα το Βερολίνο η οποία λειτουργεί ως «ιατρική αγορά» - προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 125 χιλιάδες ασθενείς σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Ugur Samut. Πολλοί προσέρχονται απλά για μία δεύτερη ιατρική γνώμη. Ωστόσο, ο Samut τονίζει ότι οι κρίσιμες θεραπείες ανέρχονται σε ποσοστό 30%, εκτιμώντας ότι αυτό θα ανέλθει σε 80% σε πέντε χρόνια.

Το BookDoc με παρουσία στη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, το Χονγκ- Κονγκ και την Ταϋλάνδη απευθύνεται σε εύπορους κατοίκους αναπτυσσόμενων κρατών, οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν για να βρουν περισσότερο αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες. Και φυσικά κάνουν τις κρατήσεις τους μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Η πλατφόρμα δέχεται έως 30.000 επισκέπτες ημερησίως, ενώ συνεργάζεται με τις εταιρείες TripAdvisor, Agoda, Airbnb και Uber.

Τέλος, το Medical Departures International με έδρα την Μπανγκόκ αν και ξεκίνησε προσφέροντας υπηρεσίες οδοντιατρικής και κοσμητικής αισθητικής επεκτάθηκε σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες για τον καρκίνο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την Αμερική, η Κολομβία έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των τουριστών για καρδιοχειρουργικές και αντικατάστασης γόνατος επεμβάσεις, ενώ η Πολωνία συνήθως επιλέγεται για γαστρικά by-pass. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία είναι δημοφιλής για νευρολογικές παθήσεις, το Ντουμπάι για αισθητική χειρουργική, ενώ η Σιγκαπούρη και η Τουρκία για οφθαλμολογικές επεμβάσεις.

 

Πηγή: Bloomberg