Οι business των stars: Ανεξάντλητη η λίστα με τις επιχειρήσεις του Jay- Z  - Κεντρική Εικόνα

Οι business των stars: Ανεξάντλητη η λίστα με τις επιχειρήσεις του Jay- Z

24 Ιουνίου 2018Πρόσωπα & Απόψεις

Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

Το πραγματικό του όνομα είναι Shawn Corey Carter. Ο διάσημος ράπερ Jay- Z δεν είναι μόνο ένας επιτυχημένος καλλιτέχνης αλλά και πρωτοπόρος επιχειρηματίας. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε διάφορους τομείς, βάζοντας τη σφραγίδα του από τη βιομηχανία ένδυσης και αναψυκτικών μέχρι την αγορά ακινήτων και τον αθλητισμό. Ο τρόπος με τον οποίο ελίσσεται γνωρίζοντας πάντα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εγκαταλείψει μία επιχείρηση και να επενδύσει σε κάποια νέα τον έχει εδραιώσει στην επιχειρηματική σκηνή ως έναν από τους πιο δραστήριους και έξυπνους επιχειρηματίες.

Ο Jay- Z σύζυγος της επίσης δημοφιλούς τραγουδίστριας Beyonce, έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «τα brands που βρίσκονται στην ιδιοκτησία μου είναι προέκταση του εαυτού μου».

Μαζί με τον φίλο του Damon Dash ίδρυσε το 1999 την εταιρεία casual ένδυσης Rocawear. Η εταιρεία λανσάρει ρούχα και αξεσουάρ για άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στις αρχές του 2006 ο Jay- Z εξαγόρασε το μερίδιο του Dash και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2007 πώλησε τα δικαιώματα του brand στο Iconix Brand Group έναντι 204 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ράπερ συνεχίζει να διατηρεί το μερίδιό του στην εταιρεία, ενώ έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα marketing, αδειοδότησης και ανάπτυξης προϊόντων.

Είναι επίσης συνιδιοκτήτης της ομάδας καλαθοσφαίρισης του NBA, Brooklyn Nets (πλήρωσε 4,5 εκατ. δολάρια για τις μετοχές του), και του δημοφιλούς μπαρ της Νέας Υόρκης, «The 40/40 Club». Πρόκειται για ένα πολυτελές μπαρ, το οποίο ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και έπειτα επεκτάθηκε στο Ατλάντικ Σίτι και το Σικάγο. Το 2008 το 40/40 club έκλεισε στο Λας Βέγκας, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για μελλοντική επέκταση σε Τόκιο και Σιγκαπούρη αλλά και σε συνολικά 20 αεροδρόμια.

Το 2005 ο Jay- Z επένδυσε στο brand ομορφιάς Carol's Daughter, το οποίο περιλαμβάνει προϊόντα για τα μαλλιά και το σώμα. Το Σεπτέμβριο του 2013 το μερίδιό του στο Barclays Center πουλήθηκε έναντι 1,5 δισ. δολαρίων.

Επιπροσθέτως, έχει τη συν- διοίκηση του brand Budweiser Select και συνεργάζεται με την εταιρεία για την ανάπτυξη στρατηγικών προγραμμάτων marketing και δημιουργικών διαφημιστικών ιδεών.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι και στην εταιρεία ακινήτων «J Hotels» έχει επενδύσει ο δημοφιλής καλλιτέχνης, ενώ το 2014 εξαγόρασε την σαμπάνια «Armand de Brignac» επενδύοντας 200 εκατ. δολάρια.

Τέλος, ο Jay- Z είναι πρώην διευθυντής των δισκογραφικών εταιριών Def Jam Recordings και Roc-A-Fella Records.

Πάντως, τα επιχειρηματικά ανοίγματα του Jay – Z δεν περιορίζονται στα παραπάνω αλλά είναι πολλά περισσότερα, γι’ αυτό μην παραξενευτείτε αν ακούσετε το όνομά του να εμπλέκεται σε δημοφιλή brands.