InnoEnergy: Οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού PowerUp - Κεντρική Εικόνα

InnoEnergy: Οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού PowerUp

20 Ιουνίου 2018StartUps & Eκπαίδευση

Σχετικά άρθρα

Η Zubax Robotix από την Εσθονία είναι ο νικητής της φετινής έκδοσης του Διεθνούς Διαγωνισμού PowerUp! για νεοσύστατες επιχειρήσεις (start-up).

Η Zubax Robotics παρέχει ελεγκτές ηλεκτρικών κινητήρων για εφαρμογές αεροδιαστημικής, με βελτιωμένη ενεργειακή κατανάλωση έως και 10%. Η τεχνολογία τους επιτρέπει σε ηλεκτρικά οχήματα (ειδικά σε αεροσκάφη) να ταξιδεύουν μεγαλύτερες αποστάσεις, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια από τη μπαταρία τους, εξαλείφοντας ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια στον δρόμο για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα είδη μεταφοράς. Η Zubax Robotix κέρδισε το βραβείο των €30.000 και την ευκαιρία να λάβει μέρος στο Highway®, τον υψηλού κύρους επιταχυντή της InnoEnergy.

«Κάναμε αίτηση στον διαγωνισμό επειδή το Highway είναι πολύ συναφές με τις ανάγκες μας, αφού συμβάλλει στην τεχνολογική πρόοδο των νεοσύστατων επιχειρήσεων, παρέχοντας χρηματοδότηση και υποστήριξη σε καινοτόμες ιδέες και ομάδες. Η βράβευσή μας στον διαγωνισμό είναι μια πολύ ενθαρρυντική έκπληξη, γνωρίζαμε ότι είχαμε μια καλή ιδέα και ένα καλό προϊόν που έχει δυνατότητες. Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το βραβείο μας και να το επενδύσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος, πηγαίνοντας την παρουσία μας στην αγορά στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε ο Pavek Kirienko, Διευθυντής Τεχνικής Έρευνας στη Zubax.

«Στα επτά χρόνια από την δημιουργία της, η InnoEnergy έχει επενδύσει σε καινοτόμα έργα συνολικής αξίας €2 δις. Χάρη στην υποστήριξή μας, 80 προϊόντα έχουν φθάσει μέχρι σήμερα στην αγορά. Και τώρα η Zubax έχει αυτήν την καταπληκτική ευκαιρία», δήλωσε ο Christo Balinow, Business Development Director της InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Τη δεύτερη θέση και το βραβείο των 10.000€ κέρδισε η WellParko από τη Λιθουανία. Την τρίτη θέση και το βραβείο των 5.000€ κέρδισε η ομάδα Neuron Soundware από την Τσεχία.

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Τελικού στην Πράγα, 15 start-up παρουσίασαν τις λύσεις τους ενώπιον της κριτικής επιτροπής, και παρουσία επενδυτών και εκπροσώπων του τύπου. Οι επιχειρήσεις αυτές ήταν οι νικητές των περιφερειακών τελικών που πραγματοποιήθηκαν στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σερβία, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ελλάδα. Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν ανάμεσα από 299 ομάδες, από 24 χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που πήραν μέρος στον διαγωνισμό. Το κίνητρο ήταν σημαντικό, αφού ο επιταχυντής Highway® είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα υποστήριξης start-up στον cleantech τομέα στην Ευρώπη.

Ο Zsolt Winkler, Επικεφαλής του Open Innovation Hub του MOL Group και μέλος της κριτικής επιτροπής, σχολίασε: «Ο διαγωνισμός PowerUp! μας τροφοδοτεί με φρέσκες, ζωντανές ιδέες και λύσεις από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης. Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε τη διοργάνωση για δεύτερη φορά. Καθώς εξελίσσουμε την επιχείρησή μας, η συναναστροφή με νεοσύστατες επιχειρήσεις μέσω διαγωνισμών όπως αυτός διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη στρατηγική μας».

Η κα Gul Erol, CTO της Enerjisa, εκτίμησε ιδιαίτερα το επίπεδο του διαγωνισμού και σχολιάζει: «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στο ταχέως μεταβαλλόμενο μέλλον με βιώσιμες λύσεις μέσω καινοτόμων και ευέλικτων συνεργασιών με νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ως Enerjisa είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε στο PowerUp! που μας ενώνει με τις πιο εντυπωσιακές ιδέες σε όλη την Ευρώπη».

Ο Michał Maćkowiak, Head of Innovation, Rafako S.A., θεωρεί και αυτός ότι το επίπεδο του διαγωνισμού ήταν πολύ υψηλό φέτος και δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι καθώς φέτος συμμετείχαν στον διαγωνισμό όχι μόνο εταιρείες από τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και από τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης ή των έξυπνων πόλεων. Ο διαγωνισμός εξελίσσεται προς την ίδια κατεύθυνση με τη RAFAKO, καθώς αναζητεί ευκαιρίες εκτός της ενεργειακής βιομηχανίας για να διαφοροποιήσει τα έσοδα στις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω».

Αυτό που κάνει το PowerUp! να ξεχωρίζει από άλλους διαγωνισμούς για νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι τα Bootcamps: πριν από τον Μεγάλο Τελικό, οι συμμετέχοντες πέρασαν δύο ημέρες δοκιμάζοντας τα επιχειρηματικά μοντέλα τους και βελτιώνοντας τις δεξιότητες παρουσίασής τους.

TAGS