Σεντένο-Μοσκοβισί απέκλεισαν ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου-Τα "κέρδη" Τσακαλώτου από την Ουάσινγκτον - Κεντρική Εικόνα

Σεντένο-Μοσκοβισί απέκλεισαν ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου-Τα "κέρδη" Τσακαλώτου από την Ουάσινγκτον

20 Απρίλιος 2018Πολιτική & Οικονομία

Με την ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να έχει κλείσει αισθητά και τις πρόσφατες δηλώσεις των Μάριο Σεντένο και Πιερ Μοσκοβισί περί μη παράτασης του Μνημονίου, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε "κέρδη" από τις επαφές Τσακαλώτου στη Ουάσινγκτον. 

Οι δηλώσεις που θα καθορίσουν την συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο έγιναν ήδη από χθες:

Ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν ο αξιωματούχος με τις θετικότερες κριτικές για την Ελλάδα θέτοντας και την πολιτική διάσταση αυτής της αισιοδοξίας: «Το να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελέσει σύμβολο ότι αφήσαμε την κρίση πίσω μας. Και κατόπιν, κυρίως για τους Έλληνες, θα είναι ένα καλό νέο ότι αυτή η χώρα εξήλθε επίσης από την κρίση της και είναι ικανή να δημιουργήσει ανάπτυξη και απασχόληση».

Η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου φέρεται να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι οι ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου λειτουργούν ήδη ως εργαλείο πίεσης για «καλή συμφωνία» εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί (περαιτέρω) ο ευρωσκεπτικισμός.

 Η Κριστίν Λαγκάρντ εντυπωσίασε με τη δήλωσή της ότι το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει άλλες περικοπές («έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές») αλλά, με τη σειρά της, προτίμησε την ασάφεια σε σχέση με τον ρόλο του Ταμείου. «Δεν έχουμε τελειώσει, το Ταμείο είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα», είπε, τονίζοντας ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο αλλά και πώς θα κινηθεί με βάση τους κανόνες του Ταμείου, μιλώντας για το θέμα του χρέους. 

Τέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης για την "εντυπωσιακή της ικανότητα" στην εφαρμογή του προγράμματος, πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφής ακόμα ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρνήθηκε πάντως ότι συζητείται παράταση του μνημονίου.

Τα "κέρδη" Τσακαλώτου

Στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, με Μοσκοβισί, Σεντένο, Ντράγκι και Μπρούνο λε Μερ, ευελπιστεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποκομίσει περισσότερα "κέρδη" που θα ενισχύσουν το αφήγημα της εξόδου από το Μνημόνιο.