2,8 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντική αναβάθμιση των Γιαννιτσών από την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας - Κεντρική Εικόνα

2,8 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντική αναβάθμιση των Γιαννιτσών από την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

23 Φεβρουάριος 2018Πολιτική & Οικονομία

Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις σε κεντρικές πλατείες των Γιαννιτσών, ενίσχυση του πρασίνου, αναπλάσεις και εφαρμογή συστήματος πληροφόρησης οδηγών για ελεύθερες θέσεις στάθμευσης περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Οι σχετικές αποφάσεις υπογράφτηκαν από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της πόλης, με παράλληλα περιβαλλοντικά και λειτουργικά οφέλη στον συγκεκριμένο αστικό χώρο.

Ειδικότερα, προβλέπεται η βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Γκόνου Γιώτα και η ενίσχυση του πρασίνου σε κεντρικές περιοχές της πόλης, η κατάργηση της υφιστάμενης σήμερα στάθμευσης, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας, η μεταφορά και διευθέτηση των στάσεων των λεωφορείων και της αφετηρίας ταξί, η οργάνωση των χώρων φορτοεκφόρτωσης στον ευρύτερο χώρο της πλατείας και η διατήρηση και ενίσχυση του υφιστάμενου πρασίνου με νέες φυτεύσεις, τόσο στα περιμετρικά πεζοδρόμια όσο και εντός του δακτυλίου με στόχο τη βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής.

Εξάλλου έχει σχεδιαστεί η ανάπλαση της οδού Στράντζης για τη δημιουργία γραμμικού πάρκου. Το έργο θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες ενός αρχαιολογικού περιπάτου, με τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας των πεζών, τη διαχείριση της στάθμευσης, τη δημιουργία κατάλληλου ηλεκτροφωτισμού κίνησης και ανάδειξης των μνημείων, τη δημιουργία πρασίνου και τη σήμανση.

Το ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης οδηγών για ελεύθερες θέσεις στάθμευσης που πρόκειται να δημιουργηθεί θα προβλέπει την εγκατάσταση αισθητήρων σε κάθε θέση στάθμευσης, συστήματος αναμετάδοσης και λογισμικού στο κέντρο ελέγχου, που θα διαχειρίζεται τις θέσεις και τα παρκόμετρα.

Στα έργα που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνονται, επίσης, ψηφιακές εφαρμογές για την τουριστική προβολή της πόλης των Γιαννιτσών και για την εξυπηρέτηση των πολιτών και επισκεπτών, με τη δημιουργία ιστοσελίδας και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, τοποθετήσεις πινακίδων μπροστά από κάθε μνημείο και έκδοση χάρτη με τα σημαντικότερα μνημεία.

Πηγή: analitis.gr