Πως θα πάρετε βεβαίωση αδυναμίας μετακίνησης για την εργασία σας

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
17 Φεβρουαρίου 2021 | Επικαιρότητα
Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους. Θα χρειαστούν όμως την απαραίτητη βεβαίωση αδυναμίας μετακίησης από τον Δήμο τους.

 

 

 

Οι δήμοι της Ατικής που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από τον χιονιά ήδη ενημερώνουν με ανακοινώσεις τους για την χορήγηση της βεβαίωσης αδυναμίας μετακίνησης για τους εργαζομένους που δεν μπορούσαν να πάνε στην εργασία τους.

Ενδεικτικά οι εργαζόμενοι δημότες/ κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να μεταβούν στην εργασία τους εξαιτίας της αδυναμίας μετακίνησής τους λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης  μπορούν να υποβάλουν το αίτημα τους για χορήγηση  της σχετικής βεβαίωσης  στο Τμήμα Ρύθμισης Κυκλοφοριακών Φόρτων της Τεχνικής Υπηρεσίας mail: d.tehnikis@kifissia.gr. Οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν μετά την παρέλευση των καιρικών φαινομένων.

 

 

Επίσης ο Δήμος Πετρούπολης ενημερώνει τους πολίτες ότι λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων και της έντονης χιονόπτωσης δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα την αδυναμία μετάβασης των συμπολιτών μας στην εργασία τους.

Ως εκ τούτου έχει εκδοθεί Βεβαίωση Αδυναμίας Μετακίνησης, την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να εκτυπώσουν στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Έγγραφα: Βεβαίωση Αδυναμίας Μετακίνησης λόγω Χιονόπτωσης και Παγετού (νέα)

Με mail οι βεβαιώσεις αδυναμίας μετακίνησης το διήμερο του χιονιά από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Με την αποστολή ενός mail οι Ηρακλειώτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής για την χορήγηση βεβαίωσης αδυναμίας μετακίνησης για το διήμερο του χιονιά, 16 και 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να την κοινοποιήσουν στην εργασία τους εάν τους ζητηθεί. Συγκεκριμένα, στέλνοντας mail στην διεύθυνση irakliovevaiosi@gmail.com αναγράφοντας ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας στο Ηράκλειο και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας θα λάβουν το συντομότερο το σχετικό έγγραφο για να το χρησιμοποιήσουν. Τηλέφωνο για πληροφορίες 2132000123

Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους.

Τυχόν διακοπή των συγκοινωνιών και επικινδυνότητα όλων των δρόμων, και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας.

Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του. Επίσης το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα «μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης». Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας λόγω της εκτίμησής του πχ ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής.

Αντίθετα, στην επιχείρηση που λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατ’ αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή.

Σημειώνεται ότι την ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στον μισθωτό ως ημέρα κανονικής άδειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ