Κορoνοϊός: Αγωνία για την αντοχή του ΕΣΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Νοεμβρίου 2020 | Επικαιρότητα
Με το δεύτερο κύμα κορονοϊού να βρίσκεται στην κορύφωσή του, η αγωνία κορυφώνεται για την αντοχή του ΕΣΥ.

 

Παρότι τακρούσματαχτες σημείωσαν μια σχετική μείωση (2.581), είχαμε ρεκόρδιασωληνωμένων(519) καιθανάτων(72). Ακόμα και αν συνεχιστεί η τάση της μείωσης των κρουσμάτων, κάτι που λογικά θα συμβεί λόγωlockdown, δεν θα δούμε αμέσως βελτίωση στους δείκτες των διασωληνωμένων και των θανάτων. Κι αυτό γιατί στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων αποτυπώνεται το σημείο στο οποίο βρισκόταν η εξάπλωση της πανδημίας τις προηγούμενες ημέρες -περίπου πριν δύο εβδομάδες. Κατά συνέπεια, οι αυτοί οι δείκτες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

 

Το ερώτημα είναι πια αν και πόσο θα αντέξει τοΕΣΥαπέναντι στη συνεχιζόμενη εκθετική αύξηση νοσηλευόμενων γιακορονοϊό. Είναι χαρακτηριστικό της πίεσης ότι μέσα σε μια βδομάδα οι διασωληνωμένοι πέρασαν από τους 336 στους 519 (+65%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις συνολικά 1.220 κλίνεςΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).

ΟιΜΕΘ-COVIDείναι 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).

ΟιΜΕΘ-non COVIDείναι 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).

Χτες υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη μόλις 8 ΜΕΘ COVID κενές.

Μπροστά στην εξάντληση των εφεδρειών του ΕΣΥ, η κυβέρνηση επίταξε από ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη 200 κλίνες για COVID.

Πότε θα ανοίξουμε;

Είναι ξεκάθαρο ότι το lockdown θα συνεχιστεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου. Η ελπίδα είναι η πτώση των κρουσμάτων να οδηγήσει σε κάποια χαλάρωση των μέτρων ώστε να κάνουμε Χριστούγεννα με σχετικά φυσιολογικό τρόπο. Μην ξεχνάμε τις βαρύτατες ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες από ένα τόσο σκληρό μέτρο όπως το lockdown.

Η καθηγήτριαΑθηνά Λινούμιλώντας στο Open, φάνηκε επιφυλακτική. Συγκεκριμένα, είπε:

«Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε πού πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out.»

Από τη μεριά του οΓιώργος Γεραπετρίτηςσε συνέντευξή του, ανέφερε:

«Εφόσον υπάρξει συνέχιση του φαινομένου δεν θα μπορέσουμε να έχουμε καθολική άρση των μέτρων στις 30 Νοεμβρίου, η ελπίδα μας ήταν ότι θα είχε φανεί το αποτύπωμα των μέτρων καθολικής απαγόρευσης αρκετά νωρίτερα για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την κοινωνία και την αγορά. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πιο μεγάλη ανάλυση των επίκαιρων δεδομένων, φαίνεται όμως ότι λιανεμπόριο και εστίαση πηγαίνουν για κάπως αργότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ