Άρση lockdown πολλών ταχυτήτων για σχολεία, καταστήματα και εστίαση

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Φεβρουαρίου 2021 | Επικαιρότητα
Με σταθερά τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα τις τελευταίες ημέρες και παράλληλα αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με Covid-19, η παράταση του lockdown βρίσκεται στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου.

 

 

 

Ωστόσο, όσο ο ρυθμός εμβολιασμού των πολιτών αυξάνει, δίνεται η δυνατότητα για σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Η κατάσταση όσον αφορά στις αντοχές του συστήματος υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, κυρίως στην Αττική, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID ξεπερνά το 80% και καθημερινά οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναζητούν λύσεις, με δημιουργία νέων κλινών. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων, αρχικά σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στη συνέχεια, η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.

Επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών είναι η 8η Μαρτίου, όμως το πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, εκτιμά ότι το άνοιγμα των καταστημάτων είναι «πιο κοντά από ό,τι περιμέναμε».

«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Καφούνης.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside», σημείωσε.

Για την κρισιμότητα της ερχόμενης εβδομάδας σχετικά με την άρση ή μη του lockdown μίλησε επίσης ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Αθανάσιος Δημόπουλος. Αφού αρχικά αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται εκ νέου το ΕΣΥ, με τη μειωμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και κλίνες Covid-19, υπογράμμισε ότι όλα θα κριθούν από τον δείκτη θετικότητας, τα κρούσματα και την ανάσα που ενδέχεται να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ