Γιατί "φρέναραν" τα ελληνικά ομόλογα; - Κεντρική Εικόνα

Γιατί "φρέναραν" τα ελληνικά ομόλογα;

17 Φεβρουαρίου 2018Πολιτική & Οικονομία

Tου ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Η έκδοση του 7ετούς κρατικού ομολόγου και όσα ακολούθησαν στις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσής του πάγωσαν τα χαμόγελα από το ράλι των ελληνικών ομολόγων το 2017, που αναδείχτηκαν μεταξύ των καλύτερων επενδυτικών προϊόντων (με βάση την ετήσια απόδοσή τους) διεθνώς στις αγορές χρήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης του νέου ομολόγου, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες ομολόγων επικράτησε ισχυρό κύμα πωλήσεων, οδηγώντας την απόδοση στο 4,13% (στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης), δηλαδή καταγράφοντας αύξηση 18% από την αρχική απόδοση του 3,5% που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του νέου ομολόγου.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων , οι βασικοί λόγοι αυτής της κατάρρευσης στις τιμές του νέου ομολόγου, που συμπαρέσυρε και τα άλλα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ήταν κατ’ αρχάς η κακή συγκυρία της έκδοσης, που συνέπεσε με τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές μετά τους φόβους για πληθωριστικές τάσεις στις ΗΠΑ που δημιούργησε η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις 200.000 με αντίκτυπο στο μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Ο αναλυτής της BofA/Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης τονίζει ότι η αρνητική συμπεριφορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων οφείλεται στις επιπτώσεις της παγκόσμιας πώλησης των διεθνών ομολόγων. Μάλιστα, σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι επιλογή κυρίως κερδοσκοπικών κεφαλαίων, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στη μεταβλητότητα της παγκόσμιας αγοράς. Οταν τα hedge funds αναγκάζονται να πουλήσουν για να μειώσουν την έκθεσή τους σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια μιας αναταραχής στην αγορά, πωλούν μέρος της ελληνικής τους έκθεσης ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καταλήγει ο κ. Βαμβακίδης.

Ο πειρασμός των ρευστοποιήσεων που δημιούργησε το ισχυρό ράλι ανόδου των ελληνικών τίτλων που είχε ξεκινήσει στις 28 Νοεμβρίου 2017 μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής (swap) των 20 παλαιών ομολόγων του PSI με 6 νέα ομόλογα ήταν ακόμη ένας λόγος για την κακή πρεμιέρα του 7ετούς ομολόγου.

Ο κ. Φαίδων Ταμβακάκης, αντιπρόεδρος της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, με δηλώσεις του  υπογραμμίζει ότι η πτώση της τιμής του νέου ομολόγου είναι καθαρά συγκυριακό φαινόμενο, αφού συνέπεσε με τις διεθνείς αναταράξεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Οπως αναφέρει ο κ. Ταμβακάκης, τα ελληνικά ομόλογα είναι λιγότερα εμπορεύσιμα, διαπραγματεύονται σε μια ρηχή αγορά και είναι δεδομένο ότι επηρεάζονται άμεσα από τις διεθνείς αναταράξεις. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν είναι αποτέλεσμα και των υψηλών αποδόσεων που είχαν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες και έπρεπε να κατοχυρωθούν τα υψηλά κέρδη.

Ενας ακόμη παράγοντας που επέδρασε αρνητικά στην κατακόρυφη πτώση των τιμών και στην αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μια επισφαλής χώρα επενδυτικά και συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό επενδυτικού ρίσκου, οπότε είναι λογικό σε μια περίοδο αναταραχής των αγορών να είναι από τις πρώτες που εγκαταλείπουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Ο κ. Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει ότι η εγχώρια αγορά ομολόγων είναι ρηχή και επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς αναταράξεις. Ταυτόχρονα το ελληνικό αφήγημα για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια δεν είναι ξεκάθαρο και δεν έχει πείσει ακόμη τους επενδυτές. Μέχρι σήμερα δεν έχει κλειδώσει τι θα γίνει μετά τη λήξη των μνημονίων στις 18 Αυγούστου 2018 και με ποιον τρόπο θα συνεχίσει να καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες η χώρα μετά το 2022.