Αυτές οι χώρες "βλέπουν" με αισιοδοξία το 2018 - Κεντρική Εικόνα

Αυτές οι χώρες "βλέπουν" με αισιοδοξία το 2018

01 Φεβρουαρίου 2018Εικόνα στην Αγορά

Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

Η έλευση του 2018 φαίνεται να έχει γεμίσει με αισιοδοξία τους κατοίκους στον πλανήτη. Μία πρόσφατη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε online από την εταιρεία Ipsos σε 28 διαφορετικές χώρες και δημοσίευσε το περιοδικό Forbes, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 76% των κατοίκων θεωρεί ότι το 2018 θα είναι καλύτερο έτος από το 2017.

Το ποσοστό της αισιοδοξίας διαφέρει από χώρα σε χώρα, ενώ εμφανίζεται υψηλότερο στις περιοχές με μικρότερο μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων. Η Λατινική Αμερική για παράδειγμα είναι η πιο αισιόδοξη περιοχή παγκοσμίως τη στιγμή που η Ευρώπη είναι ακριβώς το αντίθετο, κυρίως λόγω του ηλικιακού χάσματος μεταξύ των πληθυσμών των δύο περιοχών.

Στην παρακάτω φωτογραφία παρουσιάζονται μερικές από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Το Περού και η Κολομβία «κέρδισαν» την πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο αισιόδοξες χώρες συγκεντρώνοντας ποσοστό 93% αντιστοίχως, αλλά και η Κίνα διακατέχεται από μεγάλη αισιοδοξία. Το 88% των Κινέζων απάντησε στην έρευνα ότι περιμένει βελτιώσεις το 2018. Παρόμοιο είναι το ποσοστό και στην Ινδία, όπου το 87% απάντησε ότι πιστεύει πώς το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017.

Αντιθέτως, το 2017 φαίνεται ότι ήταν ένα όχι και τόσο καλό έτος για τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Κοιτάζοντας το 2018, το 80% των Αμερικανών ευελπιστεί σε μία καλύτερη χρονιά.

Στην Ευρώπη ο … αέρας της αισιοδοξίας «πέφτει» σημαντικά. Στη Γερμανία το ποσοστό είναι 67%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 66% και στη Γαλλία 55%. Η απαισιοδοξία που κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποδοθεί στο Brexit με ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να νιώθει σε μειονεκτική θέση για τις συνέπειες του «διαζυγίου» της χώρας του με την ΕΕ. Η Ιαπωνία βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι της έρευνας, με ποσοστό μόλις 44% να περιμένει το 2018 να είναι καλύτερο από το 2017, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας που «μπλοκάρει» κάθε αισιόδοξη σκέψη.