Είστε εδώ

Οι χώρες με την καλύτερη διακυβέρνηση στον κόσμο- Η Δανία στην πρώτη θέση - Κεντρική Εικόνα

Οι χώρες με την καλύτερη διακυβέρνηση στον κόσμο- Η Δανία στην πρώτη θέση

17 Ιανουαρίου 2018CEO Insights

Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

Η Δανία, σύμφωνα με μία πρόσφατη ανάλυση του BBC είναι η χώρα με το πιο καλό σύστημα διακυβέρνησης στον πλανήτη για το 2018. Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν κατάφεραν να "κερδίσουν" κάποια θέση στη συγκεκριμένη λίστα.

Το Κοινοβούλιο της Δανίας ονομάζεται «Folketing», το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει κάτι που ανήκει στους ανθρώπους.

Η Νέα Ζηλανδία, η χώρα που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό «κέρδισε» τη δεύτερη θέση της λίστας και ακολουθεί ο Καναδάς (Νο3), η Ιαπωνία (Νο4), η Χιλή (Νο5) και η Μποτσουάνα (Νο6).

Οι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψιν ώστε να συμπληρωθεί η λίστα με τις χώρες, οι οποίες έχουν το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης ήταν πόσο αυστηροί είναι οι νόμοι, σε τι βαθμό το κράτος εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες και αν υπάρχει αποδεδειγμένη κοινωνική πρόοδος.

 

Ακολουθεί, αναλυτικά η λίστα με τις χώρες οι οποίες διαθέτουν το πιο αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης και κατά συνέπεια είναι ασφαλείς για τους πολίτες:

 

1. Δανία- "Κέρδισε" την πρώτη θέση στην κατάταξη του BBC για το 2018

2. Νέα Ζηλανδία- Παρέχει υποστήριξη σε μονογονεϊκές οικογένειες, φοιτητές, παιδιά και ηλικιωμένους

3. Καναδάς

4. Ιαπωνία- Πρόκειται για τη μόνη χώρα της Ασίας, η οποία κατάφερε να μπει στο top 6. Λειτουργεί κάτω από μια συνταγματική μοναρχία με τον αυτοκράτορα να υπηρετεί κυρίως τυπικά καθήκοντα.

5. Χιλή- Αν και τις προηγούμενες δεκαετίες είχε περάσει αναταραχές, σήμερα έχει την πιο σταθερή και αδιάφθορη κυβέρνηση στη Νότια Αμερική. Έχει οικονομικό σύστημα υγείας, υψηλής ποιότητας υποδομές, ενώ είναι εύκολο για τους ξένους να αγοράσουν περιουσία ή να ξεκινήσουν μία επιχείρηση.

6. Μποτσουάνα- Βρίσκεται στην "καρδιά" της Νότιας Αφρικής και έχει σημαντικά έσοδα από την εξόρυξη διαμαντιών. Αν και υπάρχει μία ελίτ στην κοινωνία, ωστόσο ο πλούτος κατανέμεται επαρκώς σε όλα τις τάξεις. 

 

*Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το CEOWORLD magazine