Δίμηνη παράταση στην εφαρμογή της οδηγίας MiFiD ΙΙ ζήτησαν οι χρηματιστές - Κεντρική Εικόνα

Δίμηνη παράταση στην εφαρμογή της οδηγίας MiFiD ΙΙ ζήτησαν οι χρηματιστές

10 Ιανουαρίου 2018Πολιτική & Οικονομία

Σχετικά άρθρα

Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Δίμηνη παράταση της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας MiFiD ii στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την ημέρα ψήφισης στη Βουλή, ζήτησαν χθές από την υφυπουργό οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου οι εκπρόσωποι των χρηματιστών(ΣΜΕΧΑ) κατά τη διάρκεια ακρόασης των εκπροσώπων του Χρηματιστηρίου στη Βουλή ενόψει του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το προεδρείο του ΣΜΕΧΑ(Σπύρος Κυρίτσης, Νίκος Χρυσοχοϊδης) υποστήριξε ότι λόγω των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνται στην καθημερινή λειτουργία των χρηματιστηριακών εταιριών για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας απαιτείται αρκετός χρόνος για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι εταιρίες στους νέους κανονισμούς. Με τη πρόταση των χρηματιστών συμφώνησαν η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών και ο ΣΕΔΥΚΑ( Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών). Επίσης ζητήθηκε από την κα Παπανάτσιου να μην υπάρξει επαναπιστοποίηση των εργαζομένων σε ΑΕΠΕΥ και ΑΧΕΠΕΥ, αναφερόμενος καθώς δεν απαιτείται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα οδηγήσει σε πρόσθετα κόστη τις εταιρίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η υφυπουργός οικονομικών δεν δεσμεύτηκε να απαντήσει στα αιτήματα των εκπροσώπων της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά υπογράμμισε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.  

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η οδηγία MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive II) που διευρύνει το σύνολο των κανόνων που είχαν θεσπισθεί το 2007, επεκτείνει τις απαιτήσεις για διαφάνεια πέραν των αγορών μετοχών, στις αγορές ομολόγων, εμπορευμάτων και παραγώγων.

Η οδηγία επιχειρεί να βελτιώσει την προστασία των επενδυτών με την εφαρμογή των διδαγμάτων από τη χρηματοπιστωτική κρίση 2007-09 και ενισχύσει την εποπτεία σε επίπεδο ΕΕ.

Η MiFID II «θεωρητικά» θέτει νέες απαιτήσεις διαφάνειας για τις πλατφόρμες συναλλαγών, ώστε να γνωρίζει όλη η αγορά τις τιμές που προσφέρονται και οι επενδυτές να μπορούν να ελέγχουν ότι κάνουν την καλύτερη συμφωνία. 

Ενδεικτικά, η MiFID II θέτει πλαφόν στο ύψος των εκτός χρηματιστηρίου συναλλαγών, αλλά και περιορισμούς στον όγκο των αξιών που μπορεί να κατέχει ένας χρηματιστής, ώστε να αποφεύγεται αδικαιολόγητος επηρεασμός των τιμών της αγοράς.

Επίσης οι τηλεφωνικές συναλλαγές αντικαθιστώνται με ηλεκτρονικές, οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας ή οι κανόνες για πολύ γρήγορες συναλλαγές επικαιροποιούνται, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων πρέπει να είναι σαφείς προς τους πελάτες τους για το ποιος πληρώνει την έρευνα για τις μετοχές που αποκτούν από τις τράπεζες, οι τράπεζες και οι σύμβουλοι πρέπει να γνωρίζουν καλά ποιος τύπος επενδυτή είναι κατάλληλος για ένα προϊόν, ώστε να αποφεύγονται πωλήσεις υπό πίεση σε οποιονδήποτε επενδυτή, κ.α.