2018: Έντεκα βιβλία αποκαλύπτουν τη "συνταγή" της ευτυχίας για το νέο έτος - Κεντρική Εικόνα

2018: Έντεκα βιβλία αποκαλύπτουν τη "συνταγή" της ευτυχίας για το νέο έτος

24 Δεκεμβρίου 2017Εικόνα στην Αγορά

Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

Η Jessica Stillman από την ιστοσελίδα inc.com γράφει σε άρθρο της για την ευτυχία και πώς μπορεί να την κατακτήσει ο καθένας από εμάς το νέο έτος. Σύμφωνα με την ίδια η ευτυχία δεν είναι δώρο του σύμπαντος ή τύχη, δεν βασίζεται στη γενετική προδιάθεση κάποιου προς τη χαρά αλλά είναι μία δεξιότητα, την οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Αν θέλετε λοιπόν να είστε ευτυχισμένοι το 2018 ή τουλάχιστον να προσπαθήσετε αφήνοντας πίσω ότι σας δημιουργεί στεναχώρια ή σας μεταφέρει αρνητική ενέργεια δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα παρακάτω βιβλία, τα οποία προτείνει η Stillman.

 

1. The All-or-Nothing Marriage από τον Eli Finkel

Ένας τρόπος για να νιώσετε μεγαλύτερη ευτυχία είναι να βελτιώσετε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός του βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει χρήσιμα για να κάνετε τη συμβίωση με το έτερόν σας ήμισυ πιο ευτυχισμένη και με μεγαλύτερη διάρκεια.

 

2. Altered Traits από τους Daniel Goleman και Richard Davidson

Οι ειδικοί συνιστούν το διαλογισμό, ο οποίος βοηθάει να αποβάλλουμε το στρες ή να βελτιώσουμε την έλλειψη συγκέντρωσης. Σε αυτό το βιβλίο οι συγγραφείς εξηγούν τους λόγους για τους οποίους προτείνουν το διαλογισμό ως μία διέξοδο προς την ευτυχία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο διαλογισμός όταν είναι μία επαναλαμβανόμενη πρακτική μας οδηγεί στο να αυξήσουμε το ενδιαφέρον μας για τους άλλους και να είμαστε λιγότερο εγωκεντρικοί. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τους βιολογικούς δείκτες της υγείας, ιδιαίτερα εκείνους που σχετίζονται με το στρες και τις ασθένειες.

 

3. Awakening Compassion at Work από τους Monica Worline και Jane Dutton

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, είναι διευθυντές ή διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών. Η καλλιέργεια του αληθινού ενδιαφέροντος από τους εργοδότες προς τους υπαλλήλους μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα των τελευταίων και να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα ασφάλειας ιδανική για περαιτέρω εκπαίδευση, συνεργασία και καινοτομία. Παράγοντες οι οποίοι έχουν αντίκτυπο στους εργαζομένους.

 

4. Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst από τον Robert Sapolsky

Για να είστε ευτυχισμένοι το 2018 δεν αρκεί απλώς να καλλιεργήσετε τα καλά πράγματα στη ζωή αλλά να φροντίσετε να μην παρασύρεστε σε άσχημες συμπεριφορές. Το βιβλίο εξηγεί τη δυναμική της εξουσίας, του ψεύδους που κυριαρχεί στους πολιτικούς που μας εκπροσωπούν, των κοινωνικών ανισοτήτων και ιεραρχιών. Με βάσει τα παραπάνω βοηθάει τους αναγνώστες να βγάλουν στην επιφάνεια τον καλύτερό τους εαυτό.

 

5. Braving the Wilderness από την Brené Brown

Μήπως οι εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο σας απογοήτευσαν; Αν ναι, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Το συγκεκριμένο βιβλίο λειτουργεί ως αντίδοτο για να φέρει στη ζωή σας τη χαρά. Ποιο είναι το βασικό νόημα; Αν φοβόμαστε να κάνουμε την ανατροπή και να μείνουμε μόνοι μας είτε στην οικογένειά μας είτε στο κόμμα το οποίο μας εκπροσωπεί πολιτικά τότε ποτέ δεν θα μπορέσουμε να είμαστε αληθινοί.

 

6. iGen από την Jean Twenge

Η συγγραφέας προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν οι νέοι τα νέα τεχνολογικά «εφόδια» και την «έκρηξη» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έτσι ώστε να μην εγκλωβίζονται μέσα στον τεχνολογικό κυκεώνα και γίνονται δυστυχισμένοι. Παρ΄όλο που αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για γονείς, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό ώστε να ενημερωθούν για τις κοινωνικές «δυνάμεις» που επηρεάζουν τα παιδιά τους.

 

7. The Influential Mind από την Tali Sharot

Άλλος ένας χρήσιμος «οδηγός» για τους ηγέτες. Πώς μπορεί να επηρεάσει κάποιος τους υπόλοιπους για το καλό ή το κακό; Η επιστήμονας νευρολογίας Tali Sharot εστιάζει στο πώς το μυαλό μας αλλάζει λόγω παρερμηνειών, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι συνήθως αποτυγχάνουμε να επηρεάσουμε τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, τους συναδέλφους μας, τους ασθενείς μας και γενικότερα τους αγαπημένους μας.

 

8. The Nature Fix από την Florence Williams

Η κατάκτηση της ευτυχίας το 2018 μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό και εύκολο όσο μία βόλτα στη φύση. Η συγγραφέας τονίζει τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία, τη δημιουργικότητα και την ευτυχία σε καθέναν από εμάς. Για το λόγο αυτό προτείνει να έρθουμε πιο κοντά στη φύση ώστε να βελτιώσουμε την προσωπική και κοινωνική μας ζωή.

 

9. Option B από τους Sheryl Sandberg and Adam Grant

Η Sheryl Sandberg, στέλεχος του Facebook μπορεί να βοηθήσει όσους βιώνουν μία μεγάλη απώλεια στη ζωή τους αφού και η ίδια είχε την ατυχία να «χάσει» το σύζυγό της. Μαζί με τον Adam Grant προσφέρουν συμβουλές, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες για το πώς μπορεί κάποιος να συνέλθει από μία τραγική απώλεια.

 

10. The Power of Meaning από την Emily Esfahani Smith

Στην πραγματικότητα, ίσως δεν θα πρέπει να κυνηγήσετε την ευτυχία το 2018 αλλά να προσπαθήσετε να φέρετε στη ζωή σας ουσιαστικές επιδιώξεις. Η διαδικασία αυτή μπορεί να μας φέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες στιγμές άβολες με λύπη ή στρες.

 

11. Why We Sleep από τον Matt Walker

Μήπως η ευτυχία μας το 2018 «κρύβεται» σε περισσότερες ώρες ύπνου; Ο ερευνητής Matt Walker εξηγεί τη σπουδαιότητα του ύπνου στην υγεία και την ευεξία μας. Ο ίδιος καταρρίπτει το μύθο ότι η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να αναπληρωθεί με περισσότερες ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο, ενώ δίνει συμβουλές για το πώς μπορεί κάποιος να κοιμάται πιο εύκολα εάν παρουσιάζει διαταραχές.