"Fake news", "Fidget spinner" και "ελληνικός γύρος" καθόρισαν το 2017  - Κεντρική Εικόνα

"Fake news", "Fidget spinner" και "ελληνικός γύρος" καθόρισαν το 2017

13 Δεκεμβρίου 2017Εικόνα στην Αγορά

Σχετικά άρθρα

Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρει κάποιος μία και μοναδική λέξη για να χαρακτηρίσει το 2017. Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις τις οποίες ακούσαμε ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ας δούμε λοιπόν τις λέξεις που καθόρισαν το 2017:

 

Fake news

Το λεξικό του Collins ανακήρυξε τα «fake news» ως λέξη της χρονιάς για το 2017. Αγαπημένη λέξη του Ντόναλντ Τραμπ και άλλων ακροδεξιών πολιτικών. Τα «fake news» είναι ψευδείς πληροφορίες, που διαδίδονται με τη μορφή ειδήσεων. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ο Τραμπ χρησιμοποιεί πολύ συχνά το συγκεκριμένο όρο όταν θέλει να αναφερθεί σε ειδήσεις που ασκούν κριτική στον ίδιο ανεξάρτητα από την εγκυρότητά τους. Πάντως, η αναζήτηση στο λεξικό για τα «fake news» εκτοξεύτηκε κατά 365% το 2017 σε σύγκριση με το 2016.

'Fake news'

 

Complicit (συνενοχή)

Σημαίνει ότι κάποιος επιλέγει να είναι μέρος μιας παράνομης ενέργειας μαζί με κάποια άλλα άτομα. Η λέξη έγινε δημοφιλής το 2017 εξαιτίας δύο γεγονότων. Το πρώτο ήταν η προβολή ενός σατιρικού βίντεο στο "Saturday Night Live" για ένα γυναικείο άρωμα της Ιβάνκα Τραμπ με το όνομα «Complicit». Το δεύτερο ήταν όταν η Ιβάνκα Τραμπ σε συνέντευξή της στο CBS επιχείρησε να επαναπροσδιορίσει τη λέξη τονίζοντας ότι «αν με το γίνομαι συνένοχη είναι γιατί θέλω να δημιουργήσω ένα θετικό αντίκτυπο, τότε ναι είμαι συνένοχη». Φυσικά, τα άτομα που διαμαρτυρήθηκαν κατά της σεξουαλικής κακοποίησης, των ανισοτήτων και του ρατσισμού εκφράζοντας την άρνησή τους για συνενοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο το 2017.

'Complicit'

 

Feminism (φεμινισμός)

Ο φεμινισμός ήταν η λέξη της χρονιάς στο λεξικό Merriam-Webster’s. Οι αναζητήσεις αυξήθηκαν κατά 70% σε σύγκριση με το 2016. Το λεξικό περιγράφει το φεμινισμό ως τη θεωρία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ισότητας των φύλων με οργανωμένες δραστηριότητες για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των γυναικών.

'Feminism'

 

Fidget spinner

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που εξαπλώθηκε ραγδαία στην Αμερική το καλοκαίρι του 2017. Μάλιστα, απαγορεύτηκε σε πολλά σχολεία αφού εκφράστηκαν διαμαρτυρίες ότι αποσπάται η προσοχή των παιδιών από τα μαθήματά τους. Το λεξικό του Collins χαρακτήρισε το «Fidget spinner» ως λέξη της χρονιάς.

'Fidget spinner'

 

Unicorn (Μονόκερος)

Όλοι γνωρίζουμε τους μονόκερους από τη μυθολογία και τις παιδικές ιστορίες. Όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο έγινε «λέξη της χρονιάς». Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται οι startup, η αξία των οποίων ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτές οι εταιρείες άγγιξαν τις 200 το 2017.

'Unicorn'

 

Cuffing season

Πρόκειται για τη χρονική περίοδο μεταξύ του φθινοπώρου και του χειμώνα κατά την οποία οι ελεύθεροι αναζητούν σταθερές και όχι περιστασιακές σχέσεις. Ή όπως αναφέρει το «The Daily Beast» είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία οι θερμοκρασίες και η βιταμίνη D κάνουν «βουτιά» παρακινώντας τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά.

'Cuffing season'

 

Power (Δύναμη)

Για το περιοδικό μόδας «W», η «δύναμη» είναι η λέξη της χρονιάς αφού χρησιμοποιήθηκε σε 30.000 άρθρα που δημοσιεύτηκαν το 2017. Και αν το συνδέσουμε και με την επικαιρότητα, το power dressing επανήλθε στη μόδα το 2017.

'Power'

 

Gyro (Γύρος)

Πώς προφέρεται η λέξη «γύρος»; Αυτή η ερώτηση ήταν το θέμα σε ένα βίντεο του "The Tonight Show" κατά τη διάρκεια του οποίου ο Jimmy Fallon και ο Luke Bryan προσπάθησαν να παραγγείλουν το ελληνικό σάντουιτς από έναν πλανόδιο πωλητή της Νέας Υόρκης. Το βίντεο ήταν τόσο δημοφιλές, που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να συμβουλευτούν το λεξικό Merriam-Webster's για καθοδήγηση.

'Gyro'

 

Syzygy

Πρόκειται για την ευθυγράμμιση τριών ουράνιων σωμάτων, όπως ο ήλιος, το φεγγάρι και η γη κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής ή σεληνιακής έκλειψης. Η λέξη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της καλοκαιρινής ηλιακής έκλειψης πάνω από τις ΗΠΑ.

'Syzygy'

 

Πηγή: Business Insider