Eλληνική Ζύμη: Από την Μακεδονία στις ΗΠΑ μέσω Lidl  - Κεντρική Εικόνα

Eλληνική Ζύμη: Από την Μακεδονία στις ΗΠΑ μέσω Lidl

10 Δεκεμβρίου 2017Εικόνα στην Αγορά

Tου Δημήτρη Τσουκαλά

Η Ελληνική Ζύμη που σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης αποτελεί μια εταιρεία άμεσα συνδεδεμένη και συνυφασμένη με την Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη.

Δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2001 αλλά το ξεκίνημα της εντοπίζεται στο  1974 από τον Μιχάλη Αραμπατζή, του οποίου η  τότε  δραστηριότητα ήταν στο χώρο της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής. Ο Ιδρυτής της εταιρίας Mακεδονική Σφολιάτα το 1978, στην οποία έως τον Μάιο 2001 συμμετείχε ενεργά ως Γενικός Δ/ντης και «αρχιτέκτονας» των σημαντικών deal των επιχειρήσεων που έχει δημιουργήσει με τις Chipita και Vivartia είναι ένας επιχειρηματίας με  χάρισμα και ένστικτο, ο οποίος, όμως, δηλώνει πως όλα χρειάζονται σκληρή δουλειά για να γίνουν.

 

Θετικό και το 2017

Χάρη στην σκληρή αυτή δουλειά η Ελληνική Ζύμη - Αραμπατζής Μ. ΑΒΕΕ καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία ακόμη και στα χρόνια της κρίσης.  Η επιχείρηση σε σημαντικό βαθμό μέσα από τη στρατηγική της συνεργασία με τη Lidl, κατορθώνει να αυξάνει συνεχώς τα οικονομικά της μεγέθη, καθώς και τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία. Όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, στο πλαίσιο πρόσφατης δημοσιογραφικής ξενάγησης που διοργάνωσε η Lidl Ηellas, η Ελληνική Ζύμη – Αραμπατζής Μ. ΑΒΕΕ πρόκειται να κλείσει το 2017 με βελτιωμένες επιδόσεις και πιο συγκεκριμένα με τζίρο που θα κυμαίνεται περί τα 72 εκατ. ευρώ, EBITDA της τάξεως των 11,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη που υπολογίζονται πως θα αγγίζουν τα 9,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ενεργητικό 55 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό.

Η στρατηγική συνεργασία με την Lidl

Η συνεργασία με τη Lidl ξεκίνησε το 2004 και πλέον η εταιρεία παράγει 15πλάσιες ποσότητες προϊόντων PL για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, προϊόντα της εξάγονται σε 28 χώρες μέσω των καταστημάτων της Lidl και αξίζει να σημειωθεί πως φέτος σε αυτές προστέθηκε η εξαιρετικά σημαντική αγορά των ΗΠΑ με τη μεγάλη επένδυση της πολυεθνικής αλυσίδας στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Γενικότερα, η Ελληνική Ζύμη - Αραμπατζής Μ. ΑΒΕΕ παράγει τους 39 κωδικούς της PL σειράς «Kαρδίς» για τη Lidl Hellas(διανέμονται σε Ελλάδα και Κύπρο), καθώς και 17 κωδικούς των διεθνών brands Εridanus, Toppo και Culinea, που έχουν παρουσία στα ράφια της αλυσίδας σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

 

Εξαγωγές & επενδύσεις

Συνολικά, η εταιρεία, στην οποία συμμετέχει με 49% η Vivartia και εστιάζει κυρίως στον τομέα του Food Service, παράγει σήμερα 550 κωδικούς και χάρη τόσο στα επώνυμα όσο και τα PL προϊόντα που προσφέρει, έχει κατορθώσει να εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν αυτήν τη στιγμή το 30% του τζίρου της.

Η σημαντική αύξηση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια την έχει κάνει να προχωρήσει σε δυναμικές επενδύσεις. Από τον Οκτώβριο, μάλιστα, λειτουργεί το τρίτο της εργοστάσιο στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε επένδυση συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επενδύει σταθερά κάθε χρόνο 4-5 εκατ. ευρώ για βελτίωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού και των κτιριακών της εγκαταστάσεων.

Συνολικά η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ διαθέτει 3 εργοστάσια όπου η συνολική επιφάνεια των γηπέδων της εταιρείας αγγίζει τα 41.420 τ.μ. με στεγασμένη επιφάνεια τα 25.500 τ.μ. και βρίσκονται στην Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης. Αυτήν τη στιγμή διαθέτει 24 λειτουργικές γραμμές παραγωγής, μέγεθος πολύ υψηλό ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η διασφάλιση της ποιότητας

 Τα εργοστάσια είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα πλήρως αυτοματοποιημένα τελευταίας τεχνολογίας και η Ελληνική Ζύμη εφαρμόζει ένα Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας των προϊόντων που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να οδηγεί την εταιρία στη συνεχή βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της σχετικής Νομοθεσίας, των ενδιαφερομένων μερών και την ασφάλεια των προϊόντων. Το σύστημα Ποιότητας & Ασφάλειας των προϊόντων της εταιρίας πιστοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα: BS ΕΝ ISO 9001:2008, BS ΕΝ ISO 22000:2005, ΙFS International Food Standard Issue 6: April 2014 (Higher Level). Στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί από την εταιρία και με την διασφάλιση ότι είναι ασφαλή και υγιεινά για τον καταναλωτή.

Η Ελληνική ζύμη επιλέγει με αυστηρά κριτήρια και ελέγχους κατά τη παραλαβή τους τις Α και Β ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων. Χρησιμοποιείται σύγχρονος εξοπλισμός για την παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια. Η αποθήκευση των προϊόντων γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους αποθήκευσης και κατάψυξης ενώ η διακίνηση των προϊόντων γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία .