ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Με δύναμη από την... Ελλάδα στα Βαλκάνια  - Κεντρική Εικόνα

ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Με δύναμη από την... Ελλάδα στα Βαλκάνια

06 Δεκεμβρίου 2017Εικόνα στην Αγορά

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε ως μια μικρή ομάδα επιχειρήσεων που ήθελε, κυρίως μέσω ενός σήματος, να τονίσει την ελληνικότητα των προϊόντων τους, να τονίσει ότι η βάση, η παραγωγή και η ιδιοκτησία είναι στην Ελλάδα και όχι ότι η Ελλάδα είναι απλώς μια αγορά από τις πολλές. Πλέον τώρα αριθμεί 34 επιχειρήσεις, μερικές μάλιστα από τις πιο δυναμικές στον κλάδο τους με ιδιαίτερες επιτυχίες εν μέσω κρίσης, και διεκδικεί πολύ πιο μεγάλο και συγκεκριμένο ρόλο τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικών κινήσεων όσο και σε θεσμικό.

Ο λόγος για την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ η οποία σχεδιάζει την κοινή προώθηση των προϊόντων των επιχειρήσεων – μελών της σε λιανεμπορική αλυσίδα στα Βαλκάνια – με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για την VERO του επιχειρηματία Νίκου Βερόπουλου – πρακτική, η οποία δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες ή ακόμη και στην εγχώρια αγορά. Στα πλάνα της ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ είναι επίσης οι συνέργειες σε επίπεδο υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα κοινά συμβόλαια χρηματοδοτικής μίσθωσης για αυτοκίνητα ή κάποιες συνεργασίες σε δίκτυα διανομής.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας δεν παραλείπουν σε ιδιωτικές συζητήσεις να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο εκπροσώπησης των συμφερόντων τους από τους υφιστάμενους συλλογικούς φορείς της βιομηχανίας, καθώς και της ειδικής κατηγορίας μεταποίησης τροφίμων και ποτών. Αν και δεν το ομολογούν δημοσίως, η σκέψη να μετεξελιχθούν σε θεσμικό φορέα εκπροσώπησης υπάρχει στο μυαλό αρκετών επιχειρηματιών της πρωτοβουλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, διαθέτει γραφεία στη Μεταμόρφωση Αττικής και σύντομα θα αποκτήσει και εκτελεστικό διευθυντή.

Αυτή τη στιγμή έχει 34 επιχειρήσεις – μέλη, οι οποίες συνολικά πραγματοποιούν τζίρο 1 δισ. ευρώ περίπου, διαθέτουν 64 εργοστάσια παραγωγής σε όλη την Ελλάδα, απασχολούν 4.390 εργαζόμενους και στην αγορά κυκλοφορούν 2.510 κωδικοί προϊόντων τους με τα τεμάχια να ανέρχονται σε 1,93 δισ.

Πέρα από το να έχουν την βάση τους και την παραγωγή τους στην Ελλάδα και να είναι ελληνική η ιδιοκτησία, οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόζουν πλήρως την ελληνική εργατική νομοθεσία, να διαθέτουν άδεια λειτουργίας, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό Δημόσιο και να υλοποιούν πολιτικές υγείας και ασφάλειας, καθώς και δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Κάθε επιχείρηση – μέλος περνά διαδικασία ελέγχου από την Eurocert προκειμένου να πιστοποιείται η δυνατότητα χρήσης του σήματος “ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ”.

Μέλη σήμερα είναι οι εξής επιχειρήσεις: Agrino, ΕΨΑ, Νιτσιάκος, Λουξ, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, Ζαγόρι, Μέγα, Ήλιος, Νήσος, ΑΓΑΝ, Βίκος, Αναψυκτικά Φλώρινας Δινάκη, Brava, ΕΖΑ, Ευβοϊκή Ζύμη, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, SKAG, Κύκνος, Hellaw Frost, Petrou Nuts, ΠΑΚΟ, Captain's , Βιολάντα, Κτήμα Γεροβασιλείου, Endless-Ευρωχαρτική, The Writing Fields, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, Αυγά Βλαχάκη, Χαΐτογλου, Galenica, Camper – Gaz, Μανδρέκας, Χρυσά Αυγά, Cretan Olive Mill.