Ο Τσίπρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος- Τι συζήτησαν οι ηγέτες - Κεντρική Εικόνα

Ο Τσίπρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος- Τι συζήτησαν οι ηγέτες

19 Οκτωβρίου 2017Πολιτική & Οικονομία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε ως παρατηρητής στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες. Στο διήμερο συνέδριο που οργάνωσε στις Βρυξέλλες το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ηγέτες, πολιτικές προσωπικότητες και ακαδημαϊκοί του προοδευτικού χώρου  υπογράμμισαν την ανάγκη να αναγεννηθούν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που είχαν στις πρόσφατες εκλογικές μάχες σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Στην τελική του ομιλία, ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιανι Πιτέλα, επισήμανε ότι η στροφή στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών είναι μονόδρομος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στόχος των οποίων είναι η κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη.

Τον τελευταίο λόγο τον είχε ο ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έκλεισε το συνέδριο καταχειροκροτούμενος σε μια κατάμεστη αίθουσα. Οι πρωθυπουργοί και οι ηγέτες των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης είχαν σήμερα και την καθιερωμένη τους Προσύνοδο, προκειμένου να προετοιμάσουν τις θέσεις τους για τη Σύνοδο Κορυφής των «28». Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Οι συζητήσεις των Σοσιαλιστών ηγετών επικεντρώθηκαν στην επερχόμενη κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στις 17 Νοεμβρίου, και στην επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί όχι μόνο ένας ισχυρός ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά ένα σχέδιο δράσης που θα εγγυάται την πραγματική εφαρμογή των στόχων του.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις προσεγγίσεις μιας κοινής στρατηγικής μετανάστευσης και τη σημασία της στήριξης της ανάπτυξης στην Αφρική. «Είναι απογοητευτικό ότι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν περιλαμβάνονται τα κοινωνικά ζητήματα της Ευρώπης, παρά την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για την προώθηση αυτών των θεμάτων», είπε σχετικά ο πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συζήτηση για το μέλλον της ψηφιακής αγοράς, ο Σ. Στάνισεφ σημείωσε πως οι προοδευτικές φωνές πρέπει να «εξασφαλίσουν ότι η πρόοδος στον τεχνολογικό τομέα δεν θα είναι εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων ή των ποιοτικών θέσεων εργασίας».