Οι business των stars: Πόσα χρήματα έβγαλε ο Ashton Kutcher επενδύοντας σε Uber και Airbnb - Κεντρική Εικόνα

Οι business των stars: Πόσα χρήματα έβγαλε ο Ashton Kutcher επενδύοντας σε Uber και Airbnb

21 Οκτωβρίου 2017Πρόσωπα & Απόψεις

Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

Ο Ashton Kutcher είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στον κόσμο. Με τα χρήματα που βγάζει μπορεί να απολαύσει πολλές πολυτέλειες στο Λος Άντζελες. Μπορεί για παράδειγμα να έχει το πιο ακριβό αυτοκίνητο της αγοράς, το οποίο φυσικά δεν χρειάζεται να οδηγεί ο ίδιος αλλά ο σοφέρ του. Παρ’ όλα αυτά ο δημοφιλής ηθοποιός προτιμά για τις μετακινήσεις του την Uber. Ο λόγος;

«Αποφάσισα να ασχοληθώ με την Uber πριν ακόμα βγάλει έστω ένα δολάριο κέρδος» ανέφερε ο Ashton Kutcher σε συνέντευξή του στο Business Insider, στην οποία περιέγραψε τι ήταν εκείνο που τον ώθησε να επενδύσει τόσο στην Uber όσο και στην Airbnb, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να υποτιμήσουμε τις νέες ιδέες.

«Τότε ο CEO της εταιρείας Uber με τον οποίο κάναμε μία συνάντηση, άρχισε να μας λέει για ένα μαύρο αυτοκίνητο, το οποίο θα εμφανίζεται και θα σε πηγαίνει όπου θέλεις – και ποιος θα θέλει ένα μαύρο αυτοκίνητο; Εμένα μου αρέσει να παίρνω ταξί». Με αυτά τα λόγια διηγήθηκε ο Kutcher στο Business Insider την πρώτη του «γνωριμία» με την Uber. Για να πάρει την εξής απάντηση από τον CEO της Uber «όχι, όχι,όχι, θα χρειάζεται απλώς να πατήσεις ένα κουμπί». Ο Kutcher συνέχισε με ερωτήσεις: «Και γιατί θα πρέπει τα αυτοκίνητα να είναι μαύρα; Δεν θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά οποιοδήποτε αυτοκίνητο;». Τότε, όπως τόνισε ο ίδιος άρχισε να συνειδητοποιεί περί τίνος πρόκειται και ότι είναι ένα προϊόν το οποίο θα ταίριαζε στην αγορά. «Είναι πολύ καλό, σκέφτηκα. Και τηλεφώνησα στον CEO της Uber, τον Travis» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Kutcher.

«Το ίδιο μου συνέβη την πρώτη φορά που άκουσα για την Airbnb. Σκέφτηκα ποιος θα ήθελε έναν ξένο να κοιμάται στον καναπέ του; Αλλά ουσιαστικά δεν είναι αυτό. Είναι ένα είδος couchsurfing. Ο Peter Thiel έχει γράψει ένα βιβλίο πάνω σ’ αυτό. Υπάρχουν φορές που η ίδρυση αξιόλογων εταιρειών είναι τελείως αντίθετη με τα καθιερωμένα και ενδεχομένως οι ιδρυτές να έχουν μερικά δεδομένα τα οποία τους λένε ότι η ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο τομέα είναι λάθος. Ή ότι υπάρχουν μερικές βασικές αρχές που τους δείχνουν ότι η διαίσθησή τους είναι λάθος.  Αλλά στην πορεία διαπιστώνεις ότι η διαίσθησή σου, σου ανοίγει πρόσφορο έδαφος, στο οποίο μάλιστα κανένας δεν έχει επενδύσει. Και κάπως έτσι «γεννιούνται» νέοι τομείς» σημείωσε ο διάσημος ηθοποιός.

Η «ιστορία» του Kutcher και της Uber άρχισε πριν από περίπου έξι χρόνια όταν αποφάσισε μαζί με τον συνέταιρό του Guy Oseary με τον οποίο έχουν ιδρύσει την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων «A-Grade Investments» να επενδύσουν 500.000 ευρώ στην Uber. Ποσό το οποίο σήμερα αξίζει 100 φορές περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Kutcher μαζί με τον Oseary, ο οποίος παλαιότερα ήταν manager των U2 και της Madonna, έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 70 επενδύσεις μέσω της «A-Grade Investments». Μάλιστα, κατάφεραν μέσα σε έξι χρόνια να … αυγατίσουν το αρχικό κεφάλαιο των 30 εκατ. δολαρίων σε 250 εκατ. δολάρια. Βέβαια, σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε καίρια η συμβολή αυτοδημιούργητων πολυεκατομμυριούχων όπως οι Ron Burkle, Eric Schmidt, Mark Cuban, David Geffen και Marc Benioff, οι οποίοι τους εμπιστεύθηκαν μεγάλα ποσά για να τα επενδύσουν. Το 2015 Kutcher και Oseary προχώρησαν σε μία ακόμη επιχειρηματική κίνηση. Δημιούργησαν την εταιρεία Sound Ventures με έδρα το Τενεσί, η οποία έχει επίσης ως στόχο την χρηματοδότηση startups.

 

 

Όμως, ποια είναι η «A-Grade Investments»;

 

Το προφίλ της εταιρείας

 

Η «A-Grade Investments» είναι μία εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, η οποία ιδρύθηκε το 2010 από τον ηθοποιό Ashton Kutcher, τον μάνατζερ Guy Oseary και τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Ron Burkle με σκοπό να προχωρήσει σε επενδύσεις σε startup εταιρείες τεχνολογίας. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας είναι στο Λος Άντζελες.

Ο Abe Burns είναι υπεύθυνος ψηφιακών εφαρμογών στην εταιρεία. Ο Chris Hollod είναι συνεργάτης της εταιρείας και δουλεύει απευθείας με τους ιδρυτές για την καλύτερη διαχείριση των κεφαλαίων.

Τον Μάρτιο του 2016 το περιοδικό Forbes δημοσίευσε ένα άρθρο για την «A-Grade Investments» με τον τίτλο "How Ashton Kutcher And Guy Oseary Built A $250 Million Portfolio With Startups Like Uber And Airbnb" (Πώς ο Ashton Kutcher και ο Guy Oseary «έχτισαν» ένα χαρτοφυλάκιο 250 εκατ. δολαρίων με startups όπως η Uber και η Airbnb. Μάλιστα, ο Ashton Kutcher ήταν στο εξώφυλλο του περιοδικού, το οποίο ήρθε πρώτο σε αναγνώσεις στην 99χρονη πορεία του Forbes. Το περιοδικό έγραψε ότι η ομάδα μετέτρεψε 30 εκατ. δολάρια σε 250 εκατ. δολάρια, επένδυση η οποία ουσιαστικά οκταπλασιάστηκε.

Ashton Kutcher

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2013, στο πλαίσιο του TechCrunch Disrupt NYC, ο Kutcher και ο Oseary επιβεβαίωσαν τις φήμες ότι το ταμείο της εταιρείας είχε φτάσει τα 100 εκατ. δολάρια.

Στο μεταξύ, το 2012 ο Kutcher και ο Oseary είχαν αποφασίσει να «μεγαλώσουν» τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας αντλώντας χρηματοδότηση από εκατομμυριούχους όπως ο David Geffen και ο Mark Cuban.

Μεταξύ άλλων, η «A-Grade Investments» έχει επενδύσει στις Skype, Spotify, Uber, Shazam, Couple, Soundcloud και Airbnb. Προσανατολίζεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ικανές να αλλάξουν τον τρόπο που οι καταναλωτές μοιράζονται πληροφορίες ή φιλοδοξούν να «ταρακουνήσουν» παραδοσιακές αγορές.

Το 2011 σε συνέντευξή του στους New York Times ο Ashton Kutcher είχε πει ότι ψάχνει για εταιρείες οι οποίες επιλύουν προβλήματα με έξυπνο τρόπο και «σπάνε» τα όρια.

Ο ίδιος το 2013, τόνισε στην The Daily Telegraph ότι «οι εταιρείες που θα έχουν επιτυχία είναι εκείνες που κυνηγούν την ευτυχία. Αν βρείτε έναν τρόπο να βοηθήσετε τον κόσμο να βρει την αγάπη, την υγεία ή τη φιλία, τότε να είστε σίγουροι ότι θα έρθουν πολλά δολάρια στο πορτοφόλι σας».  

Αποτέλεσμα εικόνας για «A-Grade Investments»;