Η αντιστροφή ΦΠΑ σε κινητά και τάμπλετ ξεκινά τέλη Οκτωβρίου - Κεντρική Εικόνα

Η αντιστροφή ΦΠΑ σε κινητά και τάμπλετ ξεκινά τέλη Οκτωβρίου

11 Οκτωβρίου 2017Πολιτική & Οικονομία

Τέλος Οκτωβρίου ξεκινά το μέτρο της "αντιστροφής ΦΠΑ" από τους καταναλωτές για την αγορά ορισμένων ηλεκτρονικών αγαθών, όπως τα κινητά και τα tablets. 

Στόχος της ρύθμισης που πέρασε τον Αύγουστο είναι η εξάλειψη της απάτης "του αφανούς ή εξαφανισμένου εμπόρου", ο οποίος αφού έχει διαθέσει στην αγορά μια μεγάλη παρτίδα ηλεκτρονικών αγαθών, στο τέλος "εξαφανίζεται" χωρίς να έχει αποδώσει τον ΦΠΑ που έχει εισπράξει. 

Πρόκειται για μια κομπίνα όχι καθαρά ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή, η οποία όμως διογκώθηκε με τις αγορές μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων. Πριν από μερικούς μήνες ήρθε στο φως μια τέτοια μεγάλη απάτη από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, με τη ζημιά του Δημοσίου να ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στο Δημόσιο αλλά και στις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδιών που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τεράστιες εκπτώσεις όσων δεν αποδίδουν ΦΠΑ. 

Να σημειωθεί πως με το συγκεκριμένο μέτρο, αναμένεται να μπει "φρένο" σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παραοικονομίας καθώς η Ελλάδα σημειώνει μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής ΦΠΑ, που ανέρχεται στο 24%. 

 

TAGS